Diskuzní fórum

Stahování seriálů v ohrožení - válka o svobodu internetu

Netrpíme sprostá slova.

V diskuzi netolerujeme nic, co odporuje platným zákonům ČR, tedy žádný warez a podobně!

Jeden vykřičník a jeden otazník je až dost. Nemusíš jich udělat deset za sebou. To samé platí o smajlících.

Čeština má nějaká pravidla, tak by bylo fajn je dodržovat.

CAPS LOCK je zlo.

Lucik21
Redaktor | Cool level: 33 | Jack Carter
31. 1. 2012 / 00:41:02 (před 12 roky)
off
Januska 23 napsal(a):

Uff.. no ja som sťahovala z Megaupload a teraz ma zachraňuje uloz.to a rapidshare.. A mam taku malu otazku...
Kedze stale niekde pocujem o vsetkych tychto kauzach stahovania z internetu a nechcem velmi hlbat o tom, ze co by bolo keby a ake to teraz je tak sa pytam vas.
Mam ipod (a nepouzivam iTunes store), mam pocitac kde mam toho az privela ,,nelegalne". Milujem serialy, mnohe. Bude vzdy cesta ako ich mat v PC, alebo ako ich stahovat z internetu? Lebo ja si myslim ze ano, ale v hlbke duse mam aj tuto myslienku, ze ich proste nebudem moct pozerat.. Hm?
A dalsia otazocka. Ked pojdem do US cez leto, tak brat ipod so stiahnutou hudbou asi nie je najlepsi napad, vsak? A laptop asi uz vobec nie...
Vrela vdaka za odpoved! :)
PS: ak som od temy alebo nieco podobne, tak pardon....

Dneska o tom mluvil učitel v ZSV - že jet do Ameriky s MP3, notebookem, i mobilem atd. začne být pro většinu lidí o hu*u, protože na letištích budou kontrolovat nejen oblečení, boty, zavazadla - jak je zvykem, ale i mobily, noťasy, karty ve foťácích..., jestli na nich nemá člověk něco nelegálního. Já bych tam nemohla jet ani s mobilem, tam mám třeba písničky stažený z youtube - to by byl asi taky problém; ale vrtá mi hlavou, jak budou zjišťovat, kterou písničku jsem si stáhla z netu, a která pochází z CD, který jsem si koupila a následně nahrála do MP3. Jak to poznají? U stažených filmů a seriálů je to něco jinýho, to se asi pozná... A další věc - prodlouží to už tak dlouhý čekání na letišti, když budou každýmu kontrolovat všechnu elektroniku.
A k tomu stahování, já doufám, že to nějak půjde nějak i do budoucna, ještě jsou tu torrenty, já se v tom moc nevyznám, ale nevím, jak a jestli se jich tato situace dotýká, ale každopádně tam je blbý, že když začne člověk stahovat, stává se zároveň i sdílečem a rozšiřovatelem souboru, je to tak?

_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
31. 1. 2012 / 10:36:54 (před 12 roky)
off

To Locke: Je to složitá problematika s ne zcela jednoznačným výkladem právníků a soudů, navíc záleží na tom, pod jakou jurisdikcí se případ řeší.

Velmi zjednodušeně na území České republiky (a pravděpodobně i Slovenska a mnoha dalších států - na rozdíl třeba od US, nebo CA):
1) Můžeš mít doma kopie audia a videa, i takových, na která se vztahují autorská práva - pro Tvou potřebu
2) Můžeš si je stahovat
Na tom není nic "nelegálního", nebo nezákonného, i když se autorskoprávní molochy snaží tvrdit opak. Naopak - jen blb by platil za něco, na co má ze zákona právo zdarma.

Ale co určitě nesmíš (co je postižitelné) je rozšiřování (sdílení).

Takže - stahování z různých share serverů je zcela O.K., ukládání dat pro vlastní potřebu také. Pokud chceš stahovat z P2P sítí, tak skutečně pozor - většina clientů je založena na tom, že to co stahuješ, je současně ve share (torrent a většina nových DC clientů). Dá se to ošetřit (budeš opovrhovaná leech), ale jednak je to v rozporu se základním principem fce P2P (bez sdílení zkrátka nefungují - časem přijdou bany) a navíc to není až tak triviální (např. i nový DC client se dá upravit tak, aby sdílel jen ze share, ale ne z aktuálně stahovaného), ale to je poměrně kvalifikovaná úprava.

