Diskuze k článku Novinka pod lupou: Marie Terezie (Česká televize)
Vachisek
Dlouholetý uživatel | Cool level: 12 | Dale
17. 1. 2018 / 14:52:35 (před 6 roky)
off

Viděl jsem oba díly v televizi na nový rok a říct o tom, že je to historický počin je skoro urážka historie. Je to pohádka pro dospělé dejme tomu s kapkou humoru.

Destiny
Uživatel od první verze | Cool level: 20 | Zipper
17. 1. 2018 / 15:04:12 (před 6 roky)
off

tohle se opravdu za historický seriál považovat nedá.

+
Nádherné kostými, krásné lokace a skvělý herci (až na hlavní herečku), Chválím především Kotka, který Františka Štěpána skvěle nastudoval.

-
JAZYK - Udělat z budoucí císařovny dnešní puberťačku, to opravdu nemuseli. Když si vezmu, že právě MT byla velkým pedantem a zastáncem španělské dvorní etikety. Chudinka musela při mluvě své protagonistky, rotovat ve své rakvi v kapucínské hrobce.

Je velká škoda, že krom romance nezapojili více historie.

sandokan555
Dlouholetý uživatel | Cool level: 22 | Chandler Bing
17. 1. 2018 / 15:16:33 (před 6 roky)
off

Nastastie som to nevidel. Ale poznamka ze naco sa drzat historickych faktov ma dostala ... .
To je ako keby som povedal ze G. Washington bol homosexual, lebo nosil brckavu parochnu - tak natocme o nom miniseriu a urobme ho gay-hippie typka so slangom cernoskeho(prepacte afro-americkeho) getta(prepacte socialne slabsej komunitnej oblasti s vacsou mierou kriminality).

kjama
Uživatel od první verze | Cool level: 19 | Černá zmije
17. 1. 2018 / 16:28:15 (před 6 roky)
off

Teprve se na tuto sérii chystám, ale řekněte víc. Lze srovnávat s Viktorií, Poldarkem, či alespoň s Elisou z Rivombrosy? Nebo je to spíše soap opera, jak slýchám?

You only live once unless you are a Winchester.
sandokan555
17. 1. 2018 / 16:47:57 (před 6 roky)
off

tak kolega v praci hovoril ze to nema s historickym serialom nic spolocne , ze je to nova Angelika ...

Lollie
Dlouholetý uživatel | Cool level: 8 | Kryton
17. 1. 2018 / 17:18:06 (před 6 roky)
off

S tým pokračovaním... ja som niekde medzi sviatkami čítala, že to malo veľmi dobré ohlasy na Slovensku (mne sa to tiež páčilo ) aj v Rakúsku a čakalo sa ešte na odvysielanie na nový rok v Česku a potom v Maďarsku aby to zhodnotili :) A že sa už pýtali českej producentky tuším..alebo scénaristky že či si vie predstaviť pokračovanie ...nájdem ten článok! :D

- - - -
EDIT. Mááám našla som :) odkaz

Editováno: 3x | Naposledy: 17. 1. 2018 / 17:22:25
sarhod79
Dlouholetý uživatel | Cool level: 34 | John Watson
17. 1. 2018 / 17:49:12 (před 6 roky)
off

Viděla jsem první díl, na druhý sbírám odvahu:) Je to zajímavě natočené, tolik českých herců v koprodukčním seriálu jsem nikdy neviděla. Nevytýkám tomu nedokonalé historické skutečnosti, spíš si je tvurci kapánek poupravili a tudíž z toho udělali historickou soapku:)

"Vím, že nic nevím."
hanee
Dlouholetý uživatel | Cool level: 31 | des. Walter 'Radar' O'Reilly
17. 1. 2018 / 17:51:26 (před 6 roky)
off
sandokan555 napsal(a):

tak kolega v praci hovoril ze to nema s historickym serialom nic spolocne , ze je to nova Angelika ...

:) tohle mě zaujalo a asi zkusím při vaření.

