Diskuzní fórum

Titulky vers. copyright

Netrpíme sprostá slova.

V diskuzi netolerujeme nic, co odporuje platným zákonům ČR, tedy žádný warez a podobně!

Jeden vykřičník a jeden otazník je až dost. Nemusíš jich udělat deset za sebou. To samé platí o smajlících.

Čeština má nějaká pravidla, tak by bylo fajn je dodržovat.

CAPS LOCK je zlo.

channina
Uživatel od první verze | Cool level: 133 | Jackson 'Jax' Teller
15. 12. 2011 / 22:36:17 (před 12 roky)
off

Když to tady čtu, mám chuť ukousnout si ruku a někoho s ní praštit...

What's meant to be, eventually will be.
Araziel
Uživatel od první verze | Cool level: 28 | Timothy McGee
16. 12. 2011 / 05:52:00 (před 12 roky)
off
channina napsal(a):

Když to tady čtu, mám chuť ukousnout si ruku a někoho s ní praštit...

Rad to udelam za tebe :-)

_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
16. 12. 2011 / 11:27:13 (před 12 roky)
off

Film z hlediska autorského práva

Podle ustanovení § 30 odst. 2 AutZ nezasahuje do práva autorského ten, kdo pro svou osobní potřebu zhotoví rozmnoženinu nebo napodobeninu díla...

...v § 30 odst. 1 AutZ, kde se stanoví, že se musí jednat o “užití“ pro osobní potřebu, jehož účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu. Přímým nebo nepřímým hospodářským nebo obchodním prospěchem se rozumí jakýkoliv prospěch hmotný, zejména finanční, či nehmotný jako je zvýšení prestiže, konkurenceschopnosti apod., jdoucí nad rámec osobní potřeby fyzické osoby, tzn. potřeby této osoby samotné a jejích blízkých členů...

...musí zároveň vyhovovat kumulativně všem výše uvedeným podmínkám a limitům omezení autorského práva autora. Takovým nedodržením může být typicky v souvislosti se změnou formy nosiče například změna kvality díla při komprimaci filmu za účelem snížení jeho velikosti (datového objemu) nebo opatření filmu neoriginálními titulky...

Podle Pirátské strany (a kde jinde by člověk hledal liberálnější postoj) je v "Piratopedii" m.j. uvedeno: Kopírovací monopol je označení pro všechny zákony, kterými stát omezuje vaši svobodu využívat film, knížku, skladbu nebo jiný výtvor. Pokud si například v obchodě koupíte film, kopírovací monopol vám zakazuje zkopírovat ho známým, sdílet ho na Internetu nebo k němu napsat titulky.

No a nakonec ještě citace z podmínek serveru TITULKY.COM, kde není pochyb o tom, že se vlastníci nechtějí dostat do problémů:

V případě, že titulky vznikly překladem jiného díla, musí mít autor překladu souhlas k přeložení od autora původního díla nebo autor původního díla své dílo šíří volně k dalšímu použití.

Uživatel nebo návštěvník, který titulky na server uloží, výslovně prohlašuje, že titulky nejsou duševním vlastnictví třetí osoby, u které je důvodný předpoklad, že si uložení na titulky.com nepřeje.

Provozovatel serveru provádí pouze zběžnou kontrolu technické kvality a nemá možnost ověřovat původ nebo okolnosti vzniku titulků. Za legální původ nahraných titulků ručí sám každý uživatel, který titulky na tento server nahrál.

No a je to, jsou ex obligo. Uploadeři ovšem ne.

Mimochodem: "U děl audiovizuálních se doba trvání majetkových práv počítá od smrti poslední přeživší z následujících osob: režisér, autor scénáře, autor dialogů a skladatel hudby zvlášť vytvořené pro užití v audiovizuálním díle. Majetková práva k dílu anonymnímu a pseudonymnímu trvají 70 let od oprávněného zveřejnění díla, není-li obecně známo jméno autora nebo se autor takového díla veřejně neprohlásil."

Doufám, ře Seraphine313 bude (jak avisoval) problematiku konultovat s odborníkem a uveřejní relevantní právní názor, včetně uvedení jména konsultanta. V kontextu předchozích citací se mi (samozřejmě laicky) jeho argumentace opravdu zdá poněkud zavádějící.

