15. 1. 2024

Novinky pod lupou 2023: Přehledy a statistiky

Novinky pod lupou 2023: Přehledy a statistiky

Když jsem loni psala statistický článek pro Novinku pod lupou za rok 2022, byla jsem v šoku. Vydali jsme 518 článků a já trnula hrůzou, jak dopadne další ročník. No… rekord jsme nepřekonali, ale rozhodně se nemáme za co stydět. Na to, že byla stávka herců a scenáristů, se v roce 2023 urodilo novinek požehnaně.

Bez dalšího napínání vám prozradím, že jsme v minulém roce vydali celkem 472 novinek pod lupou. To je pořád v průměru o poznání víc než jedna denně, takže věřte, že jsme se rozhodně nenudili. Otázkou samozřejmě ale je, kolik z těchto nových seriálů si dokázalo získat naši přízeň, abychom si je nakonec přidali i do watchlistu…

V těchto článcích jsme vám napsali celkem 683 názorů. To znamená, že v průměru byly 1–2 názory na článek. Za ty roky už spousta z vás zná náš styl a podle hodnocení si může udělat přesný obrázek, jestli by se vám daný seriál mohl líbit, nebo od něj raději hned dáte ruce pryč.

Nejlepší seriály

V rámci těch téměř sedmi stovek názorů jsme celkem 8× udělili plný počet bodů, tedy sto procent. Může se to zdát jako vysoký počet, ale spousta z nich patří do žánru anime, který vám v NPL představovala Janey T a ta jakožto milovnice žánru se nebála plný počet udělit, když byla z novinky nadšená. A tak to má být!

Takže když eliminujeme anime, vyjde nám minimálně jeden plný počet bodů u těchto seriálů:
Super Junior: The Last Man Standing (Super Junior: Poslední muž zůstává)
Drops of God (Božské kapky)
Ahsoka
One Piece

A to už je solidní eliminace z 472 novinek, no ne?

Na druhé straně spektra se nachází krásné nulové bodové ohodnocení, které letos dostal jen jeden šampión:
C.H.U.E.C.O.

Gratulujeme, jak jen nám to naše velkolepá ironie dovolí!

Deset procent, což upřímně není o moc lepší, si vysloužilo čtrnáct novinek, např. Shanty Town (Chudinská čtvrť), Swarm (Roj), Agrometal a další.

Pro kompletní statistiky nemusíte chodit daleko:

100 % – 8×
90 % – 21×
80 % – 97×
70 % – 171×
60 % – 106×
50 % – 100×
40 % – 76×
30 % – 61×
20 % – 27×
10 % – 14×
0 % – 1×

Největší zvědavost

Očekávané seriály se mohly jít loni klouzat. Z Novinek pod lupou jste totiž četli úplně jiné a převážně nenápadné kousky. Nejvíce přečtení měla novinka pro slovenský seriál Tomáš a Diana, v závěsu pak následovaly články pro Elišku a Damiána a Kaleidoscope (Kaleidoskop). Top pětku nejtečnějších článků uzavřel Netflix se dvěma zástupci turecké tvorby, konkrétně Yaratılan (Netvor) a Şahmaran (Šahmaran).

Komentáře obecně moc u článů nenecháváte, což je škoda, protože mě je vždy baví číst a jsou super zpětnou vazbou, že vás články baví. Ale co už, očividně vás nijak nedonutíme komentáře psát, takže nemá cenu tady brečet. Diskutovali jste hlavně u domácích kousků, třeba u Zlaté labuti nebo novém Místě zločinu. Více komentářů měl i po první řadě zrušený Rabbit Hole nebo nový hit Silo.

A pak tu máme ještě jednu statistiku – počet lidí, kteří si seriál přidali do watchlistu v době sedmi dní od vydání Novinky pod lupou k danému seriálu. Většinou se čísla pohybují v rozmezí 10–40 lidí, ale u některých nových hitů to bylo i podstatně více:

Kaleidoscope (Kaleidoskop) – 62×
The Last of Us (Poslední z nás) – 168×
The Night Agent (Noční agent) – 91×
Silo – 64×
Queen Charlotte: A Bridgerton Story (Královna Šarlota: Příběh Bridgertonových) – 61×
One Piece – 82×
Bodies (Těla) – 81×

Nejčastější přispěvatelé

Do Novinky pod lupou se v loňském roce připojilo celkem 14 redaktorů, tedy méně než v roce 2022. Kdybyste tedy taky měli zájem sledovat novinky a psát k nim názory, klidně se mi ozvěte do zprávy a domluvíme se.

Nejvíce názorů jsem napsala já, a to přes 400. Hodně mi pomohli taky, richardK (82), Olivia Caroline Jones (72) a Janey T (49), která se zhostila právě anime kousků.

Všem, kteří si udělali čas a napsali pár řádků, moc děkuju, a doufám, že se i letos dočkáme vašich parádních názorů na nové seriály!

Kruťáci a měkkoty

Loni jsme se všichni drželi tak nějak při zemi, o čemž svědčí i celkové průměry našich hodnocení. V článcích Novinka pod lupou nám vychází průměry v rozmezí 54–66 procent.

Největšími měkkotami byli dva uživatelé, ale každý z nich napsal jen jeden názor, u kterého vyšlo 90% hodnocení – Tempy a hacker3985. Pak je velká propast, na třetím místě je darbak s průměrným hodnocením 69 %, které vychází z 20 napsaných názorů.

I jako největší kruťák nám vychází redaktor, který loni přispěl jediným názorem s 50% hodnocením – litllewitch. Pak jsem překvapivě s průměrem 54,3 % a do třetice máme fruika, který z šesti názorů vykouzlil průměr 55 %.

Co bude dál?

S novým rokem jsme započali devátý ročník Novinky pod lupou. Doufám, že se zapojí co nejvíc lidí, ať můžeme vydávat spoustu článků a nabídnout vám přehled o očekávaných premiérách i méně známých kouscích, které se promění v příjemné překvapení.

Asi není třeba něco měnit, když vše funguje, takže žádné velké změny neplánujeme. Tak pokud se sami nechcete účastnit, alespoň nám držte palce, ať to všechno přežijeme ve zdraví. A čtěte, komentujte a přidávejte si novinky do watchlistu, ať má to moře práce nějaký smysl!

Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
darbak

darbak

V tomhle Ragelly strašně obdivuju a nechápu to, shlédnout skoro 500 pilotů a ke každýmu ještě napsat...
před 33 týdny
Anyk

Anyk

Myslím, že by byla zajímavá i statistika, kolik lidí naopak po vydání NPL seriál vyřadil ze Chci vidět...
před 33 týdny
Rebi

Rebi

Moc pěkné shrnutí. Já se přiznám, že rubriku čtu celkem pravidelně, jen si pořád nejsem jistá, jestli jsem...
před 33 týdny
Další články k tématu