Nejdřív Dirk Gently od Douglase (což jsem pořád dost smutná, že zrušili :( ) a teď BBC se vrhá na Pratchetta - zajímavé :) Třeba mě to zaujme a donutí si to přečíst :D
Masha napsal(a):
Nejdřív Dirk Gently od Douglase (což jsem pořád dost smutná, že zrušili :( ) a teď BBC se vrhá na Pratchetta - zajímavé :) Třeba mě to zaujme a donutí si to přečíst :D
Snazil som sa precitat si ho ale jedine co som kedy dal bola ta posta, inak to nie su az take"vtipne" nihy ..ako nie je to zle ale ked som cital zaklinaca tak to bolo uplne nieco ine .. iny zazitok.
Na Pratchetta sa teším, ale zároveň mám aj obavy.
sandokan555 napsal(a):
Snazil som sa precitat si ho ale jedine co som kedy dal bola ta posta, inak to nie su az take"vtipne" nihy ..ako nie je to zle ale ked som cital zaklinaca tak to bolo uplne nieco ine .. iny zazitok.
Seriózne? Pratchett je úžasný a veľmi vtipný. Zaklínač je skvelý, ale Pratchett je úplne iná liga.
Kyra01 napsal(a):
Na Pratchetta sa teším, ale zároveň mám aj obavy.
Seriózne? Pratchett je úžasný a veľmi vtipný. Zaklínač je skvelý, ale Pratchett je úplne iná liga.
Vazne .. Pratchette ma nudil .. neprisiel mi vtipny. Tak isto jeden kamarat ze dal asi prvu kapitolu a zmazal z citacky ... nie kazdemu sadne.
Tak to je super, že travelers budou mít novou řadu.
sandokan555 napsal(a):
Vazne .. Pratchette ma nudil .. neprisiel mi vtipny. Tak isto jeden kamarat ze dal asi prvu kapitolu a zmazal z citacky ... nie kazdemu sadne.
Zjavne nie :) Ja len, že nechápem, ako sa môže niekomu nezdať vtipný, ale tak každému sa páči niečo iné.
Jsem velmi zvědavý, co se z toho vyvine. Pratchett byl skvělý spisovatel. Pro ty co nečetli a mají rádi britský humor, narážky, parodie a satiru doporučuji přečíst, nebo shlédnout to, co už bylo zfilmováno. Každopádně Pratchettův osobitý styl nesedne každému, přirovnání k Sapkowskiho Zaklínači tu není úplně na místě, protože oba píší dost rozdílně, i když oba fantasy. Pratchettovo dílo je spíše satira na současný svět pomocí světa fantaskního, i když ne vždy jde o satiru. Zaklínač je prostě ryzí fantazárna očesaná o pohádky, zasazená do drsně kruté reality vyvržence, který je světem "tolerován", jen proto, že ho lidi potřebují, ale stejně se ho pokusí při první příležitosti ošidit, podrazit a podobně. Neříkám, že Zaklínač je špatný, knihy jsem četl nesčetněkrát, dokonce jsem i hrál dvě ze tří her, jen se snažím poukázat na rozdílnost mezi oběmi díly. Nejde tu ani tak, že by jeden, či druhý byl jiná liga, budu-li se držet tohoto sportovního přirovnání, je to jako srovnávat fotbal a sálovou kopanou. U obojího se kope do míče a snaží se vstřelit gól do soupeřovy brány, ale pravidla hry jsou v podstatných detailech odlišná.
Ono to som skor napisal lebo tusim som presiel na seriu o zaklinacovy, posledne som si dal komplet Dunu a za nou komplet Erich Maria Remarqua. Ak take parodicke dielo sice sfi-fi a nie fantasy tak potom... samozrejme Stoparov sprievodca .. ale vyzdvihol by som takym absurdnym humorom Vesmirna lod Titanik. Dirka Gentleyeho mam tiez precitaneho len neviem tusim sim iba 2 knihy alebo 2 pribehy to boli ... uz si to nepamatam.
Sandokane555, myslím, že ti přesně rozumím. Nechtěl jsem nijak rozvíjet debatu o tom co je nebo není lepší, spíš jen pro neznalé poukázat na rozdíly v tvorbě obou zmiňovaných autorů. Stopař je prostě klasika, miluju film a ještě více knihy. Ten Titanik neznám, zkusím někde nalézt a pak si můžeme o díle popovídat. Díky za tip.
Kyro01, rozumím ti, že nechápeš, jako milovnice Pratchetta, že někomu nepřijde vtipný, ale je to přesně tak jak popisoval Sandokan555, ne každému totiž jeho humor sedne, mě osobně taky napoprvé knihy moc nesedly, a teď? Mohl bych je číst pořád. Dobré je i to, že Sandokan555 neodsuzuje, jako někteří jiní fantasáci, Pratchetta na základě něčeho, co někdo někde řekne, ale na základě toho, že jemu osobně prostě nesedl, když ho zkoušel číst. To je podle mne naprosto normální, každý máme své oblíbené a méně oblíbené autory, každý jsme originál a jak se říká tisíc lidí, tisíc chutí a tisíc názorů. Mě přijde skvělé, že někdo, komu Pratchett nesedl to dokáže říct na rovinu na základě toho, že se pokusil si od něj něco přečíst. Nemusím s názorem souhlasit, ale je hezké respektovat odlišný názor.