Polské zpracování (seriál Wiedzmin (2002)a z něj sestřihaný film) nebylo až tak špatné (na první pokus). Vzpomínáte si na díl s draky?
7+1 díl Sapkowskiho ságy si říká o podrobné zpracování, skutečně by z toho mohlo být něco jako konkurenční GoT. Je to moje zamilované fantasy a tak se moc těším.
Jenom mě trochu děsí ono "na motivy"...
Zaklinac je dost obsahle dilo, ktere se rozhodne do 8 dilu nevejde, takze priznavam, ze jsem s prodlouzenim tak trochu pocitala. (a prece by me nepripravili o Regise :-D )
Obsazeni je taky dobre, alespon hlavnich postav, takze si myslim, ze pokud z toho neudelaji multivsechnodohromady, tak to muze mit velky uspech.
No tak tohle je opravdu nepřekvapivá správa, oficiální prodloužení byla spíš jen formalita, jelikož tenhle projekt zatím vypadá velice nadějně, navíc Zaklínač je rozsáhlá románová/povídková série a 1. série by ani zdaleka nestačila. Pro Netflix je to zárověň v téhle pohnuté době, kdy máme X streamovacích služeb, veliký "tahoun".
Zaklínače jsem poprvé četl někdy v patnácti-šestnácti a od té doby ještě několikrát. Viděl jsem ten polský seriál (a zaplakal), těšil se, s obavami, na to, až doba dozraje dost na to, aby něco tak zauzlovaného dokázala přenést na televizní obrazovku.
Teď to tu máme.
Nebudu hodnotit výběr postav, protože jsem je ještě pořádně neviděl, nebudu ani hodnotit způsob provedení (vypadá to masivně, což může a nemusí být na škodu), ale podotknu jen pár věcí. Především v knižní sérii celý děj je otázkou několika desetiletí, a to bez "návratu do minulosti", odehrává se na mnoha místech, ale v mnoha okamžicích je celkem komorní. To bude těžké sladit, protože díly (a série) pak mohou být velmi nevyvážené. Navíc se skládá z několika linek, které se různě proplétají, otevírají a uzavírají.
Osobně bych to viděl na předem oznámených (řekněme) pět sezón po osmi (radši deseti) dílech a v nich pak celý příběh rozvinul, pak bude šance, že to bude mít s knihami přímou souvislost. Tohle současné provedení, tedy dvě sezóny a pak možná, není dobré řešení a může celý projekt poškodit podobně, jako osmá série GoT.
Longsword napsal(a):
Zaklínače jsem poprvé četl někdy v patnácti-šestnácti a od té doby ještě několikrát. Viděl jsem ten polský seriál (a zaplakal), těšil se, s obavami, na to, až doba dozraje dost na to, aby něco tak zauzlovaného dokázala přenést na televizní obrazovku.
Teď to tu máme.
Nebudu hodnotit výběr postav, protože jsem je ještě pořádně neviděl, nebudu ani hodnotit způsob provedení (vypadá to masivně, což může a nemusí být na škodu), ale podotknu jen pár věcí. Především v knižní sérii celý děj je otázkou několika desetiletí, a to bez "návratu do minulosti", odehrává se na mnoha místech, ale v mnoha okamžicích je celkem komorní. To bude těžké sladit, protože díly (a série) pak mohou být velmi nevyvážené. Navíc se skládá z několika linek, které se různě proplétají, otevírají a uzavírají.
Osobně bych to viděl na předem oznámených (řekněme) pět sezón po osmi (radši deseti) dílech a v nich pak celý příběh rozvinul, pak bude šance, že to bude mít s knihami přímou souvislost. Tohle současné provedení, tedy dvě sezóny a pak možná, není dobré řešení a může celý projekt poškodit podobně, jako osmá série GoT.
Desatrocia? To snad nie. 5dielny roman prebieha v rozmezi priblizne 2-3 rokov. To len poviedky pridavaju udalosti zo skorsieho obdobia popripade nejake spomienky.
Arkantos napsal(a):
Desatrocia? To snad nie. 5dielny roman prebieha v rozmezi priblizne 2-3 rokov. To len poviedky pridavaju udalosti zo skorsieho obdobia popripade nejake spomienky.
Myslím, že knihy začínají, když je Ciri kolem 12 a končí když je jí něco přes 16?
Plus samozřejmě povídky, ve kterých se Ciri ještě nenarodila, až po její dospělost.
andrea168 napsal(a):
Myslím, že knihy začínají, když je Ciri kolem 12 a končí když je jí něco přes 16?
