To je panečku patlal...
Jsem vášnivý kuchař a ve vaření se neskutečně vyžívám. Rád se také dívám na některé pořady o vaření, ale tohle NE.
To podstatné bylo ve většině komentářů popsané, ale i já si musím "rýpnout".
Takže pár věcí, které mne od tohoto pořadu naprosto odsuzují (seřazeno podle důležitosti).
1. Je to pořad o vaření, tak jak je možné, že pan "kuchař" (tohle bych opravdu v souvislosti s panem Babicou nepoužíval) neumí vařit? Ani v jediném díle, který jsem viděl, mne nepřesvědčil ani o sebemenším kuchařském nadání nebo schopnosti. Stačí si jen vzpomenout na 15-timinutové restování kuřecích jater, na jeho patlaniny typu vše ala lečo...
2. Není recept jako recept...opravdu. Jeho slavné hlášky typu "když nemáte žampiony, tak tam dejte jiný houby, když nemáte jiný houby, nedávejte žádný houby..." už všichni známe. Problém je v tom, že recept dělají ingredience a v Jirkově podání většina jídel vyzní díky velké variabilitě nebo dokonce absenci jako takové jídlo co dům dal.
3. Všechno se dá koupit...ale Jirko. Ne všichni bydlíme ve velkém městě, kde je na každém kroku supermarket...já třeba ve svém městě žádný nemám, nehledě na to, že spousta surovin koupená v marketech stojí za...(však sami víte). A přitom stačí konkrétně říci, jak se dá která surovina sehnat či obstarat (bylinky není problém vypěstovat za oknem...apod).
4. Možná bylo cílem, aby pan Babica vypadal tak nějak lidově, ale...až tak moc? To musí vypadat, jakoby vylezl po denní kalbě z knajpy? Občas se mi zdá, že přes tu obrazovku cítím nějaký ten alkohol...Tak jsme trochu reprezentativní ne?
5. Proč si zve do pořadu takový kulinářský "velmistry"? Asi proto, aby ho někdo průměrný v kuchyni naprosto nerozsekal :)
Takhle bych mohl pokračovat dlouho...
Za mě 0%
Babica McGyver
Stejně jako McGyver vyrobí ze špendlíku a archu papíru letadlo, Babica z kýblu zbytků uvaří delikatesu. Nebo si to spíš myslí.
Když jsem tenhle pořad (pořad, za seriál to opravdu nepovažuju) viděla poprvé, Babica uvařil během chvilky guláš a zbytek dílu ukazoval, co s ním, když vám zbude. Zatímco se mi zvedal kufr, netušila jsem, že bude hůř. Jeho filozofií očividně je, že podstatou vaření je smíchat co nejvíc ingrediencí dohromady, a pokud mi chutnají zvlášť, musí mi chutnat i dohromady. Zřejmě ho učili vařit pejsek s kočičkou. Jejich dort dopadl stejně.
Co je ovšem teprve k smíchu, jsou ty jeho pomocnice. Zatímco ony vaří, on se jim snaží do toho kecat a ukázat, že vaření rozumí líp. Pak si je přivede do studia, kde mají podle mě ve scénáři, takhle uměle se nikdo neptá, ty snad nejblbější otázky, jaké může mít člověk, který ani nikdy nevařil, natož zkušený kuchař. Vždycky jim dá za úkol dělat nějakou blbost a v několika případech je k tomu pustil až poté, co si většinu té oné činnosti udělal sám.
A protože si jako kuchař asi moc nevydělá, světe div se, uchýlil se k teleshopingu během vaření.
Když porovnám s takovým Italem v kuchyni, nebo jak se to jmenuje, Nova sáhla opravdu vedle.
10% dostává za rybí polévku. Tu jsme nikdy nevařili a poté, co jsme se naučili jeho recept, nesmí na Vánoce chybět. Má ale taky polovinu ingrediencí, co ostatní jeho „jídla".
Babicovy kulinářské jedy
Další úžasný pořad v českých vodách ( a pak že proč jsou naše vody tak znečištěné). Nevím kdo tohohle maníka pasoval za kuchaře, protože to je opravdu BIG výsměch všem pojídačům jídel. Ovšem jeho agitace na teleshopingové výrobky se u nás jen tak nevidí. To i Ordinace se svojí všudepřítomnou reklamou se od něj může učit. Už mě skoro přinutil jednu pánev zakoupit a jít mu jí omlátit o hlavu. A tá jeho mluva, opravdu je TV Nova na tom tak špatně, že si musí vydržovat takové jelito, kterému se smějí i děti ve školce? Opravdu musí z lidí dělat takové ovce, které se s radostí budou koukat na týpka, který dokáže znechutit i přípravu čaje? Tohle je, milé dámy a pánové, odpad poslední cenové skupiny.Babicu nacpat do kečupu a odeslat do vesmíru.