Nejlepší film je seriál.
Tempy
Redaktor | Cool level: 23 | Denholm
17. 1. 2018 / 17:56:28 (před 6 roky)
off
Lollie napsal(a):

EDIT. Mááám našla som :) odkaz

Díky za článek. ;)

Jinak teda koukám, že jsem jednou z mála, komu se líbilo. Jestli ono to opravdu nebude tím, že jsem od začátku počítala, že to historicky přesné nebude. Tvůrci to před premiérou říkali naprosto jasně. :)
Takže pokud na to budeme koukat jako na uměleckou licenci (a co si budeme povídat, takových už tu bylo), tak to byla myslím solidně odvedená práce.

Ale co člověk, to názor. :)

andromache
Redaktor | Cool level: 42 | Arnold 'Jidáš' Rimmer
17. 1. 2018 / 18:08:19 (před 6 roky)
off

Já ti dám ragelly, že díky bohu že jsou doby kdy se dějepis muselas učit povině 3:-)!! Dějepis by se dle mě povinně měl učit každý i na vysoké :P. Protože bez znalosti historie jsme odsouzeni ji opakovat, jak si bohužel všímám že se v poslední době děje :P. Brr, historik ve mě z tohoto rouhání zaplakal a má tě chuť nahánět vidlema po všech důležitých historických památkách tak dlouho, dokud si to nezapamatuješ :D.

Jinak MT jsem viděla a musím říct, že i když se všichni vztekají, že je to pohádka pro dospělé a že si tam scénáristka vybrala jen ty skutečné historické skutečnosti, které se jí líbily, ale i tak za mě dobrý... Sice konec nic moc, klidně to mohlo pokračovat až do její smrti (protože to, co si i po válkách o dědictví rakouské musela prožít rozhodně za zfilmování stojí taky), ale budiž no... Ale pobavilo mě, že pro natočení této minisérie se spojilo celé bývalé Rakousko-Uhersko :D.

I didn’t choose this fandom, the fandom burst in and said ‘I’m your new roommate, cutie’ A usoplení spratci vždycky pokazí všechno hezký! Jo a nesnáším usmrkance a psy.
ragelly
Autorka článku | Cool level: 119 | Jack O'Neill
17. 1. 2018 / 18:36:10 (před 6 roky)
off
andromache napsal(a):

Já ti dám ragelly, že díky bohu že jsou doby kdy se dějepis muselas učit povině 3:-)!! Dějepis by se dle mě povinně měl učit každý i na vysoké :P. Protože bez znalosti historie jsme odsouzeni ji opakovat, jak si bohužel všímám že se v poslední době děje :P. Brr, historik ve mě z tohoto rouhání zaplakal a má tě chuť nahánět vidlema po všech důležitých historických památkách tak dlouho, dokud si to nezapamatuješ :D.

Já maturovala z dějáku a od té doby jsem ho neviděla. Památky mě dost nudí, ať už u nás, nebo v zahraničí :D Třeba takovým návštěvám hradů a zámků jsem se vyhýbala dobrých deset let, protože to je uspávačka hadů ten nekonečný výklad a stejně všechny vypadají stejně :D

Destiny
Uživatel od první verze | Cool level: 20 | Zipper
17. 1. 2018 / 19:13:11 (před 6 roky)
off
sandokan555 napsal(a):

Angeliku bych neurážela. Ta se držela dobových reálií věrně. Pokud ovšem nemyslíš tu příšernou novou verzi.

Jinak MT jsem viděla a musím říct, že i když se všichni vztekají, že je to pohádka pro dospělé a že si tam scénáristka vybrala jen ty skutečné historické skutečnosti, které se jí líbily, ale i tak za mě dobrý... Sice konec nic moc, klidně to mohlo pokračovat až do její smrti (protože to, co si i po válkách o dědictví rakouské musela prožít rozhodně za zfilmování stojí taky)

Nemůžu než s tebou souhlasit :D

Editováno: 2x | Naposledy: 17. 1. 2018 / 19:16:18
Tempy
17. 1. 2018 / 19:24:49 (před 6 roky)
off
ragelly napsal(a):

