Diskuzní fórum
Netrpíme sprostá slova.
V diskuzi netolerujeme nic, co odporuje platným zákonům ČR, tedy žádný warez a podobně!
Jeden vykřičník a jeden otazník je až dost. Nemusíš jich udělat deset za sebou. To samé platí o smajlících.
Čeština má nějaká pravidla, tak by bylo fajn je dodržovat.
CAPS LOCK je zlo.
ševča napsal(a):
Přímé řeči si všímám, vím, že se tu moc neřeší, tak bych se kvůli tomu neozývala, kdyby tam nebyly ale už úplně blbě, mé/mém slyšíš foneticky, tak toho jsem si taky všimla, protože mi věta nedávala smysl, tyhle chyby v tom vyloženě trčely, ale nějak jsem to jako cíleně nekontrolovala. Nenapadlo mě, že ještě dneska někdo dělá chyby v mě/mně, a když už probíhá schvalování, že v tom redaktoři nekontrolují ani tohle.
Mimochodem, neshvaloval jsi je náhodou ty, že ne, když už jsme u toho? :D
nope, keby som to schvaľoval ja, určite by tam neboli takéto chyby :P ja mám zase zaryté v pamäti mě/mně, takže tam, kde to je zle, som to určite neschvaľoval ja...a priama reč + úvodzovky tiež, ale zase nie som pedant a nevadí mi, ak sú obe úvodzovky hore...ty si tuším raz niekde písala, že pravopisne správne by mali byť na začiatku dole a na konci hore a rozčuľovala si sa nad tým...ale tak predsalen toto je internetové fórum, nepíšeme diktát, takže toto za "chybu" nepovažujem...
inekafe napsal(a):
nope, keby som to schvaľoval ja, určite by tam neboli takéto chyby :P ja mám zase zaryté v pamäti mě/mně, takže tam, kde to je zle, som to určite neschvaľoval ja...a priama reč + úvodzovky tiež, ale zase nie som pedant a nevadí mi, ak sú obe úvodzovky hore...ty si tuším raz niekde písala, že pravopisne správne by mali byť na začiatku dole a na konci hore a rozčuľovala si sa nad tým...ale tak predsalen toto je internetové fórum, nepíšeme diktát, takže toto za "chybu" nepovažujem...
Já vím, že je na internetu, včetně titulek, píšou všichni obě nahoře, jak se to dělá v angličtině, ale tady všude, doslova všude, najdeš připomínky, že čeština má pravidla, tak je máme dodržovat. Vy jste s tím začali, já ne.
A tehdy jsem se rozčilovala kvůli tomu, že já jsem napsala větu dobře, využila jsem nevlastní přímou řeč, jednu ze správných variant v češtině, načež mi některý z redaktorů při schvalování větu rádoby opravil tím, že mi tam nastrkal uvozovky, které tam být nemusí, ale dal mi je obě nahoře, což v češtině špatně je. Nedívala jsem se, který chytrák mi to schvaloval, teď už to hledat nebudu, trvalo by to dost dlouho, ale nezlob se na mě, vadí mi, když mi někdo nastrká pravopisné chyby do něčeho, pod čím jsem podepsaná já. Moje ostuda to je. A já tohle považuju za ostudu.
Mám takový pocit, že jsem alespoň trochu na vině i já... :) Uvozovky dost používám a to i ve schvalování hlášek a přiznám se, že oboje nahoře. Sice vím, že správně je to jak ševča napsala, ale... No tak, tohle bude trapas... Ehm, já nevím, jak je na klávesnici napsat správně, proto jsou oboje nahoře... :/
Dadulinka napsal(a):
Mám takový pocit, že jsem alespoň trochu na vině i já... :) Uvozovky dost používám a to i ve schvalování hlášek a přiznám se, že oboje nahoře. Sice vím, že správně je to jak ševča napsala, ale... No tak, tohle bude trapas... Ehm, já nevím, jak je na klávesnici napsat správně, proto jsou oboje nahoře... :/
Já to taky neumím. Někde jsem si na netu našla, jaká na to má být klávesová zkratka, ale udělalo mi to uvozovky zase nahoře. Word ti ale automaticky udělá ty první dole. Otevřít si soubor, napsat uvozovky a zkopírovat je, kam potřebuju, je otázka 3 sekund. V diskuzích a tak na to kašlu, ale když už píšu někde, kde to zůstane... Pokud jsi ale byla tím, kdo mi je tam dopsal, vůbec k tomu nemuselo dojít. V té hlášce nebylo co opravovat, ty uvozovky tam mohly, ale nemusely být. To je, jako bych napsala gymnasium a někdo mi to přepsal na gymnazium.
ševča napsal(a):
Já to taky neumím. Někde jsem si na netu našla, jaká na to má být klávesová zkratka, ale udělalo mi to uvozovky zase nahoře. Word ti ale automaticky udělá ty první dole. Otevřít si soubor, napsat uvozovky a zkopírovat je, kam potřebuju, je otázka 3 sekund. V diskuzích a tak na to kašlu, ale když už píšu někde, kde to zůstane... Pokud jsi ale byla tím, kdo mi je tam dopsal, vůbec k tomu nemuselo dojít. V té hlášce nebylo co opravovat, ty uvozovky tam mohly, ale nemusely být. To je, jako bych napsala gymnasium a někdo mi to přepsal na gymnazium.
