Návrat klasických obyčejů spjatých se zelím jako s tradiční plodinou po léta vykořeněného kraje na česko-německém pomezí.
Zelí rostlo už v pravěku ve Středozemí jako nevelký keřík. Pro své všestranné využití v kuchyni, jednouchou úpravu a dlouhou skladovatelnost se záhy stalo základní složkou potravy. Neobejde se bez něj např. německá, polská nebo ruská či ukrajinská kuchyně a své čestné místo má i v kuchyních české, rakouské, maďarské, skandinávské atd. V českých zemích má asi největší tradici zelí kysané, které nesmí chybět v žádné domácnosti a které se kdysi také téměř v každé domácnosti vyrábělo. Šlapání zelí je rituálem, jenž přetrvává až do dnešních dob. A dokonce i ve velkých podnicích, které se výrobou zelí zabývají průmyslově, dodnes žádné stroje lidské nohy nenahradily. Když se řekne šlapání zelí, vybaví se nám obvykle Morava, Valašsko, Slovácko… My ale tentokrát zavítáme do Krušných hor, konkrétně do obce Lesná (Ládung), kde se o návrat k tradicím a o jejich udržování starají členové tamějšího horského klubu.
Zdroj: ČT