Já maturovala z dějáku a od té doby jsem ho neviděla. Památky mě dost nudí, ať už u nás, nebo v zahraničí :D Třeba takovým návštěvám hradů a zámků jsem se vyhýbala dobrých deset let, protože to je uspávačka hadů ten nekonečný výklad a stejně všechny vypadají stejně :D

Přesně! :D Já mám navíc trauma z dětství, kdy mě matinka (profesorka) brala minimálně 1x za víkend na nějaký ten hrad či zámek. Nejvíc mě stejně vždycky bavily ty klouzací podlahy! :D Takže já mám z dějepisu zmáknutý pravěk a dvacáté století (maximálně ještě devatenácté), s ničím mezi tím na mě nechoďte! :D

andromache
17. 1. 2018 / 19:24:51 (před 6 roky)
off
ragelly napsal(a):

Však proto taky říkám, že bych tě po nich honila bičem :D. To už je jiná prohlídka, když to máš i s takovým zážitkem :D :D.Jinak hrady a zámky s průvodcem jsou nuda, lepší je, když se vybavíš infromacema a pak si to procházíš.

Destiny napsal(a):

Nemůžu než s tebou souhlasit :D

Ach děkujííí :D.

I didn’t choose this fandom, the fandom burst in and said ‘I’m your new roommate, cutie’ A usoplení spratci vždycky pokazí všechno hezký! Jo a nesnáším usmrkance a psy.
andromache
17. 1. 2018 / 19:28:19 (před 6 roky)
off
Tempy napsal(a):

Přesně! :D Já mám navíc trauma z dětství, kdy mě matinka (profesorka) brala minimálně 1x za víkend na nějaký ten hrad či zámek. Nejvíc mě stejně vždycky bavily ty klouzací podlahy! :D Takže já mám z dějepisu zmáknutý pravěk a dvacáté století (maximálně ještě devatenácté), s ničím mezi tím na mě nechoďte! :D

Dvacáté století ti beru, to je hodně zajímavé, u devatenáctého jsem při učení na zkoušky vyloženě trpěla (nesnáším začátky industrializace a všechny ty nové ekonomické a filozofické směry, fujtajxl :D), ale že se ti vyhnul starověk.. Že se nestydíš :D. Základy evropské civilizace jak ji známe dneska :D. Sice na latinu mám pifku dodneška, ale starověké Řeky jsem vždycky milovala :D. Ale jestli tvoje matinka učí dějepis, tak to teda fakt nevychytala :D. měla tě radši navléct do brnění a nechat tě zabojovat si s Žižkou :D. (aneb nikdy nezapomenu, jak nám náš profesor středověku na vysoké vyhrožoval, že nás na majáles rozdělí na dvě půlky, kdy jedna budou křižáci, druhá husiti a ono sám bude v čele za Zikmunda Lucemburského :D... Naštěstí na to nikdy nedošlo, byť by to mohlo být i zajímavé :D).

sandokan555
17. 1. 2018 / 19:31:46 (před 6 roky)
off

[citace=Destiny]Angeliku bych neurážela. Ta se držela dobových reálií věrně. Pokud ovšem nemyslíš tu příšernou novou verzi.

Ako on to skor myslel na to ze Angelika bola taka historicka filmova SOAPka.

Tempy
17. 1. 2018 / 20:40:53 (před 6 roky)
off
andromache napsal(a):

Dvacáté století ti beru, to je hodně zajímavé, u devatenáctého jsem při učení na zkoušky vyloženě trpěla (nesnáším začátky industrializace a všechny ty nové ekonomické a filozofické směry, fujtajxl :D), ale že se ti vyhnul starověk.. Že se nestydíš :D. Základy evropské civilizace jak ji známe dneska :D. Sice na latinu mám pifku dodneška, ale starověké Řeky jsem vždycky milovala :D. Ale jestli tvoje matinka učí dějepis, tak to teda fakt nevychytala :D. měla tě radši navléct do brnění a nechat tě zabojovat si s Žižkou :D. (aneb nikdy nezapomenu, jak nám náš profesor středověku na vysoké vyhrožoval, že nás na majáles rozdělí na dvě půlky, kdy jedna budou křižáci, druhá husiti a ono sám bude v čele za Zikmunda Lucemburského :D... Naštěstí na to nikdy nedošlo, byť by to mohlo být i zajímavé :D).

