Chléb a jeho návrat od masově dostupné spotřební záležitosti ke vzácnému takřka posvátnému produktu.
Chléb je jedním z historicky nejstarších fenoménů a je součástí lidského folkloru. I na počátku třetího tisíciletí se stále najdou lidé, kteří se snaží obnovovat lidové tradice, jež udržují k „božímu daru“ úctu. Ukazuje se, že tradiční chleba, který lidé znali v Česku po generace, nic nenahradí, a proto se i pekaři začínají vracet ke staré třístupňové výrobě. Zákazníci totiž tento druh chleba postrádají. Někteří lidé se snaží vracet ke „kořenům“ sami ve svých domácnostech a učí se péct chléb ve vlastní troubě, jako to dělávaly generace před nimi. Vznikla například i tzv. kvásková mapa, pomocí které si amatérští pekaři vzájemně pomáhají a vyměňují zkušenosti s výrobou chleba.
Zdroj: ČT