18. 5. 2022

Novinka pod lupou: The Essex Serpent (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Essex Serpent
Žánr historický, drama
Stanice Apple TV+
Premiéra 13. 5. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají Claire Danes, Tom Hiddleston

O čem to je?

Čerstvě ovdovělá Cora konečně našla vysvobození z nešťastného manželství. Hrdinka se přestěhuje z Londýna do malé vesnice Aldwinter v Essexu. Zde ji zaujme místní pověra, že se na místo vrátilo mýtické stvoření známé jako Essex Serpent (Had Essexu).

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jsem asi jedna z mála, kdo oceňuje náhradu Keiry Knightley za Claire Danes, protože ji mám radši, akorát mě štve, že ve skutečnosti není Britka. Až doteď by mě však nikdy nenapadlo, jak moc si jsou Claire Danes a Clémence Poésy podobné, ale fakt že jo. Vypadají jako sestry, až mi to přišlo matoucí. A Tom Hiddleston je miláček, ať už hraje boha lsti a falše nebo pastora, o tom žádná.

Takovou tíživou, depresivní atmosféru, jakou má The Essex Serpent, normálně nevyhledávám, jenomže tady to dokonale sedělo a celý ten příběh to ještě mnohonásobně podtrhlo. Myslím, že postavu Claire a její zvídavost ještě čekají krušné časy a jsem zvědavá, jak (a jestli) se bude vyvíjet nějaký vztah mezi ní a pastorem, který je prozatím hádám šťastně zadaný s její dvojnicí v podobě Clémence (kdyby to bylo málo matoucí).

Nejvíc se mi líbily kostýmy, fakt skvělá práce, a taky mě bavily ty dobové syrové operace, i když moc nerozumím, jakou má ta lékařská linka spojitost se zbytkem děje. Knihu jsem teda nečetla ani ji neznala, takové žánry já nečtu, ale seriál je hrozně zajímavý, na mě sice moc slow burn, ale dobře obsazený a určitě ho jednou dokoukám, i kdyby jen kvůli Tomovi.

  • Tom Hiddleston
  • hutné, ponuré prostředí a atmoška
  • dobové kostýmy a operace
  • na mě to bude příliš pomalé
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

První díl za mě trošku zklamání. Připomíná mi to Chapelwaite a podobné historické seriály se špetkou tajemna. Celý díl byl docela pomalý a nenabídl dostatek působivé napjaté atmosféry k tomu, abych se s nadšením těšila na další epizodu nebo celý maraton.

Samozřejmě nejvíc táhne herecké obsazení, ale to už bylo jasné před premiérou, že si to mnozí diváci pustí jen kvůli Tomovi a Claire. Oba hrají dobře, ale přijde mi, že jejich postavy, minimálně v pilotu, nemají moc co nabídnout. Obecně mě tady nikdo moc nezaujal.

Podobně je to i s příběhem samotným. Buď si tvůrci moc neporadili s předlohou a nedokázali ji poutavě převést na plátno, nebo kniha samotná nenabízí žádné extra vzrušení. Což se mi nechce věřit, když je natolik známá a úspěšná, že si vysloužila vlastní adaptaci. Ale třeba se to jen netrefilo do vkusu mně a ostatní budou z předlohy i následného seriálu nadšení.

  • herecké obsazení
  • postavy
  • příběh nezaujal
  • nenavnadí na další sledování
40 %
Mé hodnocení
ragelly

The Essex Serpent je seriál pro náročného diváka. Protkaný náboženstvím a Karlem Marxem, postavený na kontrastu zapadlé vesnice v Essexu a Londýna. Zatímco v Londýně se odehrává linka s ambiciózním doktorem Garrettem, který jako první provádí náročné operace a na pozadí se nastiňují sociální problémy, tak v Aldwinteru řeší náboženství (vikář Will Ransome), něco jak lochnesskou příšeru a zaostalost, kterou se snaží vylepšit Cora Seabornová (zapálená přírodovědkyně) . Po dvou epizodách číší ze seriálu deprese, ale také se zažehne jiskřička naděje na lepší zítřky. Silným plusem a důvodem, proč se dívat dál, jsou především Claire Danes a Tom Hiddleston. Ti dodávají ději patřičné charizma, které by se jinak utopilo v bažinách Aldwinteru. Režie totiž sice poctivě přináší obraz doby, ale využívá k tomu větší množství scénických zobrazení, což je trochu matoucí (nejvíce je to patrné ze scény ve škole). Nicméně duch doby tu funguje na 100% + herecká přitažlivost hlavních postav, tak si další díly ujít nenechám.

  • Tom Hiddleston a Claire Danes
  • Depresivní pojetí
  • Množství témat
70 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Petyer

Petyer

Za mna celkom zaujimavy pocin, ale mozem len a len suhlasit, ze zvolili dost pomale tempo, ktore moze...
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

Zatím silně působící mix (střet) racionality, religiozity, feminismu (jjj richardeK, ten kus Marxe tam bude)...
před 2 roky
Panda.fighter

Panda.fighter

[spoiler][/spoiler]Seriál má mnoho zajimávých ingrediencí, ať už od známých představitelů po mysteriózní...
před 2 roky
Další články k tématu