Pokud tedy budeš stahovat audia a videa ze serverů typu ulozto.cz, tak je vše O.K. a není na tom absolutně nic nezákonného (jsou sice diskuse o tom, jestli se to také týká nezveřejněných děl ve slova smyslu, že např. seriál, zveřejněný v US, který nebyl zveřejněný u nás je v CZ nezveřejněný, a proto si jej nelze ani stáhnout/kopírovat pro vlastní potřebu), ale to je právní výklad vlezdoosistů a zatím na jeho základě nebyl nikdo odsouzen a pravděpodobně také nebude.

NA STAHOVÁNÍ A KOPÍROVÁNÍ AUDIA A VIDEA PRO VLASTNÍ POTŘEBU NENÍ NAPROSTO NIC ŠPATNÉHO, NELEGÁLNÍHO, NEBO NEZÁKONNÉHO - bez ohledu na to, že byly tyto soubory získány, vytvoženy a uloženy na NET nezákonným způsobem.

To ale neplatí v celém světě...

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
Locke
Dlouholetý uživatel | Cool level: 29 | Ovečka Shaun
31. 1. 2012 / 11:01:02 (před 12 roky)
off

A chápu to správně, že když vejde v platnost ta ACTA, tak už bude nelegální nejen stahování z torrentů ( jako je tomu teď ), ale bude nelegální i stahování z ulozto, rapidu atd... ?

Hold the Door!
_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
31. 1. 2012 / 12:19:38 (před 12 roky)
off

To Locke: Jestli ACTA vejde v platnost v CZ je diskutabilní (záleží na parlamentu), jestli by to znamenalo něco zásadního pro share servery, ví čert - záleželo by na tom, jak by byla ACTA implementována do našeho právního řádu - je značně "gumová" (btw., dalšími významnými hrozbami je SOPA a PIPA).

Tzv. ochrana autorských práv je jen podmnožinou problému - ve skutečnosti jde o deanonymisaci NETu (se vším, co to přináší - censura, trestnost mnoha dosud nepostižiyelných počinů, represe...)

1) ACTA nutí providery, aby logovali chování jejich klientů, data (včetně identity) vydávali bez soudního příkazu, odpojovali "hříšníky"...
2) Dalším krokem bude pokus o zavedení internetového ID, jako podmínky nutné pro připojení
3) Posledním krokem bude snaha o trestnost šifrování (případně nevydání klíče).

Velmi jsem to zjednodušil. Je to ale k zblití!

Podívej se pls. na následující linky:
LINK 1
LINK 2
LINK 3
LINK 4
LINK 5
LINK 6

EDIT: Ještě jsem našel na iDnes.cz následující článek - ne, že by to byl kvalifikovaný zdroj, ale pro hrubou orientaci stojí za to si jej pžečíst:
LINK

EDIT 2: Acta to doufejme nebude mít v našem parlamentu jednoduché, viz
LINK

Editováno: 3x | Naposledy: 31. 1. 2012 / 16:26:15
Lucik21
31. 1. 2012 / 17:45:24 (před 12 roky)
off
_-0-_ napsal(a):

To Locke: Jestli ACTA vejde v platnost v CZ je diskutabilní (záleží na parlamentu), jestli by to znamenalo něco zásadního pro share servery, ví čert - záleželo by na tom, jak by byla ACTA implementována do našeho právního řádu - je značně "gumová" (btw., dalšími významnými hrozbami je SOPA a PIPA).

Tzv. ochrana autorských práv je jen podmnožinou problému - ve skutečnosti jde o deanonymisaci NETu (se vším, co to přináší - censura, trestnost mnoha dosud nepostižiyelných počinů, represe...)

1) ACTA nutí providery, aby logovali chování jejich klientů, data (včetně identity) vydávali bez soudního příkazu, odpojovali "hříšníky"...
2) Dalším krokem bude pokus o zavedení internetového ID, jako podmínky nutné pro připojení
3) Posledním krokem bude snaha o trestnost šifrování (případně nevydání klíče).

Velmi jsem to zjednodušil. Je to ale k zblití!

