6. 4. 2024

Novinka pod lupou: Ronja Rövardotter (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Ronja Rövardotter (Ronja, dcera loupežníka)
Žánr drama, dobrodružný, fantasy, rodinný
Stanice Netflix
Premiéra 28. 3. 2024
Vysílání celá série k dispozici (6 epizod)
Na CZ streamech Netflix (k dispozici i dabing)
Délka pilotu 45 minut

Kdo?

O čem to je?

Seriál líčí eskapády temperamentní a vzdorovité dívky, která se narodila v tlupě loupežníků na středověkém skandinávském hradě. Jak Ronja dospívá, narazí na kouzelný a zároveň nebezpečný les, který se hemží zvláštními a záhadnými tvory. Navzdory nebezpečí nachází útěchu spíše v lese než ve zdech hradu.

Dramatický zvrat ve vyprávění nastane, když se Ronja setká s Birkem, mladíkem z konkurenční bandy, což vyvolá zakázané přátelství a temný rodinný spor. Současně přijíždí nechvalně proslulý lovec odměn, který má v úmyslu loupeživé obyvatele lesa jednou provždy zlikvidovat.

Podle knihy Astrid Lindgrenové.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Podobně jako Nell na Disney, ani Ronja nepatří mezi seriály, které bych nějak extra vyhledávala. Tady mi pilot přišel dělaný ještě více pro mladší publikum, asi si ho nejvíce užijí diváci 14–16 let.

Seriál vzniká podle předlohy, takže nemůžu moc zmiňovat, že mi sem třeba nesedí les plný nadpřirozených bytostí a tak podobně. Ale myslím, že by téma šlo zpracovat i temněji a víc hororově, kdyby byl zájem. Ale na druhou stranu chápu, že Netflix potřebuje mít dostupný obsah pro všechny věkové kategorie a nemůžu očekávat, že vše bude natáčet mému vkusu na míru, takže naprosto v pořádku. A po pilotu jasně vím, že nejsem cílovka a nemá pro mě smysl ve sledování dál pokračovat.

  • nenáročná podívaná pro mladé
  • hlavní hrdinka mi nesedí
  • nejsem cílovka
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Tý jo. Psát názor na pilot je v tomhle případě hrozně těžké. Za celou epizodu se totiž nestane skoro nic. Tedy příběhového. Celé to působí jako intro k něčemu většímu, což si ale zatím člověk musí vydedukovat z obsahu. Ronja se nám totiž jen narodí, bloumá po nebezpečném lese a těsně před koncem konečně někoho potká. A fik, závěrečné titulky.

Pokud odpustíme pilotu absenci příběhu (jasně něco málo tam je), tak vizuálně to vypadá úžasně. V podstatě všechny „výplňov0“ scény ať už jde o záběry Ronjy na jejích dobrodružstvích či o nájezd loupežníků na koních zabíraný z dronu působí jak z nějakého o dost dražšího seriálu.

Teď ještě k žánru. Píšou, že to je rodinné, ale některé scény jsou jak z hororu. Je asi tak pro děti jako klasika v podání animovaného Čarodějova učně. Pro děti. Ale pak, aby jim člověk měnil prostěradlo…

  • úvodní znělka
  • skvělé záběry
  • hororový nádech
  • zatím se moc nerozvíjí příběh
  • zlo-ptáci jsou možná až moc CGI
60 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Nevada

Nevada

Není to jen půlka série? Druhá polovina by měla být koncem roku, ne?
před 23 týdny
AdaW

AdaW

Knižní předlohu neznám, ale v dětství jsem měla ráda film (a teď jsem celá v šoku zjistila, že byl...
před 23 týdny
Lill

Lill

Toto bola za mojich detských čias moja obľúbená kniha, ktorú som mala x-krát požičanú z knižnice, takže...
před 23 týdny
Další články k tématu