Diskuzní fórum

"Vítejte u naší rubriky" - CHUDÁK ČEŠTIN

Netrpíme sprostá slova.

V diskuzi netolerujeme nic, co odporuje platným zákonům ČR, tedy žádný warez a podobně!

Jeden vykřičník a jeden otazník je až dost. Nemusíš jich udělat deset za sebou. To samé platí o smajlících.

Čeština má nějaká pravidla, tak by bylo fajn je dodržovat.

CAPS LOCK je zlo.

_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
28. 8. 2019 / 15:06:52 (před 5 roky)
off

Moc prosím o změnu následující ohyzdné věty: "Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!" a zejména o to, aby se nevyskytovala na hlavní stránce SZ mnohdy až desetinásobně - aby netvořila až polovinu(!) veškerého textu.

V gramatice a syntaxi si nejsem zdaleka tak jistý, jak bych měl být, a proto jsem se zeptal v několika skupinách, která se věnují češtině, např.:

Vox populi, vox Dei, ale nakonec jsem pro jistotu kontaktoval odborníky - zavolal jsem do Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český (bohužel bezplatně funguje již jen telefonicky - tel.: +420 257 531 793, prázdninový provoz každou středu v 9–12 a 13–15 hodin). Ochotná paní napřed zdvořile řekla, že je to "hodně nezvyklé z hlediska ustálené větné vazby" (myšleno "vítat u...") a dodala, že by tam rozhodně měla být předložka "v" (Kde? ...v naší rubrice...) Z celkové formulace věty nadšení neprojevila...

Hlavní stránka je výkladní skříň, u nových návštěvníků často rozhoduje o tom, jestli budou otvírat odkazy a jestli se budou vracet (m.j. co si pomyslí o úrovni WEBu a jeho autorech :-) Je škoda je odrazovat nešťastnou formulací, která se navíc odpudivě často opakuje.

Nechci prudit, ale argotem řečeno "to nejde do figury". Prosím o reakci někoho odpovědného (ragelly?)

Děkuji.

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
Editováno: 1x | Naposledy: 28. 8. 2019 / 15:28:51
jesmot
Redaktor | Cool level: 56 | Richard Castle
28. 8. 2019 / 15:52:48 (před 5 roky)
off

Sice nejsem ragelly, ani jiná odpovědná osoba, ale přeci jen si dovolím zareagovat. Za mě tedy lépe, nebo přesněji zajímavěji zní "Vítejte u naší rubriky" než "Vítejte v rubrice", chápu ovšem, že správná je druhá varianta. Možná by řešením byla formulace "Vítejte u/při čtení naší rubriky".

Co se opakování týče... jde o jednotný úvod pro rubriku Novinka pod lupou, bylo by docela náročné vymýšlet pro každou novinku něco originálního, ale zároveň se společným prvkem. Navíc i v případě změny je k tomuto okamžiku uveřejněno 968 vydání (pokud se nepletu) právě s touto formulací. Ale kdo ví, třeba se od nové sezóny dočkáme rovněž nového úvodu.

andromache
Redaktor | Cool level: 42 | Arnold 'Jidáš' Rimmer
28. 8. 2019 / 19:17:14 (před 5 roky)
off
_-0-_ napsal(a):

Moc prosím o změnu následující ohyzdné věty: "Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!" ....

Tebe už to asi fakt hodně sere že s tím otravuješ ústav pro jazyk český co? Už chybí jenom stěžování na lampárně :P. Absolutně nechápu, proč to řešíš. Já osobně si vždycky přečtu jenom nadpis o které novince to bude a dál to nečtu. Navíc, v rubrice zní děsně. Jak někdo psal, je to stejné jako u pořadu, takže u rubriky. Já to používám taky. Ale víc než to, že je to tam furt mě štve to tvoje kverulování. A ne, nestraním Ragelly. Jestli aspoň trochu znáš moje příspěvky, tak víš, že se do ní taky občas pěkně opřu. Ale nesnáším chronické kverulanty.

I didn’t choose this fandom, the fandom burst in and said ‘I’m your new roommate, cutie’ A usoplení spratci vždycky pokazí všechno hezký! Jo a nesnáším usmrkance a psy.
Editováno: 1x | Naposledy: 28. 8. 2019 / 19:18:23
Nevada
Uživatel od první verze | Cool level: 37 | Daenerys Targaryen
28. 8. 2019 / 20:00:30 (před 5 roky)
off
_-0-_ napsal(a):

Nechci prudit, ale argotem řečeno "to nejde do figury". Prosím o reakci někoho odpovědného (ragelly?)

Děkuji.

Chceš. Běž pryč. Nedík.