Podívej se pls. na následující linky:
LINK 1
LINK 2
LINK 3
LINK 4
LINK 5
LINK 6

EDIT: Ještě jsem našel na iDnes.cz následující článek - ne, že by to byl kvalifikovaný zdroj, ale pro hrubou orientaci stojí za to si jej pžečíst:
LINK

EDIT 2: Acta to doufejme nebude mít v našem parlamentu jednoduché, viz
LINK

Díky za velice poučné články, některý už jsem četla dřív, ale některý jsem neznala. Chápu to dobře že v Schengenským prostoru se elektronika na letišti kontrolovat nebude? A že např. v USA tato možnost sice je, ale jelikož je to časově nereálné, aby každému kontrolovali MP3, mobily atd., se k prohlídkám přistoupí v situaci, kdy cestující bude "politicky nevhodnou osobou", nebo se jen "nebude líbit celníkovi"? Nebude to povinnou součástí letištní prohlídky každého cestujícího, jako je prohlížení zavazadel a procházení rámem?

_-0-_
31. 1. 2012 / 18:15:37 (před 12 roky)
off

To Lucik21: Tak nějak bych si to představoval, pokud by došlo v ČR ke schválení parlamentem a presidentem. Pokud ne, tak se to bude týkat jen hranic zemí, které budou mít tento hnus zakotvený v legislativě. ACTA není "bič na piráty" (debilní sousloví z medií), ale prostředek, jak kontrolovat, regulovat, omezovat nežádoucí aktivity z pohledu establishmentu a případně vydírat vybrané jedince - to vše v souladu s potřebami distribučních a produkčních společností...

Prohlídky každého bych nečekal, smyslem je zastrašovat, mít něco na "nepohodlné" a vytvářet exemplární případy a pomocí jejich medialisace měnit veřejné mínění. (Jsem ovšem v oblasti ryzích spekulací.)

UŽ TEĎ MÁ NEZANEDBATELNÁ ČÁST POPULACE V ČR POCIT, ŽE DĚLÁ NĚCO ŠPATNÉHO, KDYŽ SI PRO VLASTNÍ POTŘEBU DĚLÁ KOPIE A STAHUJE AUDIA A VIDEA (+ TITULKY A OBECNÉ TEXTY), I KDYŽ JE OPAK PRAVDOU. NENÍ TO NIC NEZÁKONNÉHO, NELEGÁLNÍHO, NEBO NEMORÁLNÍHO - ale naopak, je to jednání v souladu s právem a zdravým selským rozumem. Nicméně se za léta povedlo pomocí zastrašovacích kampané přesvědčit populaci, že je na tom přinejmenším cosi nemravného.

Michalenka
Uživatel od první verze | Cool level: 11 | Morgan Guillermo Grimes
31. 1. 2012 / 19:03:38 (před 12 roky)
off

Ale i tak na mýho kámoše přišla policie, protože stahoval až moc filmů...

Keep calm & Be Fan of TV Shows :P
Locke
Dlouholetý uživatel | Cool level: 29 | Ovečka Shaun
31. 1. 2012 / 19:19:33 (před 12 roky)
off
Michalenka napsal(a):

Ale i tak na mýho kámoše přišla policie, protože stahoval až moc filmů...

Ale stahoval přes torrenty, ne? A jak to s ním dopadlo?

Hold the Door!
Michalenka
Uživatel od první verze | Cool level: 11 | Morgan Guillermo Grimes
31. 1. 2012 / 19:54:09 (před 12 roky)
off

To Locke:
JJ :D Stahoval přes Torrent... :D (njn Cafův brácha) :D Nakonec mu poldové všechno zabavili včetně Compu... To mu se říká smůla :DD

Keep calm & Be Fan of TV Shows :P
Lucik21
31. 1. 2012 / 22:40:25 (před 12 roky)
off
Michalenka napsal(a):

To Locke:
JJ :D Stahoval přes Torrent... :D (njn Cafův brácha) :D Nakonec mu poldové všechno zabavili včetně Compu... To mu se říká smůla :DD

A kolik toho řádově stáhnul? Desítky, stovky, tisíce... filmů, seriálů atd? :) Docela by mě zajímalo, kolik je pro policii "až moc".