Přečti si celou ságu znovu :-)
_-0-_ napsal(a):
Přečti si celou ságu znovu :-)
Ja si matne vzpominam, ze na tom miste, kde se ucila Zaklinackou (nepamutuju si nazev), rika, ze je ji 12. Kdyz jezdila s Krysama bylo ji 15 no a potom je jeste cela jedna kniha, kde se toho stane fakt hodne.
V povidkach je prvni setkani a konec.
No a strejda Google rika tohle:
In Blood of Elves, Ciri states she's 13 in Spring of 1266 (which is backed by Time of Contempt when she says she's 14 in 1267).
In The Tower of the Swallow and The Lady of the Lake, some characters guess she's 15 to 16 years old, which would put her as born in 1251 or 1252 instead.
Tak nevim. Ale asi se zactu znova.
Longsword napsal(a):
...Především v knižní sérii celý děj je otázkou několika desetiletí, a to bez "návratu do minulosti", odehrává se na mnoha místech...
Arkantos napsal(a):
andrea168 napsal(a):
Myslím, že knihy začínají, když je Ciri kolem 12 a končí když je jí něco přes 16?...
Přece jde od začátku o timeline celého nosného děje ságy a ten se neodehrává pouze během "life and time of Ciri". Longsword má pravdu, děj se skutečně odehrává v průběhu několika desetiletí.
_-0-_ napsal(a):
Přece jde od začátku o timeline celého nosného děje ságy a ten se neodehrává pouze během "life and time of Ciri". Longsword má pravdu, děj se skutečně odehrává v průběhu několika desetiletí.
Sice už je to nějaký pátek, co jsem knihy četl, ale jo, děj kompletní "ságy" opravdu trvá desetiletí. Pomůžu si googlem. Alespoň část děje knihy Bouřková sezona se odehrává v roce 1245 (v tomhle si nejsem celkem jistý, jelikož je známé, že Sapkowski nepsal povídky chronologicky, tak je v tom trochu zmatek, jiné zdroje udávají pouze rok 1251) a děj závěrečné knihy podle chronologie Paní jezera se odehrává v roce 1268.
a) je jedno, v jakém časovém úseku se odehrávají knihy, v seriálu si to přizpůsobí potřebám svého příběhu,
b) bavíte se každý o něčem jiném, Arkantos píše o časovém rozpětí 5 románů o Ciri, bez povídek.
No, vypada to, ze se vsichni vlastne shodneme.
Jen to kazdy bere bud:
1) z knih - ktere jsou sahodlouhe, ale casovy skok je tam par let. (12 - 16 let)
2) z povidek - kratsi, ale zahrnuji obsahle casove obdobi. (pred narozenim - do svatby)
Ja se taak tesim :-D
andrea168 napsal(a):
Ja se taak tesim :-D
Na tom se shodneme :-)
Děkuji všem, kteří se mě zastali ;-)
Otázkou je, jak bude seriál koncipován. Pokud by byl jen jako "Příběh Ciri" , jak tu zaznělo, pak je to od okamžiku jejího narození (přesněji několik měsíců před) po "Jezero", tedy opravdu rozsah necelých dvou dekád, s tím, že předpokládám dobu vyměňování plínek a radostného dětského žvatlání asi také vynechají. Byť se v té době dějí věci, které udělají z Geralta toho, kým byl, legendu. Tedy opravdu se soustředí jen na možná pět let. (A tohle by mohla být shoda nás všech ;-) )
Asi by pro mnohé neznalé mohlo být dost matoucí, že by v pilotu získal "claim" na dítě, šest dílů mlátil potvory a lidi a v poslední epizodě by si ji jel vyzvednout.
Navíc to vypadá, že tam budou i "origin" vsuvky (minimálně to vypadá, že se inspirovali alespoň jednou povídkou seznámení Jennefer s Geraltem a jeho znalost toho, co byla zač než se stala čarodějkou ).
V promo jsou velké ukázky z bitev, což je ale "jen" až prakticky skoro konec knižní série. To by dost uzavíralo možnost pro série televizní.
Mám-li být upřímný, na jednu stranu se tedy těším, protože fantasy není nikdy dost, na druhou stranu mám obavy o to, jak to scénáristé uchopili, protože se jedná o opravdu velmi komplexní dílo s mnoha dějovými linkami. A máme zde z nedávna příklad, jak jde takovou věc jak rozvinout, tak taky nehezky srolovat, že ...