Dobře, odvolávám, co jsem odvolal - starověké Řecko nebylo špatné. :) Ale je sranda, že se zmiňuješ o brnění, protože já jsem několik let dělala historický šerm! :D To ovšem na mém postoji ke středověku nic nemění! :D

andromache
17. 1. 2018 / 20:57:05 (před 6 roky)
off
Tempy napsal(a):

Dobře, odvolávám, co jsem odvolal - starověké Řecko nebylo špatné. :) Ale je sranda, že se zmiňuješ o brnění, protože já jsem několik let dělala historický šerm! :D To ovšem na mém postoji ke středověku nic nemění! :D

Ha, tak že by jablko v jisté formě přece jenom nepadlo až tak daleko od stromu :D? Něco v tobě musí být, když ses dala na tohle :D. Ale jinak těžká, přetěžká závist, taky jsem si to někdy chtěla vyzkoušet, ale mám pocit, že v mém věku už je na to poněkud pozdě :D. A jsem ráda, že aspoň ty starověké Řeky mi uznáš :D.

Tempy
17. 1. 2018 / 21:10:45 (před 6 roky)
off
andromache napsal(a):

Ale jinak těžká, přetěžká závist, taky jsem si to někdy chtěla vyzkoušet, ale mám pocit, že v mém věku už je na to poněkud pozdě :D.

Fajn, na příští SZCon beru zbraně! :D

Caroline115
Dlouholetý uživatel | Cool level: 16 | Number 6
17. 1. 2018 / 21:36:23 (před 6 roky)
off

Já nevím, jestli se mám na to kouknout...historii mám ráda a asi bych umírala při těch nepřesnostech. No nevím...ale zase je to jediný český pilot do výzvy, který zvažuju, tak možná...no já bych ale spíš uvítala seriál o její dceři, Marii Antoinettě, ale to si budu muset počkat, jestli Francouzi s něčím nepřijdou :-D

andromache
17. 1. 2018 / 21:56:42 (před 6 roky)
off
Tempy napsal(a):

Fajn, na příští SZCon beru zbraně! :D

To můžeš, ale pro ostatní, páč já tam jako obvykle nebudu :D.

Caroline115 napsal(a):

já bych ale spíš uvítala seriál o její dceři, Marii Antoinettě, ale to si budu muset počkat, jestli Francouzi s něčím nepřijdou :-D

Ona i Marie Kristýna byla celkem zajímavá. Taky se vdala z lásky za saského vévodu, měla jenom jednoho potomka, dcerku co zemřela a plus je to jedna z mála minimálně bisexuálek, které jsou v historii zdokumentované (aneb pro její románek s manželkou Josefa II Isabelou bude asi navždy můj nejoblíbenější Habsburk :D).

Caroline115
Dlouholetý uživatel | Cool level: 16 | Number 6
17. 1. 2018 / 22:13:02 (před 6 roky)
off
andromache napsal(a):

Ona i Marie Kristýna byla celkem zajímavá. Taky se vdala z lásky za saského vévodu, měla jenom jednoho potomka, dcerku co zemřela a plus je to jedna z mála minimálně bisexuálek, které jsou v historii zdokumentované (aneb pro její románek s manželkou Josefa II Isabelou bude asi navždy můj nejoblíbenější Habsburk :D).

Jo, Marie Kristýna mi přišla taky zajímavá, o ní bych taky seriál brala. Ale teda pochybuju, no :-D A s tou bisexualitou jsem to teda nevěděla nebo si to respektive nepamatuju. Vím jen, že o Marii Antoinettě kolovaly pomluvy o tom, že měla vztah se svojí kamarádkou...Ach, musím si zas něco o nich přečíst, vím, že když jsem četla knihu o potomcích Marie Terezie, tak mě dost bavila....

andromache
17. 1. 2018 / 23:18:47 (před 6 roky)
off
Caroline115 napsal(a):

Jo, Marie Kristýna mi přišla taky zajímavá, o ní bych taky seriál brala. Ale teda pochybuju, no :-D A s tou bisexualitou jsem to teda nevěděla nebo si to respektive nepamatuju. Vím jen, že o Marii Antoinettě kolovaly pomluvy o tom, že měla vztah se svojí kamarádkou...Ach, musím si zas něco o nich přečíst, vím, že když jsem četla knihu o potomcích Marie Terezie, tak mě dost bavila....

