Diskuzní fórum

"Vítejte u naší rubriky" - CHUDÁK ČEŠTIN

Netrpíme sprostá slova.

V diskuzi netolerujeme nic, co odporuje platným zákonům ČR, tedy žádný warez a podobně!

Jeden vykřičník a jeden otazník je až dost. Nemusíš jich udělat deset za sebou. To samé platí o smajlících.

Čeština má nějaká pravidla, tak by bylo fajn je dodržovat.

CAPS LOCK je zlo.

andromache
Redaktor | Cool level: 42 | Arnold 'Jidáš' Rimmer
31. 8. 2019 / 19:52:48 (před 5 roky)
off
Gabik.029 napsal(a):

Nebo vítejte u nás, ne vítejte v nás...

Já ti nevím, ale takové Vítejte v nás se dá taky interpretovat všelijak :D :D.

I didn’t choose this fandom, the fandom burst in and said ‘I’m your new roommate, cutie’ A usoplení spratci vždycky pokazí všechno hezký! Jo a nesnáším usmrkance a psy.
Litocha
Dlouholetý uživatel | Cool level: 50 | František 'Ozzák' Pacovský
1. 9. 2019 / 10:31:07 (před 5 roky)
off
ševča napsal(a):

Já teda říkám zásadně vítejte u kávy, ne vítejte v kávě...

No, ono dost záleží, co chceme vyjádřit a jaký typ slova se se slovesem pojí. Je rozdíl, jestli řeknu "vítejte u knihovny", nebo "vítejte v knihovně".
Osobně mi připadá míň přirozené (ale akceptovatelné) "vítejte v rubrice", protože mi to vnucuje pocit, že mám fyzicky vlézt dovnitř. Koneckonců se říká "vítejte u obrazovek". Kdybych mluvila k divákům, řekla bych "vítejte u pořadu", když k hostům ve studiu, "vítejte v pořadu". Ale to jsou sémantické prkotiny, které bych fakt neřešila (chyb v textech - a výraznějších - je tady mnohem víc, ale nikdo z toho kovbojku nedělá).

Že mi ale to neustálé omílání jedné věty připadá otravné, je už věc druhá.

Exredaktorka
Redaktor | Cool level: 68 | Charlie Harper
1. 9. 2019 / 15:31:19 (před 5 roky)
off
Litocha napsal(a):

No, ono dost záleží, co chceme vyjádřit a jaký typ slova se se slovesem pojí. Je rozdíl, jestli řeknu "vítejte u knihovny", nebo "vítejte v knihovně".
Osobně mi připadá míň přirozené (ale akceptovatelné) "vítejte v rubrice", protože mi to vnucuje pocit, že mám fyzicky vlézt dovnitř. Koneckonců se říká "vítejte u obrazovek". Kdybych mluvila k divákům, řekla bych "vítejte u pořadu", když k hostům ve studiu, "vítejte v pořadu". Ale to jsou sémantické prkotiny, které bych fakt neřešila (chyb v textech - a výraznějších - je tady mnohem víc, ale nikdo z toho kovbojku nedělá).

Že mi ale to neustálé omílání jedné věty připadá otravné, je už věc druhá.

No ale podívej se, jak to 0 napsal. Mně to zní, jako by frázi paní neznala vůbec.

P.S.: To myslíš tu větu v rubrice, nebo že to už asi popáté vytáhl, když po prvních 4 vytáhnutích stále nebylo po jeho?

Litocha
Dlouholetý uživatel | Cool level: 50 | František 'Ozzák' Pacovský
1. 9. 2019 / 18:41:34 (před 5 roky)
off
ševča napsal(a):

P.S.: To myslíš tu větu v rubrice, nebo že to už asi popáté vytáhl, když po prvních 4 vytáhnutích stále nebylo po jeho?

No, vlastně obojí :)

2/2
12