Fundamentalistka, aneb fanynka Písně ledu a ohně, která nenávidí Game of Thrones.
CrazyGeek
Dlouholetý uživatel | Cool level: 27 | Bobby Singer
28. 8. 2019 / 20:48:57 (před 5 roky)
off

Je to až legrační. Se mi zdá, že na každém webu se vždy najde takový človíček. No, když to někoho baví, proč ne :)

Začíná mi z toho všeho hrabat. Uwííííííí
xtomas252
Uživatel od první verze | Cool level: 84 | Dr. Horrible
29. 8. 2019 / 14:32:36 (před 5 roky)
on

A to ti v žádné neřekli, že v té větě chybí čárka před "a tím pádem"? Nebo zrovna toto tobě samotnému nevadí? Poradna hadr, no. Za mě je děsně fajn ohrazovat se proti něčemu nečeštinářskému a proti nečistým formulacím, když sám pak použiješ nádherné slovíčko redundance, ze kterého čeština prýští a stříká proudy. To třeba zase vadí mně, ale do žádné Delfské věštírny nebo poradny kvůli tomu psát nebudu, mám mnohem větší problémy a starosti. A ty bys je měl mít taky. ;) Hezký den všem...

Matuush
Redaktor | Cool level: 52 | Jayne Cobb
30. 8. 2019 / 11:25:17 (před 5 roky)
off

Na hlavní stránce mě zaujal název této diskuze a rozhodně mě mé zaujetí nezklamalo.
Co se týče hlavního obsahu, "Vítejte u naší rubriky" nebo "Vítejte v naší rubrice", pro mé neprofesionální uši zní stejně, zaměnitelně. Nehádám se, že existuje správná varianta, ale toto rozhořčení se mi zdá velmi triviální.

Teď bych ráda přistoupila k třešničce na dortu...

_-0-_ napsal(a):

Vox populi, vox Dei, ale nakonec jsem pro jistotu kontaktoval odborníky - zavolal jsem do Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český (bohužel bezplatně funguje již jen telefonicky - tel.: +420 257 531 793, prázdninový provoz každou středu v 9–12 a 13–15 hodin). Ochotná paní napřed zdvořile řekla, že je to "hodně nezvyklé z hlediska ustálené větné vazby" (myšleno "vítat u...") a dodala, že by tam rozhodně měla být předložka "v" (Kde? ...v naší rubrice...) Z celkové formulace věty nadšení neprojevila...

Je trolling tvá vášeň? Dobrá práce, dvě mouchy jednou ranou. Pobavilo, dávám 10/10

Well, what can you do, Yoko? Can you play the tambourine?
Editováno: 1x | Naposledy: 30. 8. 2019 / 11:25:55
Exredaktorka
Redaktor | Cool level: 68 | Charlie Harper
31. 8. 2019 / 15:42:01 (před 5 roky)
off
Matuush napsal(a):

Na hlavní stránce mě zaujal název této diskuze a rozhodně mě mé zaujetí nezklamalo.
Co se týče hlavního obsahu, "Vítejte u naší rubriky" nebo "Vítejte v naší rubrice", pro mé neprofesionální uši zní stejně, zaměnitelně. Nehádám se, že existuje správná varianta, ale toto rozhořčení se mi zdá velmi triviální.

Teď bych ráda přistoupila k třešničce na dortu...

Je trolling tvá vášeň? Dobrá práce, dvě mouchy jednou ranou. Pobavilo, dávám 10/10

Já jsem to tentokrát chtěla nechat být (ať mu to taky pro změnu řekne někdo jiný, on pak má pocit, že to jsou jen moje antipatie a nic jiného), ale po tvém příspěvku si začínám říkat, že nás buď lakuje, nebo mu to zvedla nějaká uklízečka. Připadá mi totiž pěkně divný její údiv nad frází vítejte u samotnou. Já teda říkám zásadně vítejte u kávy, ne vítejte v kávě...

Gabik.029
Redaktor | Cool level: 101 | strýček Skrblík
31. 8. 2019 / 16:41:38 (před 5 roky)
off
ševča napsal(a):

Já teda říkám zásadně vítejte u kávy, ne vítejte v kávě...

Nebo vítejte u nás, ne vítejte v nás...

- Do I look like a killer to you? - Yes, you kill my patience.
Patty
Dlouholetý uživatel | Cool level: 8 | Kryton
31. 8. 2019 / 17:21:40 (před 5 roky)
off
_-0-_ napsal(a):

Moc prosím o změnu následující ohyzdné věty: "Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!" a zejména o to, aby se nevyskytovala na hlavní stránce SZ mnohdy až desetinásobně - aby netvořila až polovinu(!) veškerého textu.

Tvé starosti bych opravdu chtěla mít :-D Ale palec nahoru za to, jak mě to upřímně pobavilo :-D

1/2
12