Diskuzní fórum
Netrpíme sprostá slova.
V diskuzi netolerujeme nic, co odporuje platným zákonům ČR, tedy žádný warez a podobně!
Jeden vykřičník a jeden otazník je až dost. Nemusíš jich udělat deset za sebou. To samé platí o smajlících.
Čeština má nějaká pravidla, tak by bylo fajn je dodržovat.
CAPS LOCK je zlo.
Moc prosím o změnu následující ohyzdné věty: "Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!" a zejména o to, aby se nevyskytovala na hlavní stránce SZ mnohdy až desetinásobně - aby netvořila až polovinu(!) veškerého textu.
V gramatice a syntaxi si nejsem zdaleka tak jistý, jak bych měl být, a proto jsem se zeptal v několika skupinách, která se věnují češtině, např.:
Vox populi, vox Dei, ale nakonec jsem pro jistotu kontaktoval odborníky - zavolal jsem do Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český (bohužel bezplatně funguje již jen telefonicky - tel.: +420 257 531 793, prázdninový provoz každou středu v 9–12 a 13–15 hodin). Ochotná paní napřed zdvořile řekla, že je to "hodně nezvyklé z hlediska ustálené větné vazby" (myšleno "vítat u...") a dodala, že by tam rozhodně měla být předložka "v" (Kde? ...v naší rubrice...) Z celkové formulace věty nadšení neprojevila...
Hlavní stránka je výkladní skříň, u nových návštěvníků často rozhoduje o tom, jestli budou otvírat odkazy a jestli se budou vracet (m.j. co si pomyslí o úrovni WEBu a jeho autorech :-) Je škoda je odrazovat nešťastnou formulací, která se navíc odpudivě často opakuje.
Nechci prudit, ale argotem řečeno "to nejde do figury". Prosím o reakci někoho odpovědného (ragelly?)
Děkuji.
Sice nejsem ragelly, ani jiná odpovědná osoba, ale přeci jen si dovolím zareagovat. Za mě tedy lépe, nebo přesněji zajímavěji zní "Vítejte u naší rubriky" než "Vítejte v rubrice", chápu ovšem, že správná je druhá varianta. Možná by řešením byla formulace "Vítejte u/při čtení naší rubriky".
Co se opakování týče... jde o jednotný úvod pro rubriku Novinka pod lupou, bylo by docela náročné vymýšlet pro každou novinku něco originálního, ale zároveň se společným prvkem. Navíc i v případě změny je k tomuto okamžiku uveřejněno 968 vydání (pokud se nepletu) právě s touto formulací. Ale kdo ví, třeba se od nové sezóny dočkáme rovněž nového úvodu.
_-0-_ napsal(a):
Moc prosím o změnu následující ohyzdné věty: "Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!" ....
Tebe už to asi fakt hodně sere že s tím otravuješ ústav pro jazyk český co? Už chybí jenom stěžování na lampárně :P. Absolutně nechápu, proč to řešíš. Já osobně si vždycky přečtu jenom nadpis o které novince to bude a dál to nečtu. Navíc, v rubrice zní děsně. Jak někdo psal, je to stejné jako u pořadu, takže u rubriky. Já to používám taky. Ale víc než to, že je to tam furt mě štve to tvoje kverulování. A ne, nestraním Ragelly. Jestli aspoň trochu znáš moje příspěvky, tak víš, že se do ní taky občas pěkně opřu. Ale nesnáším chronické kverulanty.
_-0-_ napsal(a):
Nechci prudit, ale argotem řečeno "to nejde do figury". Prosím o reakci někoho odpovědného (ragelly?)
Děkuji.
Chceš. Běž pryč. Nedík.
Je to až legrační. Se mi zdá, že na každém webu se vždy najde takový človíček. No, když to někoho baví, proč ne :)
A to ti v žádné neřekli, že v té větě chybí čárka před "a tím pádem"? Nebo zrovna toto tobě samotnému nevadí? Poradna hadr, no. Za mě je děsně fajn ohrazovat se proti něčemu nečeštinářskému a proti nečistým formulacím, když sám pak použiješ nádherné slovíčko redundance, ze kterého čeština prýští a stříká proudy. To třeba zase vadí mně, ale do žádné Delfské věštírny nebo poradny kvůli tomu psát nebudu, mám mnohem větší problémy a starosti. A ty bys je měl mít taky. ;) Hezký den všem...
Na hlavní stránce mě zaujal název této diskuze a rozhodně mě mé zaujetí nezklamalo.
Co se týče hlavního obsahu, "Vítejte u naší rubriky" nebo "Vítejte v naší rubrice", pro mé neprofesionální uši zní stejně, zaměnitelně. Nehádám se, že existuje správná varianta, ale toto rozhořčení se mi zdá velmi triviální.
Teď bych ráda přistoupila k třešničce na dortu...
_-0-_ napsal(a):
Vox populi, vox Dei, ale nakonec jsem pro jistotu kontaktoval odborníky - zavolal jsem do Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český (bohužel bezplatně funguje již jen telefonicky - tel.: +420 257 531 793, prázdninový provoz každou středu v 9–12 a 13–15 hodin). Ochotná paní napřed zdvořile řekla, že je to "hodně nezvyklé z hlediska ustálené větné vazby" (myšleno "vítat u...") a dodala, že by tam rozhodně měla být předložka "v" (Kde? ...v naší rubrice...) Z celkové formulace věty nadšení neprojevila...
Je trolling tvá vášeň? Dobrá práce, dvě mouchy jednou ranou. Pobavilo, dávám 10/10
Matuush napsal(a):
Na hlavní stránce mě zaujal název této diskuze a rozhodně mě mé zaujetí nezklamalo.
Co se týče hlavního obsahu, "Vítejte u naší rubriky" nebo "Vítejte v naší rubrice", pro mé neprofesionální uši zní stejně, zaměnitelně. Nehádám se, že existuje správná varianta, ale toto rozhořčení se mi zdá velmi triviální.
Teď bych ráda přistoupila k třešničce na dortu...
Je trolling tvá vášeň? Dobrá práce, dvě mouchy jednou ranou. Pobavilo, dávám 10/10
Já jsem to tentokrát chtěla nechat být (ať mu to taky pro změnu řekne někdo jiný, on pak má pocit, že to jsou jen moje antipatie a nic jiného), ale po tvém příspěvku si začínám říkat, že nás buď lakuje, nebo mu to zvedla nějaká uklízečka. Připadá mi totiž pěkně divný její údiv nad frází vítejte u samotnou. Já teda říkám zásadně vítejte u kávy, ne vítejte v kávě...
ševča napsal(a):
Já teda říkám zásadně vítejte u kávy, ne vítejte v kávě...
Nebo vítejte u nás, ne vítejte v nás...
_-0-_ napsal(a):
Moc prosím o změnu následující ohyzdné věty: "Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!" a zejména o to, aby se nevyskytovala na hlavní stránce SZ mnohdy až desetinásobně - aby netvořila až polovinu(!) veškerého textu.
Tvé starosti bych opravdu chtěla mít :-D Ale palec nahoru za to, jak mě to upřímně pobavilo :-D