Jak se k tomuto pořadu vyjádřit..
.. aniž bych byl sprostý? Nijak, to snad nejde. Babicovi nejde upřít jeden nepopiratelný fakt - společně s Pohlreichem rozvířil společenskou diskusi o kvalitě jídel u nás.
Nebudu zde polemizovat o tom, nakolik jsou jeho jídla poživatelná a nezvratitelná. O tom bylo napsáno už tolik, že to ani nelze citovat.
Upřímně - a zatím mne nekamenujte - jediný rozdíl mezi Babicou a Jamiem Oliverem (srovnání na úrovni Marxe a Préverta) je takový, že Oliver dělá svá jídla s nadšením a nevypadá jako by právě prošel ochutnávkou moravských vín a na pár hodin se tam zapomněl. On i totiž slavný Jamie Oliver dělá jídla způsobem "co mi přijde pod ruku" - a byl za to kolikrát pranýřován - na druhou stranu, má aspoň trochu rozumu a neplácá do sebe ty věci tak, aby jste si pro zklidnění žaludku nemuseli pustit Fear Factor.
Já osobně za tento pořad dávám nulu.
Protože:
a) Babica se neumí chovat. Nemluví vyloženě sprostě, ale kdo viděl přepis jeho dialogů, pochopí
b) neomalenost. Ať už si pozve do studia kohokoli, stejně ho nakonec uzemní a vše se udělá podle něj, i když se tomu kuchařinka, co vaří v kuchyni čtyřicet let, náležitě diví.
c) neznalost. Babicovo nadšené "polidšťování" cizích výrazů a absolutní neznalost základních kuchařských aspektů, jako například odkud pochází která ingredience, je nekonečná. A omlouvat to tím, že kuchař, co umí dobře vařit, to nemusí znát, nebudu. Tohle se znát prostě musí.
d) kuchařské umění? Sem dávám otazník protože začínat téměř každé jídlo kořením, přidávat kapii "na barvu", přidat eidam na zelí zalité smetanou, atd. atd. atd. (mohl bych pokračovat vážně dlouho), to se nedělá ani na studentských kolejích. Abych mu ale něco neupíral, nepokazil všechna jídla, některá se podle mne dala i jíst a mohla být dobrá. Škoda, že takových jídel tam není až tak moc.
e) reklama. Nesnesu v jakémkoliv pořadu reklamu. I kdybych si toho člověka vážil, tímto okamžikem vypínám televizi.
f) neustálé omlouvání se a zlevňování jídel. Tohle je vážně terno. Proč tam dávat smetanu, když tam můžeme dát levnější pomazánkové máslo? A proč tam dávat pomazánkové máslo, když tam můžeme dát levnější tavený sýr? A proč tam dávat tavený sýr, když z mlíka a eidamu můžeme vytvořit něco podobného a vyjde nás to ještě levněji? A proč jsme pak strávili odpoledne na záchodě, kde jsme ušetřené peníze nacpali do toaleťáku, kterým jsme utírali to, co nám Jirka doporučil navařit? Babica v praxi. Jirko, tímto ti vzkazuji, nevím jestli jsi tu knihu někdy viděl, ale jmenuje se Receptury teplých pokrmů. Vezmi si ji někdy do ruky a prostuduj. Jsou to recepty, které jsou tu už nějakých pár desítek let, nějak se jmenují, nějak chutnají a nějak se nazývají. Pamatuj si, že když tam vrazíš něco jiného, buď z toho bude blivajz, nebo se to bude jmenovat jinak. Vyber si.
Tenhle pořad je výbornej!
Pokud to člověk bere jako zábavu a baví se u toho. Přiznám se, že já se těším na nedělní večer celý víkend, protože čekám, co se od Jirky zase dozvím :D Naposled to byla skvělá myšlenka: "Když máte hlad, tak se musíte najíst" - no kdo by to byl řekl? :D Stejně jako jeho pravidelná reklama na pánvičky, kterým říká klik klak. Vyprošťovák, co si můžete udělat, když je vám špatně a hned vám pomůže - jediný problém je v tom, že se musí nechat v lednici tak 7 dní uležet :D a omytý maso z guláše snad ani nemá cenu zmiňovat... Jirka je prostě komik, ačkoli si o sobě myslí, že je kuchař. No, není!
