"...Buď to měli natočit v ukrajinštině..." Ne, neměli. Za bolševika byl Černobyl (Pripjať) uvnitř SSSR, ruština byla hlavním jazykem na celém územi, byla vyučována na všech školách a všechny domácnosti přijímaly TV vysílání z Ostankina (opět v ruštině). V bývalém SSSR nebyl nikdo alespoň částečně vzdělaný, kdo by ruštinu neovládal. Není pochyb o tom, že se v elektrárně mluvilo výhradně rusky. Co se týká přízvuku, tak EN s ruským akcentem se používá pro zvýšení autenticity a koloritu a to je zcela na místě.
Štěstí bylo, že došlo k havárii v Černobylu a ne na některém z reaktorů typu
BN (tzv. rychlý množivý reaktor - Реактор на быстрых нейтронах), jehož havárie by měla n-násobné účinky. Kromě toho si jistě všichni dovedeme představit, co by předvedla aktivní zóna když by se setkaly tuny kapalného sodíku s tunami vody při teplotě výrazně přes 500 °C. Explodující sodík by se postaral o dovršení díla zkázy. Btw., v BM 350 v Aktau (bývalé Ševčenko)se mluvilo výhradně rusky, tu a tam nějaký vzdělanec použil EN.
Seriál Chernobyl je skvěle zpracovaný, nejsou tam výrazné technické chyby a je hlavně tam dobře zdokumentovaný tehdejší "systém velení".
Toto je asi prvý seriál, pri ktorom si po prvej časti hovorím:
"Wau, to je tak kvalitne urobené, takže ďalšie časti pozerať nebudem."
Jestli na tohle někdy budu mít odvahu...
Vždyť to právě nechali v angličtině a tváří se, že to tak má být. Osobně by mi přišlo daleko více rušivé, kdyby postavy mluvily anglicky a předstíraly ruský přízvuk. Samozřejmě ruština by se hodila nejlépe.
Jde rozhodně o nadprůměrný seriálový počin, každopádně ale nechápu, jak Černobyl mohl za velice krátkou dobu zbořit rekordy v seznamech nejoblíbenějších seriálů... tak dobré to zas není.
Milovníkům Sci-Fi, postapo seriálů doporučuji seriál Чернобыль: Зона отчуждения, který se Rusákům vcelku povedl. Je ta takový mix, obsahující prvky ze Stalkera, Mad Maxe 2 atd., s Chernobylem, o kterém píšeme, toho nemá moc společného (ve slova smyslu hraného téměř-dokumentu), ale za zhlédnutí fakt stojí.
Vždyť je to v angličtině bez přízvuku :D ještě jsem i četl rozhovor s tvůrci, že tam nechtěli dávat ten přízvuk, že to znělo blbě :D já ho tam teda nikde neslyším
Jak tady někdo psal, že to "zas tak dobré není" - tak to je omyl. JE to dobré, a to zatraceně hodně. A není divu, že to boří rekordy v oblíbenosti.
Je to natočené téměř dokonale a věrně, jak dokazuje i tento rozhovor s přímým účastníkem:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rozhovor-o-serialu-cernobyl-s-vysetrovatelem-havarie/r~8b14fff07d3411e9a305ac1f6b220ee8/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu"
Tenhle seriál (minisérie) je takovým příjemným balzámem v té současné záplavě různých superhrdinských hloupostí a jiných nesmyslů.
taipan napsal(a):
Jak tady někdo psal, že to "zas tak dobré není" - tak to je omyl. JE to dobré, a to zatraceně hodně. A není divu, že to boří rekordy v oblíbenosti.
Je to natočené téměř dokonale a věrně, jak dokazuje i tento rozhovor s přímým účastníkem:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rozhovor-o-serialu-cernobyl-s-vysetrovatelem-havarie/r~8b14fff07d3411e9a305ac1f6b220ee8/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu"
Tenhle seriál (minisérie) je takovým příjemným balzámem v té současné záplavě různých superhrdinských hloupostí a jiných nesmyslů.
Jednoznačne súhlasím, práve som pozrel 3.diel a tá atmosféra je neuveriteľne mrazivá, hlavne keď si človek uvedomí, že to je skutočná udalosť, ktorá sa odohrala veľmi blízko nás.
Tiež zbieram odvahu pozrieť si to... Keď sa to stalo, už som bola na svete, takže to pre mňa nie je až taká história... Dýchala som to, pršalo to na mňa...
Na DVTV https://video.aktualne.cz/dvtv/vasku-pravdu-o-cernobylu-se-budeme-dozvidat-sto-let-serial-j/r~e9157b947e2d11e9ae850cc47ab5f122/ je komentář k seriálu od fotografa, který byl v zóně 14x a Černobylem se dlouhodobě zabývá. Jeho komentář jen potvrzuje, proč je seriál tak vysoce kladně hodnocený.
Seriál som pozrela celý a svedomie ma neťaží, keď napíšem, že právom je seriál Chernobyl označovaný za jeden z najkvalitnejších, ktoré boli kedy natočené. Osobne ma už dlho nezasiahlo žiadne spracovanie, výprava a hlavne samotné osudy postáv ako toto!za mňa dávam 10z10..
Je mi však smutno z toho, že sa to vôbec stalo a dúfam, že sa už konečne poučíme, aby sa niečo podobné už nikdy,nikdy neopakovalo!a nielen v tomto prípade, pretože čoraz častejšie mám pocit, že ľudia s vlastnou sebeckosťou a honbou mnohých za mocou a peniazmi ženú svet do väčších a väčších problémov.. Je mi ľúto obetí, a zároveň sa skláňam nad tými,ktorí sa obetovali za tisícky ďalších..
Jak tady mnozí píšete, taky sbírám odvahu..musím být ve víc happy rozpoložení, a pak to zkouknu. Patřím k těm, co se pár měsíců na to narodili a mám v rodině i někoho, kdo tam byl vyslán jako pomoc s úklidem.. tak jako tak, je to silné téma.
Těším se i netěšim
Maarti napsal(a):
Jak tady mnozí píšete, taky sbírám odvahu..musím být ve víc happy rozpoložení, a pak to zkouknu. Patřím k těm, co se pár měsíců na to narodili a mám v rodině i někoho, kdo tam byl vyslán jako pomoc s úklidem.. tak jako tak, je to silné téma.
Těším se i netěšim
Mě byly dva měsíce když to bouchlo, takže to taky vnímám tak nějak too close to home a upřímně se taky dost bojím se na to podívat. I když nemám v rodině nikoho, koho by tam poslali.. Ale ten level ignorace je až děsivý...
andromache napsal(a):
Mě byly dva měsíce když to bouchlo, takže to taky vnímám tak nějak too close to home a upřímně se taky dost bojím se na to podívat. I když nemám v rodině nikoho, koho by tam poslali.. Ale ten level ignorace je až děsivý...
Ja som už mala celých 5 mesiacov. Ja som teda videla prvé 4 časti a tá štvrtá ma tak dostala, že sa neviem prinútiť k pozretiu piatej. Už som sa 2x odhodlala, ale nakoniec som to vypla. To chce pozrieť si nejakú komédiu, nech sa naladím a potom sa doraziť poslednou časťou.