20. 5. 2024

TRIP – Nespavost, zázraky a budoucnost skoro bez vražd v seriálových tipech týdne

Počet seriálů s blížícími prázdninami stále klesá a klesá, ale i tak jsme v týdenní redakční inspiraci premiérami vykřesali 3 tipy na seriály. A z toho dokonce na dvě novinky.

Concordia

Concordia

Základní údaje

Žánr Drama / Thriller
Stanice ZDF
Premiéra 23. května 2024
Stav Novinka

O čem to je?

Svět, ve kterém jsou miliony kamer napojeny na systém umělé inteligence, který sleduje každý aspekt života občanů a podezření na trestný čin zabrání dříve, než k němu dojde.

Concordia je město budoucnosti: místo postavené na dohledu a sběru dat nikoli pro nekalé zištné účely, ale pro vyšší dobro společnosti a jejích občanů. Jediným cílem jejího vedení je vytvořit svobodnější, spravedlivější a humánnější společnost pro dnešek i zítřek. Ke svému 20. výročí se Concordii daří nesporně úspěšně. Je na pokraji expanze, když ji postihne dvojí katastrofa: historicky první vražda v městě a hacknutí neproniknutelné umělé inteligence města. Tyto události společně ohrožují samotné základy projektu Concordia a podkopávají jakoukoli možnost expanze. Jak se rozvíjí vyšetřování, stává se příběh závodem s časem, aby se hack opravil, vyřešila se vražda a expanze se povedla uskutečnit. Tým se však brzy ocitne tváří v tvář hluboce znepokojivému prvotnímu hříchu, hříchu, který podkopává příslib Concordie mnohem více, než by kdy mohla jakákoli z těchto hrozeb…

Proč to doporučuji?

Nemůžu si pomoci, ale tohle zní jak Minority Report. A ten já můžu. Trochu se teda bojím, že to bude slabý odvar, ale pořád to snad bude sci-fi, kterých je poslední dobou čím dál tím méně…

Fruiko

Tenhle týden je slabý. Nic, co by sledoval se nevrací a nic, co bych očekával nepřichází, takže mám opravdu problém si něco vybrat. Přesto ukážu na Concordia, jasně zápletka připomíná Minority Report, ale to v mém případě není špatně. Město budoucnosti, kde se něco nevysvětlitelně podělá a všechno se zvrhne, zní zajímavě a pokud to bude někde dostupné, tak bych se podíval. Přeci jen to nemá ve stáji žádný z obvyklých podezřelých.

Pajky
Insomnia

Insomnia

Základní údaje

Žánr Thriller / Minisérie / Drama
Stanice Paramount+
Premiéra 23. května 2024
Stav Novinka

O čem to je?

Hlavní hrdinkou je úspěšná kariéristka Emma Averill, která má strach z toho, že se zblázní, jelikož se musí vypořádávat s kritickým nedostatkem spánku – prostě nemůže usnout. To vše se odehrává dva týdny před jejími čtyřicátými narozeninami. Její matka měla podobnou zkušenost ve stejném období a v den svých čtyřicátin se psychicky zhroutila, což se neobešlo bez násilí. Její matka je nyní hospitalizovaná kvůli náhlému zranění, sestra se po letech nečekaně vrací a hrdinka má pocit, že ji někdo sleduje. Musí zkusit odhalit pravdu o své bolestivé minulosti, aby dokázala najít odpovědi na to, co se jí děje nyní v přítomnosti.

Seriál je adaptací románu od Sarah Pinborough.

Proč to doporučuji?

Spousta nenápadných novinek tento týden, které ale mají potenciál velmi příjemně překvapit. Nakonec jako tip týdne volím britský thriller Insomnia. Je to adaptace románu od Sarah Pinborough, takže příběh je předem daný a pokud můžu naivně doufat, tak bude i uzavřený. Má to být minisérie, takže o konec bychom přijít neměli, což je vždycky velké plus. A i příběhově to zní hodně zajímavě, snad to nebude jen nekonečná nuda a šeď, ale dočkáme se i nějakých zajímavých zvratů.

ragelly
Evil

Evil

Základní údaje

Žánr Krimi / Drama / Horor
Stanice Paramount+
Premiéra 23. května 2024
Stav 4. série

O čem to je?

Evil je psychologický mystery seriál, který proti sobě staví vědu a náboženství a zkoumá původ všeho zla. Hlavní hrdinkou je skeptická forenzní psycholožka, která se přidá ke knězi ve výcviku a k tesaři, aby společně vyšetřovali údajné zázraky, démonická posednutí a nevysvětlitelné fenomény v okolí kostela.

Proč to doporučuji?

Během tohoto týdne startuje závěrečná čtvrtá série seriálu Evil a jelikož mě nic jiného nezaujalo, můj tip je tedy jasný. Sice se nejedná o nic světoborného a jako bezvěrci mi to občas přijde fakt ujetý, ale některé případy, zejména ty podvodné, mě celkem baví. Jsem tedy zvědavý, jak se tvůrcům podaří seriál uzavřít a jaké další případy na Kristen, Davida a Bena čekají.

Furiant

A co byste nám doporučili vy?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu