17. 9. 2024

High Potencial na cestě kolem světa

High Potencial na cestě kolem světa

Francouzská krimi komedie HPI: Haut Potentiel Intellectuel ovládla svět. Tedy ne úplně, ale rozlezla se všude jako mor a tak máme možnost porovnat několik různých verzí. Nejnovější z nich je novinka stanice ABC High Potential, která začíná právě tento týden.

My seriál důvěrně známe, protože jednu z jeho verzí Případy mimořádné Marty jsme mohli vidět i na domácí scéně a hnedle tu další v podobně Výnimočná Nikol i u našich sousedů.

Ale pojďme se na jednotlivé verze podívat trochu podrobněji.

HPI: Haut Potentiel Intellectuel

francouzský originál

V originále je jméno hlavní hrdinky Morgane Alvaro (Audrey Fleurot). Stejně jako v kopiích i ona má na krku tři děti, které se jmenují Eliott, Chloé a Théa. Jejím parťákem a hlídacím psem je Adam Karadec. Premiéru seriál měl 22. dubna 2021 a zatím se dočkal již 4 sérií. Ve Francii běží na TF1 a jelikož francouzky umí i hnedle vedle, tak se vysílá i v Belgii na La Une, kde trhá rekordy ve sledovanosti.


Výnimočná Nikol

slovenská verze

V slovenštině je jméno hlavní hrdinky Nikol Tichá (Tatiana Pauhofová), což se promítlo i do názvu seriálu. Jejím parťákem při vyšetřování je Adam Kadlec. Premiéru seriál měl 1. září 2022 na Markíze a zatím se dočkal 2 sérií.


Případy mimořádné Marty

česká verze

V češtině je hlavní hrdinka Marta Adamcová (Tatiana Dyková), což se i tady promítlo do názvu seriálu. Jejím parťákem při vyšetřování je Adam Kreiner. Premiéru seriál měl 23. října 2023 na Nově. Zatím jsme se dočkali jen jedné série, ale ta druhá už je objednaná a bude mít opět osm epizod, novou postavou v nich bude vyšetřovatelka GIBS, kterou ztvární Jana Plodková.


IQ 160

řecká verze

V řecké verzi se hlavní hrdinka jmenuje Pinelopi Mouriki (Smaragda Karydi) a tady zůstal název seriálu neutrální. Jejím parťákem při vyšetřování je Argyris Kalatzis. Premiéru seriál měl 26. března 2023 na Star TV. Řecká verze má také zatím jednu sérii, ale na rozdíl od té české a slovenské má dvojnásobný počet epizod.


A renitens

maďarská verze

V maďarské verzi se hlavní hrdinka jmenuje Renáta Somos (Kata Gáspár). Jejím parťákem při vyšetřování je Zalán Makranczi. Premiéru seriál měl 23. února 2024 na RTL. Z toho plyne, že zatím také zůstalo u jedné série, protože je to je v podstatě horká novinka.


High Potential

americká verze

V nejnovější verzi se hlavní hrdinka jmenuje Morgan Gillery (Kaitlin Olson). Parťáka jí při vyšetřování dělá Karadec. Premiéru seriál má 17. září 2024 na ABC.


Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Lord Edmund Blackadder

Lord Edmund Blackadder

U maďarské verze prosím opravit 'V řecké verzi...'. Díky. Jinak seriál znám jen pasivně (ze SZ), zkusil bych...
předevčírem
andromache

andromache

To jako mají v podmínkách smlouvy, že hlavní hrdinka musí být pokaždé zrzavá nebo co? Ne že bych proti...
předevčírem
TerriEstrabao

TerriEstrabao

Francouzská verze je skvělá, Audrey Fleurot je pro roli Morgane perfektní a jakmile člověk zkusí originál,...
včera
Další články k tématu