Proč mi to dělají
Tohoto týpka, co si o sobě myslí, že umí vařit totálně nenávidím :D Je mi 17 a občas, když je čas a jsem doma tak uvařím něco k obědu a myslím, že kdybych to někomu nandala na talíř a pak PAN BABICA... No i já vařím líp, protože když vidím v receptu dej tam mrkev, nehodím tam místo toho papriku. :D Když se občas babička nudí a pustí si ty ,,dobroty´´ tak pěním :D od Babice bych nedala do pusi nic :D pouze pokud bych chtěla zhubnout, stačí jedno sousto a celý den strávíte okolo záchodové mísy s modllidbami ať už to skončí :D
Jídlu zdar.. jdu si dát dobrý, poctivý, domácí guláš :D
Cosik jsem si tu upatlal
Jak může dělat pořad o vaření takový absolutně nesympatický člověk mi zůstává záhadou. Ještě ho tam nacpou vždy o víkendu v podvečer, což je čas, kdy se psychicky snažím připravit na pracovní Pondělí. Absolutní drzost!
Navíc Pan Babica není kuchař, ale absolutní patlal! Jak může kuchař říct, že zkrátka když něco nemáte, tak to tam prostě nedávejte. Není vaření také o tom sehnat správné ingredience a potom vařit? A když je nemám, tak prostě nevařím?
Vy si můžete podat s tím oslem na Nově, co prezentuje ty nejlevnější recepty, ruce (p.s. ten osel se jmenuje Láďa Hruška). Taky se to nedá žrát. Vařit se má poctivě! A to nemusím být vyučený kuchař, abych to věděl!
Babicovy "dobroty"
Nechtěli by třeba vážení z Novy tomu přehodit název na něco příhodnějšího jako "Babicovy blafy" nebo tak něco? Podle mě by to byl vystihující název, protože co on tam předvádí... Když to srovnám s dalšíma pořadama o jídle a vaření tak oproti např. Kluci v akci nebo S Italem v kuchyni je to jako nebe a dudy. Pak bych to asi přirovnala k Teletubbies-všichni jsme to viděli,ale znova se na to dívat nebudem :))
Přišla, viděla, zvítězila...
Přišla- jsem do obývacího pokoje mojí mamky,
viděla- jsem v televizi Babicu,
zvítězila jsem- přežila jsem to.
Tento pořad mě tedy opravdu nepotěšil, a místy jsem se nestačila divit skladbě zvolených surovin, popřípadě jejich možným náhražkám. Kdyby šlo o vaření pejska s kočičkou, nedivila bych se, ale pustit něco takového do vysílání, s tím, že se jedná o pořad o vaření, no to tedy nevím, nehledě na jeho, pro mně, odpudivé vystupování a šílený teleshoping....
Dávám 0%, ale taky přiznávám, že hodnotím pouze po jednom zhlédnutém díle, víc bych asi nepřežila.
Když nemáte tamto, dejte tam tohle
a když nemáte ani to, tak tam nedávejte vůbec nic. Tak takhle by vaření podle mě vypadat nemělo, možná tak na koleji, kde nemáte moc možností... Moc často na tenhle pořad nekoukám, ale vždy Babica dokáže něčím (nemile) překvapit - naposledy mě dostal s fotbalovým hřištěm z chleba - WTF?! A tím teleshopingem to náležitě zazdil.
...
Ten týpek vařit neumí, sledovat pouze v případě, že chcete otrávit svou tchýni :)
mé smýšlení
Je to slabé, hodně slabé. Kdybych byla neobjektivní, tak napíšu historku o tom, jak mě moje babička nutila na tuto VĚC koukat po mnoho večerů a vybudovala ve mně alergii na toho tlučhubu z Neumětel. Rovněž bych asi zmínila, že kdybych ho potkala na ulici, asi bych mu vrazila mrkev do zadku. To sem ovšem nepatří, takže to nenapíšu. Stejně tak jako Babica na obrazovku.
Babica
Nejvíce mě pobavil recept na žampionovou omáčku... A když nemáte žampiony, tak tam dejte jiné houby a když nemáte ani jiné houby, tak tam nedávejte žádné houby... Tak nějak podobně to bylo... Sorry, ale jestli on umí vařit, tak asi každý.
Ehm...
Podíval jsem se na několik dílů, ale jen kvůli tomu abych se zasmál. A v tomhle opravdu Babica nezklamal. Jídla co vaří jsou hrozná, fakt nechápu jak mohl pracovat v hotelech Ambassador a Palace nebo dělat šefkuchaře v Německu (podle polské Wiki). Prostě tohle je Jirka Babica, prodavač lyží.