Sakra, to mě nenapadlo. :) Asi proto, že jsem to neřešila. No nic. V téhle konkrétní hlášce jsem to myslím nebyla já, protože mi není povědomá (kromě toho, že jsem ji slyšela v tom seriálu). Ale když už jsem teď tedy chytřejší, tak si na to příště dám pozor... :)))
Tak jsem se mrkla i na druhou epizodu, když už.
(Galavant sedí na koni.)
Galavant: Mám jeden problém.
Isabella: Jaký?
Galavant: Nemůžu se hýbat.
Isabella: Řekni to znovu.
Galavant: Vůbec nemůžu hýbat rukama a nohama. Trénovali jsme moc tvrdě.
Isabella: To nemyslíš vážně!
Galavant: Ne? Dívej se. (Zvedne ruce do úrovně prsou.) Tohle je všechno, co dokážu.
Isabella: To je zlé!
Galavant: Já vím, že je to zlé!
Isabella: Ale jak jsi se teda dostal na toho koně?
Galavant: Spal jsem na něm.
Hlášku vložila: sim16
Zdroj: https://www.serialzone.cz/serial/galavant/hlasky/177591/#ixzz3QOmcOT1B
(Galavantovi se zdálo o tom, že nemá kalhoty.)
Isabella: Posledních deset minut jsi řval jako vykastrovaná hyena.
Galavant: Kalhoty mám na sobě. Rozhodně je mám na sobě.
Hlášku vložila: AdaW
Zdroj: https://www.serialzone.cz/serial/galavant/hlasky/177591/#ixzz3QOmANiY1
Galavant: Za chvíli se začne stmívat a tahle cesta se zaplní zločinci, kteří by nechtěli přijít do styku s ničím jiným než s tím tvým pevným snědým tělem.
Isabella: Jak se opovažuješ?!
Galavant: Mluvil jsem o Sidovi.
Sid: Cože?!
Zdroj: https://www.serialzone.cz/serial/galavant/hlasky/177591/#ixzz3QOmNXpTE
Gareth: Se vším respektem, myslím, že byste se měl vzmužit, pane. Musíte se trochu pochlapit.
Richard: Já?
Gareth: Jo.
Richard: Promiň, Garethe, já jsem pořádný chlap! (Skloní hlavu.) Ale ne! Mám omastek na kytičkách na bříšku. (Dojde mu, co řekl.) Panebože! Máš pravdu.
Zdroj: https://www.serialzone.cz/serial/galavant/hlasky/177591/#ixzz3QOmmTgOy
Richard: Tohle je tvoje komnata? Co je to za smrad?
Gareth: Testosteron.
Richard: Takové pižmo!
Zdroj: https://www.serialzone.cz/serial/galavant/hlasky/177591/#ixzz3QOmuoxMX
Většinou čárky, pak ty závorky, které nebyly podle předepsaných pravidel.
ševča napsal(a):
Tak jsem se mrkla i na druhou epizodu, když už.
Většinou čárky, pak ty závorky, které nebyly podle předepsaných pravidel.
Tak čárky opraveny, ale ty věty v závorkách jsou správně.
citace z pravidel:
Občas dělají problémy závorky...
jestliže je věta na začátku či na konci hlášky, začínejte ji velkým písmenem a ukončete tečkou
jestliže je věta uprostřed hlášky, začínejte ji malým písmenem a na konci tečku nedělejte
Zdroj: https://www.serialzone.cz/web/hlasky-pravidla/#ixzz3QUtvo1bH
Tak jsem to vždycky brala a tak jsem i tyto hlášky prve schválila.
Hah, nebudu se hádat s pravidly, ale já to vždycky schvalovala tak, že pokud je tam věta - tj. podmět a přísudek (případně nevyjádřený podmět a další), začíná věta velkým, končí nějakým znaménkem. Objevila jsem Ameriku teď celkem. :D
Dadulinka napsal(a):
Tak čárky opraveny, ale ty věty v závorkách jsou správně.
citace z pravidel:
Občas dělají problémy závorky...
jestliže je věta na začátku či na konci hlášky, začínejte ji velkým písmenem a ukončete tečkou
jestliže je věta uprostřed hlášky, začínejte ji malým písmenem a na konci tečku nedělejte
Zdroj: https://www.serialzone.cz/web/hlasky-pravidla/#ixzz3QUtvo1bH
Tak jsem to vždycky brala a tak jsem i tyto hlášky prve schválila.
Tak to promiň, já si byla jistá, že je to tak, jak píše LittleLexi. Je možné, že se pokyny změnily od dob, co jsem to začala chodit? Každopádně tak je to i podle českého pravopisu.
ševča napsal(a):
Tak to promiň, já si byla jistá, že je to tak, jak píše LittleLexi. Je možné, že se pokyny změnily od dob, co jsem to začala chodit? Každopádně tak je to i podle českého pravopisu.
Ne určitě se to nezměnilo. Je to možná matoucí, ale myslím si, že chyba není ani jedno. Já osobně zásadne uprostřed hlášky bez velkých písmen a teček a to jak u mnou vložených, tak když schvaluju. Za mě jde jenom o to, jestli chceš svoje hlášky udržet v nějakém unifikovaném formátu a potom taky kdo to schvaluje, jinak je to vcelku jedno. Já osobně moc na pravopisu nelpím a nikdy jsem nelpěla... :D