Tenhle drb o Marii Antoinattě zase nevím já :D. O Marii Kristýně vím, protože se dochovaly milostné dopisy, které si právě s Isabelou Parmskou vyměňovaly, a bylo znát, že Isabela byla do Kristýny hodně zamilovaná... Opačně to bylo trochu vlažnější...

Lucik21
Redaktor | Cool level: 33 | Jack Carter
18. 1. 2018 / 00:15:30 (před 6 roky)
off
Tempy napsal(a):

Jinak teda koukám, že jsem jednou z mála, komu se líbilo. Jestli ono to opravdu nebude tím, že jsem od začátku počítala, že to historicky přesné nebude. Tvůrci to před premiérou říkali naprosto jasně. :)
Takže pokud na to budeme koukat jako na uměleckou licenci (a co si budeme povídat, takových už tu bylo), tak to byla myslím solidně odvedená práce.

Ale co člověk, to názor. :)

Mně se to taky líbilo. ;) Nebylo to dokonalé, občas mě štval výběr moderního slovníku, který se neshodoval s historickou dobou, ale aspoň to mohlo víc oslovit mladší publikum. Že to nebude historicky na úrovni dokumentu jsem nečekala, takže mi ani nádech soap opery nevadil.
A s čím musím souhlasit, je Tvůj postřeh o useknutém konci. Na můj vkus to vzali moc hopem. Uvítala bych aspoň díl navíc. Měla jsem pocit, jakoby si tvůrci řekli "budeme mít 2 90minutové díly a hotovo, bez ohledu na uzavřenost a dotaženost uceleného příběhu".

Editováno: 1x | Naposledy: 18. 1. 2018 / 00:17:06
Jenny17
Dlouholetý uživatel | Cool level: 25 | Lee 'Apollo' Adama
18. 1. 2018 / 09:17:58 (před 6 roky)
off

Já historii mám ráda i teda ty hrady a zámky .o). Seriál nebyl až tak špatný.

Jenny
milosh
Dlouholetý uživatel | Cool level: 38 | Angel
18. 1. 2018 / 20:49:41 (před 6 roky)
off

Ona se scénáristka v rozhovoru na Seznamu svěřila, že jí ze scénáře vyhodili 40 minut děje, aby se to líp hodila Rakušanům do vysílání - původně měla připravené čtyři hodinové díly. Těžko říct, zda se to nějak dotklo i "rychlého" konce, ale pryč musela celá dějová linka Marie Anny a bratra Františka Štěpána, což je škoda, protože nemusela být vůbec špatná.
Mě se MT jako celek líbila, jistou "modernizaci" děje i jazyka beru, jak říkala autorka, kdyby to bylo dle reálu, všichni by seděli zavření v pokojích a psali dopisy :D

A k diskuzi o hradech a zámcích, tak ty miluju. Mohl bych po nich courat každý víkend :D

D.D.
Dlouholetý uživatel | Cool level: 14 | Emma Swan
19. 1. 2018 / 10:44:33 (před 6 roky)
off

Ja som tiež videla oba diely. Ale predtým som počula rozhovor so scénaristkou a povedala že to chcela skôr z takej ženského pohľadu života Márie Terézie a čím si musela prejsť v rozhodovaní v živote. Som rada že niečo také vzniklo zo spolupráce viacerých krajín. A že sa na to dali lebo takých projektov nie je až tak veľa. Pre mňa to bolo pozerateľné.

Destinytte
Dlouholetý uživatel | Cool level: 18 | Kocour
31. 7. 2018 / 13:09:13 (před 6 roky)
off

Meh. Za mě pilot tak 50 %. Druhý díl snad dokoukat zvládnu, ale kdyby to bylo delší, seknu s tím hned.