Diskuze k článku TRIP – Policejní nováčci, zmizení a jedno velké trapno v tipech týdne
Litocha
Dlouholetý uživatel | Cool level: 50 | František 'Ozzák' Pacovský
15. 4. 2024 / 14:04:41 (před 31 týdny)
off

Fruiko, mám pro tebe tip: typ jakožto druh se píše s tvrdým ;) (Vím, že prudím, ale nějak si tentokrát nemůžu pomoci.)

Fruiko
Autor článku | Cool level: 125 | Peggy Carter
15. 4. 2024 / 14:39:27 (před 31 týdny)
off
Litocha napsal(a):

Fruiko, mám pro tebe tip: typ jakožto druh se píše s tvrdým ;) (Vím, že prudím, ale nějak si tentokrát nemůžu pomoci.)

Už to asi někdo opravil, bo nemůžu najít.

Všechna tahle písmenka napsal zakladatel webu.
Litocha
15. 4. 2024 / 16:20:01 (před 31 týdny)
off
Fruiko napsal(a):

Už to asi někdo opravil, bo nemůžu najít.

Je to prostě ten tip komedie, kde se cítíte trapně za hlavní postavy.

Anyk
Redaktor | Cool level: 50 | František 'Ozzák' Pacovský
15. 4. 2024 / 19:50:46 (před 31 týdny)
off

Abych rozmělnila komentář o gramatice (jak jsi to tuhle Fruiko říkal, že se vždy nadšeně jdeš podívat, co kdo nechal za komentář, a dost často je to něco o hrubce, tak teď jsem si fakt párkrát všimla, že se to stalo, a soucítila jsem s Tebou) - mě potěšil tip, respektive průvodní slovo k tipu Furiant - protože přesně tohle jsem si myslela, když jsem viděla trailer k Under the Bridge! Ačkoliv obsazení je zajímavé a jedná se (žel) o případ ze skutečnosti, trailer mě absolutně odradil a ti teenageři mi přišli hrozní (a ne proto, že jsou vrahové nebo minimálně spolupachatelé). Já si to nepustím, ale kvituju zmínění výzvy, byť já mám doposud vše kromě anime (🫣) hotovo. Tak přeju, ať to není tak hrozné...

Furiant
Redaktor | Cool level: 84 | Dr. Horrible
15. 4. 2024 / 21:04:06 (před 31 týdny)
on
Anyk napsal(a):

Tak přeju, ať to není tak hrozné...

Díky, jsem na to fakt zvědavej, protože ten trailer mi přišel hrozně pomalej a nudnej a nezáživnej. Jenže nic lepšího tento týden pro mě prostě není... tak se uvidí. :-)

Učitel matematiky, fyziky a informatiky na základní škole, velký seriálomaniak a občas i náruživý knihomol...
Litocha
16. 4. 2024 / 00:59:34 (před 31 týdny)
off
Anyk napsal(a):

Abych rozmělnila komentář o gramatice (jak jsi to tuhle Fruiko říkal, že se vždy nadšeně jdeš podívat, co kdo nechal za komentář, a dost často je to něco o hrubce, tak teď jsem si fakt párkrát všimla, že se to stalo, a soucítila jsem s Tebou)

To máš těžké. Já se často držím zpátky, i když to se mnou cuká, a prudokomentář nakonec ani nenapíšu. Ale pro mě osobně prostě článek s hrubkami ztrácí na atraktivitě, přestože je jinak třeba zajímavý. Takové čárky vzal čert (pokud to není chyba typu „člověk do, kterého“), ale třeba porušená shoda přísudku s podmětem (což je tady v článcích asi nejčastější chyba) a obecně chyby v i/y a mně/mě výrazně ovlivní mé vnímání a hodnocení celého textu. Je škoda, když jinak zajímavý článek působí amatérsky jen kvůli pravopisným chybám.

Ještě víc nesnáším odfláknuté nebo rovnou nezkorigované knížky. Poslední dobou se nedbalá korektura zvláště v některých nakladatelstvích stává normou, což je jednak smutné a rozčilující, jednak to narušuje jazykové (pravopisné, ale třeba i stylistické) vnímání čtenářů. Takže třeba moje kolegyně ani nedoporučuje čtenářům knížky, u kterých si je zvýšeného množství chyb vědoma, přestože by jinak za přečtení stály.

