Epizoda 1×02 – Vůně srbské kuchyně s Miroslavem Donutilem 2
? %
Pro odškrtnutí/hodnocení epizody se přihlas.
Srbsko má bohatou hudební kulturu s dlouhou tradicí. George navštívil hudebníka Dragaana Visevače, výrobce a hráče na tradiční srbský nástroj – gusle, které se vyrábějí výhradně z javorového dřeva. Mirek zatím v Bělehradě navštívil srbské Národní divadlo, kde si povídal s jeho bývalým ředitelem Božidarem Djurovičem. Rozhovor je veden v češtině, protože Djurovič absolvoval svá divadelní studia v Praze a za svého ředitelování uváděl český repertoár a zval k hostování české režiséry. Jako pravý Srb doporučuje klasickou domácí kuchyni – tu vzápětí vaří srbská televizní kulinářská hvězda Nenad Kudič a pozve štáb na džuveč se zeleninou a čerstvým kaprem. Další zastávkou srbského putování je hřebčín Kelebias, ležící na sever od Subotice, blízko maďarských hranic. Chovají zde lipicány a provozují jezdeckou školu. Na sklonku dne se Mirek sejde v restauraci se Slobodanem Rejličem, který v mládí pobýval několik let v Čechách se svým otcem diplomatem. Bohatě povečeří menu s několika chody a oknem přitom pozorují noční Bělehrad, který jako by nikdy nespal... jsme přece na Balkáně.