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
Editováno: 5x | Naposledy: 16. 12. 2011 / 15:11:50
ragelly
Boss přes články | Cool level: 119 | Jack O'Neill
16. 12. 2011 / 15:12:34 (před 12 roky)
off
_-0-_ napsal(a):

...musí zároveň vyhovovat kumulativně všem výše uvedeným podmínkám a limitům omezení autorského práva autora. Takovým nedodržením může být typicky v souvislosti se změnou formy nosiče například změna kvality díla při komprimaci filmu za účelem snížení jeho velikosti (datového objemu) nebo opatření filmu neoriginálními titulky...

Podle mě znamená opatření filmu neoriginálními titulky to, když jsou ty titulky napevno vložené v tom souboru (hodně to je třeba ve filmech a seriálech uložených na uloz.to, já se s tím nesetkávám, když stahuju přes torrent). Ale jistá si samoazřejmě nejsem.

_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
16. 12. 2011 / 15:30:05 (před 12 roky)
off

To ragelly: Je to možné (což na faktu nic nemění - titulky někdo zhotovil a poskytl je někomu jinému, nebo je do videa sám vestřihnul/umístil) - jenom jsem vyhledal citace, které mi přišly relevantní a doufám, že se k tomu vyjádří někdo skutečně znalý. Jednoduše mi přijde logické, že když někdo napíše dialogy k filmu/seriálu, tak že stvoří autorské dílo (lhostejno, zdali odvozené, či nikoliv), na které se vztahují ustanovení Autorského zákona.

NIC PROTI PŘEKLADATELŮM - NAOPAK - JENOM BYCH BYL RÁD, KDYBY BYLI OPATRNÍ a neměli dojem, že jsou nepostižitelní. Znovu opakuji, že jim děkuji za vše, co dělají :-)

SuprPrud
Uživatel od první verze | Cool level: 4 | Vince Masuka
16. 12. 2011 / 15:40:22 (před 12 roky)
off

Že se s ním furt bavíte, vždyť vás tady cíleně vytáčí... Dvím se adinům, že už ho dávno nesmazali... Jeho argumenty jsou zcestné, případně si je ohýbá, aby se mu hodili do krámu...

Příklad:

Wikipedie (kde jinde hledat důvěryhodnější informace): Trest smrti neboli nejvyšší trest, či také absolutní trest je trest, který předpokládá usmrcení (neboli popravu) odsouzeného člověka za trestný čin.

Z tohodle by podle některých plynulo, že vás za trestný čin usmrtí, pokud dostanete nejvyšší trest. Jenže už je nějak opomenuto, že nejvyšší trest tu není.

Dál jsou vtipné "ověřené" zdroje, kde na nějakém blogu někdo píše, že podle názoru nějakého právníka... Haha...

Když si najedu na stránky protipirátské unie tak se taky dozvím, že když pozvu svou holku, ať se jde ke mně koukat na film, tak jsem se dopustil trestného činu veřejné projekce, protože ona samozřejmně DVD zakoupené nemá... A že díky tomu na ten film nešla do kina, tudíž sem distributorovi způsobil škodu 150 Kč... Nedej bože, aby byl polygamní a chodil se dvěma a pozval obě naráz na koukání... To už by bylo možná i na ten výše uvedený trest smrti...

-----
Tohle je má poslední reakce do tohoto topicu, protože i když mám pro to spvánou přezdívku, tak tady nebudu zabředat s jasný flamewarkem, který se tím baví...

P.S. Očekávám další dávku ohnutých tvrení, o tom jak mluvím z cesty...