Babica
Ať si každej říká, co chce, ale i Babica dokáže udělat dobrý jídlo. Některý jsou samozřejmě blafy, ale nejvíc řečí na něj mají lidí, kteří neuvařej ani špagety s kečupem. A ono srovnávání Pohlreich vs. Babica je taky mimo mísu. Babica ukazuje jak si člověk může uvařit doma a takovej styl vaření se do restaurace nehodí. Jenom by si mohl odpustit tu reklamu na zázračný pánvičky, na který se může dělat všechno od pěčiva po čokoládovou zmrzlinu.
Gastroporno
Aneb takhle vaří prodavač lyží, ted uz se ani netajej tim že to je jen prachprostej teleshoping... Navíc podezírám pana J.B. že je pravým viníkem tzv. methanolové kauzy v ČR jelikož se zadržení pravděpodobně řídili jeho radami o nahrazování původních surovin za levnější. "Když nemáte ethanol, tak tam dejte methanol."
jídlo
viděla jsem jen jeden jediný díl a děkuji pěkně,stačilo....nikdy bych si od něj nenechala namazat ani krajíc chleba,zmrvil by i to
:(
Asi jsem ovlivněná tím,že mám hrozně ráda Zdenka,každý ví o kom mluvím a Jirka Babica se mi zdá jako hrozný patlal,že kdybch měla v kuchyni jen chleba s kečupem,udělá z toho hostinu o třech chodech,takže asi tak
.....
Hrozný pořad, pokud nemáte tohle přidejte tamto a vařte pouze na této pánvi.... Bla bla bla ... samé reklamy a výsledek žádný
Kde se vzal tu se vzal....
Nevím, kde ho tvůrci vzali, ale já bych jej hledala na podlaze v hospodě. Nesympatický, podle mého vařit neumí. To by mohl mít pořad v televizi každý, kdo otevře ledničku a nahází zbytky z předešlých dní do pánve nebo hrnce.
Babicovy dobroty
„Kdo nemá žampiony, tak ať si tam dá nějaký jiný houby. A teď důležitý, kdo nemá žádný houby, tak ať si tam nedává vůbec žádný houby.“ - co se musí nechat, tak Jirka Babica umí pobavit :-)
Ach ouvej
Nedokážu popsat, jak moc zděšená jsem Babicou. Když není tohle, dej tam tohle, ono z toho vznikne tamto. Nejsem dokonalá kuchařka, ale když vím, že nemám určitý ingredience, nebudu tam cpát něco jiného. Nova možná neměla co dát do TV, tak tam nacpali Babicu, aby se měl český národ nad čím zasmát... Nebo zaplakat?
Když nemáte limetku,tak tam dejte citron....
"Já nefandím čistým vývarům, já fandím Spartě" Výrok kterým mě totálně zabil + další věc jak do všeho cpe kečup. Chudáci vojáci když jim jel do Afghánistánu vařit, ani se nedivím že se po tom pos.....
Babica..
Tak nevím, kde ho Nova vyhrabala, ale koukal jsem se náhodou asi 3x a to ještě né na celý díl...Rodiče 3x podle něho uvařili a nedalo se to jít, tak takhle fakt ne. Neoslovil.
Alergie na Babicu
Kdyby tam byl kdokoliv jiný než Babica snad bych tomu i dala nějaké to procento ,ale bože ten chlap je na zabití ,alespoň pro mě.Vždycky když přepínám programy a narazím na něj tak okamžitě pusím přepnout.Viděla jsem pár dílu a nikdy ne celé a více bych jich snad ani nepřežila.Ten chlap mi leze šíleně na nervy.
McGyver :-DD
Plně souhlasím s přirovnáním k McGyverovi. Babicovo vaření je hrůza hrůz.
Zábavný pořad
Dala bych 5 %, kdyby to šlo. Za ty hlášky, které už zlidověly :-)
Ty o šafránu, játrech a mozzarele jsou bezkonkurenční. Jako komediální, parodický pořad je to skvělé. Jen člověk nesmí podle toho vařit.
Každému, kdo umí alespoň lehce obstojně vařit, musí vstávat vlasy hrůzou. Všechno krájí na obrovské kostky, smaží na litrech oleje a hojně popráší eidamem třicítkou. Jako pořad o vaření, stolování, správném výběru potravin nebrat. Ale jako oddychovku na zasmání, proč ne?