S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem za kapřími miminy, lázeňským švihákem, pošramocenou pověstí Petra Voka a pytlákem s dobrým jménem.
Pozor následuje podrobný obsah včetně spoilerů
Pro žádného jiného živočicha lidé nebyli ochotni přizpůsobit krajinu tolik, jako pro kapra. Jihočeský šupináč je hlavní postavou Třeboňska. Právě kvůli kaprům byla už ve středověku vystavěna rybniční soustava, která i v době moderních technologií dokonale funguje. Zmapujeme tedy rybí chov, výlov, průmyslové zpracování a navrch přidáme setkání s pytlákem i jeden vynikající recept. Na Třeboňsku se pochopitelně všechno točí kolem ryb – pronikly dokonce na kostelní kazatelnu i blatský kroj. Navštívíme většinu tamních historických skvostů, uvedeme na pravou míru nevalnou pověst Petra Voka z Rožmberku, seznámíme se s pravým lázeňským švihákem a dozvíme se, co jsou to borky.