Anetka888
Uživatel od první verze | Cool level: 49 | Chip
16. 12. 2011 / 19:14:36 (před 12 roky)
off

Začíná to už být vážně únavné...

channina: Ruku ne, tvé ruce jsou pro mě zlaté. :D

"Let's put a smile on that face!"
Frozen99
Uživatel od první verze | Cool level: 29 | Ovečka Shaun
16. 12. 2011 / 19:24:45 (před 12 roky)
off
Anetka888 napsal(a):

channina: Ruku ne, tvé ruce jsou pro mě zlaté. :D

naprosto souhlasím :)

See Madonna and die...
enisek
Uživatel od první verze | Cool level: 15 | Christopher Turk
10. 1. 2012 / 09:17:47 (před 12 roky)
off
alyssa18 napsal(a):

Tady bych se možná i hádala, že tam ta čárka být má, protože se jedná o poměr důsledkový (Teda aspoň dle mého názoru. Jediná osoba zná pravdu, a proto taky tato jediná osoba dokáže zlomit kletbu. Ten, kdo nezná pravdu, asi těžko zlomí kletbu. Pokud by tam ta čárka nebyla, chápala bych to tak, že se jedná o dvě osoby - jedna, která zná pravdu, a jedna, která umí zlomit kletbu. No, už je toho moc, končím se syntaktickou analýzou.)

Já se nechci hádat o čárku, protože s nimi mám sama velké potíže. Ale celou dobu jsem měla zato, že se jedná o dvě osoby. Jestli jsem seriál správně pochopila, tak o kletbě ví Zlá královna/paní starostka (a Henry), ale zlomit ji může jen Emma, i když o kletbě neví.
Jestli jsem to pochopila špatně, tak se omlouvám.

_-0-_
15. 1. 2012 / 11:15:08 (před 12 roky)
off

K tematu autorskoprávní (a trestněprávní) problematiky, spojené s překlady a šířením titulků, napsal Seraphine313 14.12.2011: "...mohu o tom podebatovat s opravdu KOMPETENTNÍMI lidmi a výsledek ohledně tohoto tématu zde zveřejnit." O den později - 15.12.2011 - doplnil: "...K tomuto tématu se vyjádřím později, počítám tak v úterý nebo ve středu." Uplynul měsíc a kde nic, tu nic. Žádný kvalifikovaný právní názor s uvedením zdroje. Asi se již nedočkáme...

Mezitím vyšel článek v časopisu Computer, kde se v čísle 1/2012, na str.10 v prostředním sloupc uvádí o tiulcích:" ...překlad flmových dalogů je - nesvolí-li k němu vlastník autorských práv - nedovoleným užitím díla." (Nemluvě o jejich rozšiřování, ať již v původní, nebo přeložené verzi.)

Proto jsem několikrát psal o tom, že by měli být racionálně uvažující překladatelé opatrní - vždyť stačí tak málo k skrytí skutečné identity, k anonymním (alespoň na první přiblížení) uploadům...

Podle mého je šíření (v tomto případě upload) titulků vždy slušně řečeno problematická záležitost - buďto se jedná o chráněný překlad původních titulků - dialogů (např. CZ titulky z CZ TV, nebo DVD) nebo o neoprávněný překlad původních titulků - dialogů, který vznikl bez souhlasu autorů a navíc také nesmí být šířen.

Vlastník/provozovatel nezodpovídá za obsah, který nevložil...

Zkrátka je to na uploaderovi, a proto, být v jeho kůži, bych zachovával alespoň elementální opatrnost.

Nepředpokládám, že by tudy vedla hlavní cesta represí autorskoprávních molochů, ale vyloučit to nemohu, a proto by mi bylo velmi líto, kdyby se stal exemplární případ z někoho, kdo mi (a desetitisícům dalších diváků) nezištně vyrobil titulky (za což převelice děkuji).

EDIT_1: Tak mě napadlo, používáte někdo pro login a upload malých souborů alespoň třeba uživatelsky velmi přítulný TOR_link_1 TOR_link_2 TOR_link_3?

EDIT_2: Docela zajímavé povídání je na epravo.cz, jak vidno, tak nemají právníci ani jasno v tom, jestli je (nebo není) postižitelné stahování seriálů (pro vlastní potřebu), které nebyly u nás odvysílány (jenom v cizině). O titulcích je zmínka v 3.2. "Může vlastník nosiče...", poslední odst. předposlední věta.

V interpretacích ustanovení vládne slušný bordel, soudní rozhodnutí patrně nejsou :-( A pak že je u nás nízká úroveň právního vědomí populace...

Editováno: 5x | Naposledy: 15. 1. 2012 / 17:50:33