Článek – přestože „jen“ internetový – je jednou veřejný text, tak na něj mám určité nároky. Diskuzní příspěvky už tolik neřeším, i když tady to se mnou škubne ještě častěji. Mou snahou není nikoho zdrtit, ale často – alespoň pro mě – ta nakřáplá forma prostě přehluší obsah, takže k němu se pak třeba nevyjádřím.

Mě taky vždycky zamrzí, když mě někdo upozorní na nějaké chyby (hlavně proto, že se jich dopouštím), ale snažím se to brát jako příležitost ke zlepšení, protože si to po takovém upozornění aspoň uvědomím a můžu si na to dát příště pozor.

Fruiko
16. 4. 2024 / 08:35:59 (před 31 týdny)
off
Litocha napsal(a):

To máš těžké. Já se často držím zpátky, i když to se mnou cuká, a prudokomentář nakonec ani nenapíšu.

Já si to neberu, je do mě.

Litocha napsal(a):

Takové čárky vzal čert (pokud to není chyba typu „člověk do, kterého“), ale třeba porušená shoda přísudku s podmětem (což je tady v článcích asi nejčastější chyba) a obecně chyby v i/y a mně/mě výrazně ovlivní mé vnímání a hodnocení celého textu.

Vzniká při tvůrčím procesu, kdy se jedna věta přepisuje 10x, takže podmět se změní, ale přísudek tam někde vepředu už zůstane tak, jak byl. A pak to po sobě člověk raději nečte, aby nepřepisoval po 11x.

Editováno: 1x | Naposledy: 16. 4. 2024 / 08:36:12
Anyk
16. 4. 2024 / 16:05:10 (před 31 týdny)
off
Litocha napsal(a):

To máš těžké. Já se často držím zpátky, i když to se mnou cuká, a prudokomentář nakonec ani nenapíšu. Ale pro mě osobně prostě článek s hrubkami ztrácí na atraktivitě, přestože je jinak třeba zajímavý. Takové čárky vzal čert (pokud to není chyba typu „člověk do, kterého“), ale třeba porušená shoda přísudku s podmětem (což je tady v článcích asi nejčastější chyba) a obecně chyby v i/y a mně/mě výrazně ovlivní mé vnímání a hodnocení celého textu. Je škoda, když jinak zajímavý článek působí amatérsky jen kvůli pravopisným chybám.

Ještě víc nesnáším odfláknuté nebo rovnou nezkorigované knížky. Poslední dobou se nedbalá korektura zvláště v některých nakladatelstvích stává normou, což je jednak smutné a rozčilující, jednak to narušuje jazykové (pravopisné, ale třeba i stylistické) vnímání čtenářů. Takže třeba moje kolegyně ani nedoporučuje čtenářům knížky, u kterých si je zvýšeného množství chyb vědoma, přestože by jinak za přečtení stály.

Článek – přestože „jen“ internetový – je jednou veřejný text, tak na něj mám určité nároky. Diskuzní příspěvky už tolik neřeším, i když tady to se mnou škubne ještě častěji. Mou snahou není nikoho zdrtit, ale často – alespoň pro mě – ta nakřáplá forma prostě přehluší obsah, takže k němu se pak třeba nevyjádřím.

Mě taky vždycky zamrzí, když mě někdo upozorní na nějaké chyby (hlavně proto, že se jich dopouštím), ale snažím se to brát jako příležitost ke zlepšení, protože si to po takovém upozornění aspoň uvědomím a můžu si na to dát příště pozor.

