Diskuzní fórum

Stahování seriálů v ohrožení - válka o svobodu internetu

Netrpíme sprostá slova.

V diskuzi netolerujeme nic, co odporuje platným zákonům ČR, tedy žádný warez a podobně!

Jeden vykřičník a jeden otazník je až dost. Nemusíš jich udělat deset za sebou. To samé platí o smajlících.

Čeština má nějaká pravidla, tak by bylo fajn je dodržovat.

CAPS LOCK je zlo.

Fruiko
Boss nejvyšší | Cool level: 125 | Peggy Carter
21. 1. 2012 / 19:22:50 (před 12 roky)
off
_-0-_ napsal(a):

To Fruiko: Zajímalo by mě, jak to bylo (nebo nebylo) se smazáním záznamů z DNS - i ve článku, na který odkazuješ, je věta: "Nechápu, jak je možné, že na základě tohoto papíru, byla znepřístupněna řada internetových domén." Otázka zní, jestli skutečně došlo k zásahu do DNS záznamů, nebo jestli se jedná o důsledek zabavení (odpojení) serverů. Nepovažuji to za malichernost, je to o tom, co všechno si američtí autorskoprávní soudruzi troufnou. (Ono se klidně mohlo stát obojí - v některých zemích mohli zabavit HW a současně, nebo před tím mohli měnit DNS záznamy - čert ví, v kolika zemích byly serverovny umístěny a jistě ne všechny země jsou vlzezdoamerické.)

Nehledě k tomu, že některé DNS fungovaly a jiné ne (na NETu je o tom hodně zmínek mezi 18. a 19.), místy pomohla změna DNS, jinde zůstaly záznamy v cache (třeba rauteru) a nic se neprojevilo... - neznám ten mechanismus, ale jistě nějakou dobu trvá, než se změna rozšíří. Podle všeho ale zabavení HW předcházely problémy s převodem domain name > IP. Jestli mi někdo ve zjednodušené formě rozšíří obzory, tak budu rád.

Mimochodem, na http://107.21.243.42/ je "pěkný" obrázek...

Přečti si jak DNS funguje, pak ti dojde, že vymazání záznamů z DNS celosvětově není možné.

FBI to udělala lehce, zabavila domény u registrátora a pak si je může přesměrovat kam chce. Kdyby měli registrátora z nějaké "nespolupracující" země, tak by jim to jelo (teda až na to, že jim zabavili i servery).

Všechna tahle písmenka napsal zakladatel webu.
_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
23. 1. 2012 / 16:12:59 (před 12 roky)
off
Přečti si jak DNS funguje, pak ti dojde, že vymazání záznamů z DNS celosvětově není možné.

Ono je to asi složitější - pokud by odstranili záznam z autoritativních serverů, tak by po uplynutí expiŕation time (řád hodin) měly postupně automaticky mizet záznamy v jednotlivých zónách. Takže to patrně možné bylo - nasvědčoval by tomu fakt, že na boardech byly v některých zemích ohlasy na nefunkční DNS a jinde ne. Njn, patrně již nikdy nezjistím, jak to proběhlo...

EDIT: "Ke smazání tzv. DNS záznamů v doménovém registru, a tím znepřístupnění webu, jako v případě megaupload.com, by podle výkonného ředitele CZ.NIC Ondřeje Filipa mohl CZ.NIC jako správce registru přistoupit i v Česku, ale pouze na základě rozhodnutí některého ze soudů nebo orgánů činných v trestním řízení. Podle něj ale může k zablokování obsahu dojít nejen ze strany registru, ale i poskytovatele hostingu, poskytovatele připojení k internetu nebo registrátora." Jinými slovy s nejvyšší pravděpodobností skutečně došlo k odstranění DNS záznamů - prohlášení šéfa nic.cz za věrohodné považuji...

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
Editováno: 2x | Naposledy: 24. 1. 2012 / 09:10:48
24alka
Uživatel od první verze | Cool level: 0 | Margaret 'Maggie' Simpson
23. 1. 2012 / 17:24:08 (před 12 roky)
off

No tak nevím, dnes už nejde další stahovácí server - filesonic a filejungle.....jaký přijde na řadu zítra??

Exredaktorka
Redaktor | Cool level: 68 | Charlie Harper
23. 1. 2012 / 17:34:46 (před 12 roky)
off

taky jsem si všimla. stahujme, dokud můžem. i ty weby, co ještě fungují, toho hodně smazaly, asi se lekly.

Frozen99
Uživatel od první verze | Cool level: 29 | Ovečka Shaun
23. 1. 2012 / 20:26:34 (před 12 roky)
off
ševča napsal(a):

taky jsem si všimla. stahujme, dokud můžem. i ty weby, co ještě fungují, toho hodně smazaly, asi se lekly.

já si 'dostahovávám' 7. řadu That '70s show a najednou mi nešel filesonic :/ pár webů (o kterých vím) sice ještě funguje, ale fakt, kdo bude další? asi si budeme muset počkat na dabovené verze v našich tv :D

See Madonna and die...
Michalenka
Uživatel od první verze | Cool level: 11 | Morgan Guillermo Grimes
23. 1. 2012 / 20:55:40 (před 12 roky)
off

Týká se to taky uložta?

Keep calm & Be Fan of TV Shows :P
alyssa18
Uživatel od první verze | Cool level: 16 | Number 6
23. 1. 2012 / 20:57:24 (před 12 roky)
off
Michalenka napsal(a):

Týká se to taky uložta?

Podle toho, co jsem slyšela, tak odtud hodně věcí mizí. Takže je to asi jen otázka času.. nevím. :-/

Michalenka
Uživatel od první verze | Cool level: 11 | Morgan Guillermo Grimes
23. 1. 2012 / 21:05:39 (před 12 roky)
off

Prosím prosím nééé :((

Keep calm & Be Fan of TV Shows :P
spike
Uživatel od první verze | Cool level: 15 | Christopher Turk
23. 1. 2012 / 21:11:16 (před 12 roky)
off
alyssa18 napsal(a):

Podle toho, co jsem slyšela, tak odtud hodně věcí mizí. Takže je to asi jen otázka času.. nevím. :-/

Aby potom co zlikvidují weby nezačali zatýkat i všechny uživatele co si něco stáhly.

spike
alyssa18
Uživatel od první verze | Cool level: 16 | Number 6
23. 1. 2012 / 21:13:28 (před 12 roky)
off
spike napsal(a):

Aby potom co zlikvidují weby nezačali zatýkat i všechny uživatele co si něco stáhly.

Tak když si něco stáhneš pro vlastní potřebu, tak to snad ještě není na zavření, ne? A i kdyby, myslíš, že by se do toho někomu chtělo pouštět? :-D