21. 5. 2024

Novinka pod lupou: Doctor Who (BBC One)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Doctor Who (Pán času)
Žánr drama, dobrodružný, scifi
Stanice BBC One
Premiéra 10. 5. 2024
Vysílání pátek
Na CZ streamech Disney+ (k dispozici i dabing)
Délka pilotu 50 minut

O čem to je?

V pořadí již druhé pokračování úspěšného seriálu Doctor Who.

Pán času je původní britský televizní sci-fi seriál společnosti BBC. Popisuje dobrodružství cestovatele vesmírem a časem, který si nechává říkat „The Doctor“. Cestuje ve své lodi TARDIS, která zvenčí vypadá jako britská policejní budka z 50. let a se svými společníky zkoumá vesmír a čas, řeší problémy a napravuje škody.

Tento seriál patří do Universa seriálu Doctor Who, jak sledovat tento seriál s ostatními se můžete dočíst v tomto článku.

Vysílání započalo roku 1963 a pokračovalo až do roku 1989. Následně byl v roce 1996 natočen film, který měl sloužit jako pilotní snímek k nové sérii (k natočení nikdy nedošlo). Ke skutečnému znovuzrození Doctora došlo až v roce 2005 a byl ukončen roku 2022. Kvůli nové produkci tak vznikl nový seriál, který je vysílán od roku 2023.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Ať tohle není úplně tak novinka, chápu změnu v číslování. Kromě toho, že nový seriál na Disney+ počínající 14. sérií by nebyl úplně nový tah, tah se také jedná o úplně jiný styl příběhů a vyprávění, na které jsme v seriálu byli zvyklí. Ale i tak se Disneymu nezdálo pořadí epizod, a tak z vánočního speciálu udělali díl první, což chápu – příběh vlastně začíná tam, ale je to další zasahování do pořadí epizod.

Tak nadávání na změnu pořadí epizod mám za sebou a můžeme jít na NPL. :D Hodnotím po obou vydaných epizodách:

Pilot začíná přesně tam, kde skončil Vánoční speciál. Prvních deset minut je takových vysvětlovacích, což je fajn pro nové diváky, ale ty stálé to moc neotravuje, protože v tom šlo najít krásnou paralelu mezi devátým Doctorem a Rose.

Příšera na vesmírné stanici má skvělý vizuál, takže je trochu škoda, že nedostala více prostoru.
Scénář byl celkem jednoduchý, skoro jako epizoda The Sarah Jane Adventures, ale to nesráží klady na této epizodě. Úvodní díly Doctora většinou vždycky přišly s nějakou lehčí zápletkou, při které se nám lépe vykreslí vlastnosti postav. Tento úvod byl navíc zvládnut o laťku více a líbu se mi daleko víc než třeba epizoda Rose.

Doctor a Ruby mají mezi sebou skvělou energii a po dlouhé době se zase jedná o sehrané postavy na palubě TARDIS s výbornou chemií.

Murray Gold se opět vrátil jako skladatel pro Doctora a musím říct, že se překonal tato hudba a hlavně ve druhé epizodě je skvělá.

Z počátku mi u seriálu vadila ta přidaná lehkost a časté probourávání čtvrté zdi, ale nakonec jsem usoudil, že po stále temnějším a temnějším Moffatově Doctorovi a Chibnallově mišmaši se hodí seriál zase trochu odlehčit a postupně jsem si na to zvykl. I když mě trochu vadilo, že tato epizoda s odlehčeným dějem je vystavěna na temném pozadí, proto mi nepřijde příliš vhodné umisťovat tuto epizodu jako první. Prohodil bych ji s již zmíněnou druhou epizodou, u které bych jako pilot trochu prodloužil stopáž.

  • Chemie mezi hlavními postavami
  • Lehkost
  • Úvod
  • Hudba
  • Práce se zvukem
  • Hravé dialogy
  • Odkazy na minulost Doctora i Ruby
  • Větší odkazy na původní sérii
  • Větší budget
  • přeřazení vánočního speciálu jako první epizodu série
  • Místy odlehčené až moc
  • Ne moc dobré umístění jako první epizoda
80 %
Mé hodnocení
Dom_Domec

Asi by pro mě jakožto neznalce bylo lepší začít vánočním speciálem, který pravděpodobně diváky seznamuje s novými postavami a který pravděpodobně všichni už viděli, takže do prvního dílu nové série jdou tak nějak s tím, že zhruba ví, o co jde. No nevadí.

První díl s miminama byl divný, nahánělo mi to hrůzu v negativním slova smyslu. Ale když si odmyslím tady tu základní zápletku, tak musím říct, že jsem se bavila. Přišlo mi, jako by celý díl byl na drogách. Nejen postavy, ale střih, kamera, akce – prostě jsem skoro nestíhala mrkat, všechno šlo neskutečně rychle.

Ale obě hlavní postavy se mi líbí moc. Doctor je tak správně švihlý a jeho kolegyně moc krásná a naladěná na stejnou notu, takže oba působí jak Alenka v říši divů. Jejich energie i dynamika mi sedla a dobře se je sledovalo.

  • Doctor a Ruby a jejich představitelé
  • pořád se něco děje
  • samotný příběh s miminama byl creepy v negativním slova smyslu
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Tempy

Tempy

Tak já teda po dvou epizodách myslel, že nad tím zlomím hůl. 😕 Naštěstí třetí a čtvrtá to trochu vytáhly....
před 16 týdny
Další články k tématu