Helčo, abys rozuměla, já jsem nekritizovala, že jsi tu chybu zmínila, jen jak o tom Fruiko v pokecu mluvil, tak mi ho bylo líto, protože sama kolikrát článek přečtu a nekomentuju (ačkoliv jsem "opinionated", tak nežiju v domnění, že jsou všichni na můj názor zvědaví) nebo jen přijmu informaci a názor nemám. A chápu, že pro autora je absence zpětné vazby frustrující, když vidí, kolik lidí článek četlo a nikdo nereagoval - a info o chybě feedbackem v pravém smyslu slova není. Tím, že už jsem dlouhodobějším uživatelem a jako redaktor malinko vidím za oponu, vím, kolik práce co dá a něco držet pravidelně je fakt náročné (to já jsem redaktor "na volné noze", někdy uběhne možná i 14 dní, aniž bych přispěla čímkoliv přínosným). Tak mi šlo jen o to, aby pod článkem byl i nějaký komentář k obsahu a ne jen k formě 😉

Je samozřejmě pravda, že chyby kdekoliv ve veřejném prostoru jsou problém už jen z toho pohledu, že se to pak přenáší do společnosti. Pamatuju si, když bylo populární ICQ (to už je dnes retro) a spousta mých vrstevníků psala "sem" místo "jsem". Jenže oni pak žili v tom, že je to tak správně a jeden spolužák se dokonce s učitelkou dohadoval, že to má v diktátu/slohu správně. A moje spolužačka ve třeťáku se cítila strašně dotčená, že "jen" kvůli gramatickým chybám dostala trojku z praxe, protože v závěrečné práci neřešila interpunkci a gramatiku.

Chápu Fruika - vidět chyby v cizím textu je jednoduché, ve svém textu je člověk vidí hůř a tvůrčí psaní už vůbec způsobuje slepotu. A to ani nemluvím o automatických opravách. Já jsem v dětství chyběla, když jsme ve škole brali mě/mně, a dodnes na to nemám přirozený cit (nemám to podvědomě zakódované) a když se soustředím na obsah, často se taky žel spletu.

Fruiko
16. 4. 2024 / 20:45:07 (před 31 týdny)
off
Anyk napsal(a):

Chápu Fruika - vidět chyby v cizím textu je jednoduché, ve svém textu je člověk vidí hůř a tvůrčí psaní už vůbec způsobuje slepotu. A to ani nemluvím o automatických opravách. Já jsem v dětství chyběla, když jsme ve škole brali mě/mně, a dodnes na to nemám přirozený cit (nemám to podvědomě zakódované) a když se soustředím na obsah, často se taky žel spletu.

Tohle je přesný. Na iDnesu ty hrubky vidím na první dobrou. Ono i ve svých textech, ale musím je nechat pár dní odležet. A nevím, jestli by pak ty věci byly aktuální.

Anyk
16. 4. 2024 / 20:58:20 (před 31 týdny)
off
Fruiko napsal(a):

Tohle je přesný. Na iDnesu ty hrubky vidím na první dobrou. Ono i ve svých textech, ale musím je nechat pár dní odležet. A nevím, jestli by pak ty věci byly aktuální.

Už mě napadlo nabídnout pomoc s korekturami - zcheknout text na překlepy či chybky, stylisticky poupravit, případně i zkontrolovat odkazy, zda fungují a vedou ke správnému seriálu nebo třeba zařazeny do správné rubriky článků. Jestli jsem to správně pochytila, tak vydávání článků se plánuje, aby se každý chvíli ohřál na výsluní titulní stránky a bylo něco nového i o víkendu. Je tam tedy tak jako tak prodleva, takže by časové okno mělo být. Jelikož se nejedná o sálodlouhé texty, nebylo by to tak časově náročné - například minimálně ob den bych tomu tu chvilku věnovat mohla. Takže pokud je zájem a je to proveditelné co se redakčního systému týče, klidně mě zaúkoluj 😉

Furiant
Redaktor | Cool level: 84 | Dr. Horrible
17. 4. 2024 / 20:34:59 (před 31 týdny)
on

Tak po těch dvou epizodách Under the Bridge musím říct, že mě to celkem bavilo a že se to zatím dá. Ti teenageři jsou sice na zabití, ale tak nějak to patří k jejich věku a jsem na to prostě kvůli své práci zvyklej. Zato matka, kterou hraje Archie Panjabi, ta mě sere neskutečně... nesnáším takové rodiče.

Učitel matematiky, fyziky a informatiky na základní škole, velký seriálomaniak a občas i náruživý knihomol...