V třetí epizodě finišují castingy. Top 36 poté čeká první výzva. Musí mezi sebou soutěžit o pouhých 18 finálových míst.
Kuchaři mají za úkol vytvořit originální talíř, jehož základem musí být hovězí mleté maso. Karbenátky nejsou povoleny! Mají k dispozici veškeré přílohy, jaké je napadnou, stejně jako koření a další suroviny.
Během hodiny, kterou na úkol soutěžící mají, je porotci pozorují a ochutnávají jejich výtvory. Po vypršení času třicet šest lidí rozdělí do tří skupin.
První skupina automaticky postupuje do finále, druhá ihned vypadává. U poslední dvanáctky lidí si porotci nejsou jistí, proto ještě jednou ochutnají jejich talíře.
Celkem osmnáct finalistů bylo vybráno pro třetí ročník a soutěží tak o čtvrt milionu dolarů, o práva na svou vlastní kuchařku a o trofej Masterchef.