Diskuzní fórum
Netrpíme sprostá slova.
V diskuzi netolerujeme nic, co odporuje platným zákonům ČR, tedy žádný warez a podobně!
Jeden vykřičník a jeden otazník je až dost. Nemusíš jich udělat deset za sebou. To samé platí o smajlících.
Čeština má nějaká pravidla, tak by bylo fajn je dodržovat.
CAPS LOCK je zlo.
Zdravím,
chtěl bych se zeptat někoho, kdo má zkušenosti s kupováním seriálů na Blu-ray v cizině. Takzvaně - kde to vyjde například nejvýhodněji, jestli stačí přes klasický bankovnictví - nebo musím mít paypal...a jak je to se clem třeba?
Chtěl bych si nakoupit nějakou sbírku postupně - House of Cards, Suits, Chuck...a bohužel v ČR to rozhodně neseženu.
Děkuji za pomoc. Pokud náhodou někdo nakupuje pravidelně z ciziny blůčka - tak bych se s ním rád domluvil.
Hoj,
Konkrétně kde se dají dobře sehnat seriály netuším, ale obecně preferuji ebay.de a amazon.de / amazon.co.uk...
1. Musíš mít platební kartu která umožňuje platbu přes internet, ale lepší je si pořídit internetovou platební kartu zvlášť (máš tam i kontrolní kód CVV, platby probíhají bez problémů a celkově máš lepší možnosti, limity, klid...)
2. Platit v zahraničí se dá buď přímo platební kartou, nebo přes PayPal (o převodu neuvažuj tam se člověk nedoplatí)
- při platbě přes PayPal zná údaje kreditky pouze PayPal - ten Ti strhne peníze jako normální platbu kartou a pošle je prodávajícímu na jeho účet u této společnosti. Problém je že tuto platbu musí prodávající nabízet (on platí PayPalu poplatky za zprostředkování transakce...)
- při platbě přímo kreditní kartou dáváš prodávajícímu komplet informace o kreditce a tento způsob si můžeš dovolit jen u důvěryhodných společností.
3. samotné nákupy se dělí na:
a) v rámci EU - neplatíš DPH, clo, balík Ti prostě přijde
- zásilky ale většinou nemáš pojištěné a jsou brány jako normální balík + pokud máš líné poštovní úředníky tak je potřeba při zdržení balíku jít na poštu a zeptat se přímo zda tak nemáš obyčejný balík z xxx země (někdy to totiž nedoručí a nechají ležet na poště)
b) ze zemí mimo EU - zde nastupuje problém DPH a cla
- zboží do 22 EUR - neplatíš ani clo ani DPH
- 22-150 EUR - platíš dph
- nad 150 - platíš DPH a clo
problematika zasílání ze zemí mimo EU je složitější, když tak třeba na rcmania mají solidní popis...
- pokud to jde tak nakupuj tam kde je zboží odesíláno z EU.
- když budeš nakupovat přes ebay tak si nejdřív pročti zda daný prodejce podporuje zaslání do CZ, PayPal a jeho hodnocení.
- pokud někam zadáváš číslo karty musíš si být jistý že daný obchod ho nezneužije nebo si ho nenechá ukradnout
- a i při přihlašování na PayPal acc si hlídej adresu serveru kde vlastně jsi.
- v každém případě si musíš dávat pozor co a kam zadáváš...
doporučil bych britské zavvi
v porovnání s cenami u nás je to vcelku levné (namátkou kdybys kupoval třeba GOT 1-3 u nás, vyjde tě to na +- 4200,- a v Anglii na 55 liber, tedy +- 2000,- český trh stojí v tomhle za prd), ale vyplatí se chvíli ceny sledovat, protože mají často různé akce a ty ceny se hýbou. celkem často dávají i kupón s 10% slevou. akce mění tuším v pátek během poledne a od pondělí to mění taky.
poštovné do ČR je zdarma. přijde to plus mínus do týdne (záleží jak trefíš ty rozvozy/rozlety). jen jednou mi nedošla zásilka (nevím, jestli to někam pošta zašantročila, měly přijít dvě věci, přišla jen jedna - putovalo to zřejmě z různých skladů, tak šla každá zvlášť), ale napsal jsem jim a poslali to znovu.
platba normálně kartou, kterou si přidáš ke svému účtu.
zavvi je ohledně platební karty v poho, protože jde o ověřený obchod, ale obecně je ideální mít třeba účet v mbance (nebo jiné, prostě zdarma účet), kde daný účet využíváš jen na aktuální platby. osobně si tam držím kolem tisícovky, případně podle potřeby přihodím (z dalšího účtu u stejné banky, převod je okamžitý. navíc můžeš manipulovat i s limitem na platby, což taky moc nezdržuje, pokud něco neobjednáváš každý den. nikdo ti tak nemůže vybílit žádný účet s penězi, ani kdyby znali tvé údaje ke kartě, a přinejhorším tě připraví o pakatel (čehož by sis měl i tak všimnout)... nakupování na internetu je pak vcelku bezpečné.
Mockrát děkuji :))))
dvoumetrova: Děkuji za informace k nákupu. Británie se řadí do EU, takže neplatím DPH a clo že? :)
BuBBles: Děkuji, obchod jsem si přidal do oblíbených. Má opravdu lidové ceny oproti těm našim obchodům. Nejraději bych tam nakoupil veškeré filmy a blu-ray edice, ale to bych na ti filmy musel koukat jedině sám, protože od ostatních neočekávám angličtinu na takové úrovni, aby si to užili bez titulků.
Proto budu uvažovat pouze o koupi oněch seriálů, které bych rád měl ve své sbírce. Ale projel jsem obchod a koukám, že tam toho mají opravdu mnoho a spoustu věcí vyjde skutečně levně.
Nejvíce mě překvapila Extended edice Pána Prstenů za kterou u nás chtějí něco přes 2 tisíce a tam pouhých 700kč :D
pár velmi vzácných výjimek u filmů se tam dá najít i s českou lokalizací.
4 díly Smrtonosné zbrani (odkaz) se tam pohybují kolem 400-500 (opět záleží na těch akcích) a u nás to stálo přes tisícovku. ale to, co se prodává u nás, jsou identické disky, jediný rozdíl je počeštěná papírová krabička, ve které jsou ty disky zasunuté.
jinak největší cenový rozdíl je asi kolekce Harryho Pottera na BluRay. u nás stojí konstantně 2700,-, v Anglii se občas dostane do akce za 800,-
Carljack: jj, neplatíš ani clo ani DPH.
Narozdíl od BuBBleS nemám žádnou zkušenost s tím že by mě něco nepřišlo a já to musel řešit (ťuk ťuk). Jenom občas mě pošta rozkřápnula CD obal a párkrát se jí nechtělo rozvážet/ dávat lístek do schránky - takže jsem musel jít na poštu a zeptat se na obyčejný balík z ciziny (na rozdíl od vnitrostátních je nemají v databázi a musí se jít podívat do zvláštního rohu pobočky xD ).
BuBBleS díky za tip na zavvi