Umělé pěstování hub se stalo v posledních padesáti letech samostatným zemědělským odvětvím, do něhož se promítají nejen soudobé mykologické poznatky, ale i moderní technologie. Zasvěceným průvodcem pořadu se tentokrát stane Ivan Jablonský, v současnosti asi největší český znalec v oboru houbových pěstíren.
Pozor následuje podrobný obsah včetně spoilerů
Ten provede tatu a kluka po místech, kde se produkují žampióny či nádherné trsy hlívy ústřičné, které si pak můžeme koupit v obchodě. Úžasné na tom je, že uměle pěstované houby neztrácejí nic na svých chuťových a léčebných vlastnostech oproti houbám, které můžeme nalézt v lese. Houby se proto pěstují nejen pro gastronomické účely, ale vyrábějí se z nich nejrůznější léky a preparáty, které slouží jako doplněk stravy při léčbě mnoha těžkých chorob – zejména některých nádorových onemocnění. Společně s panem Jablonským tata a kluk zmapují celý proces pěstování – od injektáží mycelia do substrátu, z něhož houby rostou, až po sklizeň. Dojde i na některé exotičtější druhy hub – v pěstování se totiž mnohému učíme od Japonců a Číňanů, u nichž má tento obor starší tradici než v Evropě.