Za posledních sto let u nás houbaření přerostlo v masovou zábavu hraničící s folklorním obřadem a Čechy začaly být nazývány houbařskou velmocí.
Každé léto zaplaví naše lesy miliony lidí s taškami, košíky či nůšemi. Uvádí se, že každý sedmý Čech je houbařem a že průměrná česká domácnost spořádá více než osm kilogramů hub ročně. Jestliže 19. století nazýváme stoletím páry, 20. století pak můžeme směle nazvat stoletím houbaření, tedy alespoň v českých zemích. Snad každý z nás někdy nějakou tu houbu či hřib našel.
Zdroj: ČT
Pozor následuje podrobný obsah včetně spoilerů
Tím, kdo ale houby objevil pro nás pro všechny, byl, je a navždy zůstane mykolog František Smotlacha. Byl to právě on, kdo otevřel Čechům oči a naučil je houby sbírat. Od dob, kdy Smotlacha zpopularizoval houbaření a „zahnal“ Čechy s košíky do lesů, uběhlo více než jedno století, během něhož se houbaření proměnilo z prostého zajištění levné obživy v rozšířenou lidovou zábavu, nenáročné hobby a svébytný folklor.
Zdroj: ČT