Já naopak mám rád Netflix hlavně proto, že je tam spousta neamerické produkce, ke které bych se běžně jen těžko dostával. Je přitom jedno, jestli jde o tvorbu původní, nebo koupenou, ale zkrátka celá řada francouzských, severských či německých seriálů by mi bez Netflixu zůstala skryta. Jak se píše v článku, to nejlepší z Netflixu není americké a mnohdy to ani není anglicky (např. La casa de papel, Vis a vis, Quicksand, 1983, De Twaalf, Caliphate, Giri/Haji). Ale je pravda, že mnoho těch seriálů nemá, či dlouho nemělo, ani české titulky, což třeba mne nevadí, stačí mi anglické, ale pro mnoho fanoušků u nás to může být problém. Tak jako tak doufám, že vedení nepodlehne nějakému konsenzu amerických diváků a bude nadále točit/kupovat kvalitní neamerickou i neanglicky mluvenou produkci...
Ježiši, chudáčti maličtí američtí! Amerika není pupek světa a i kdyby, nevidím důvod, proč by na podobných službách musely být tituly pouze v angličtině, poznávat nové věci a rozšiřovat si obzory je fajn (a člověk je někdy příjemně překvapen). Naopak je super, že jsou podobné věci dnes vůbec dostupné a dokonce i s titulky. Jediné, co by bylo fajn, by na Netflixu byl nějaký filtr, protože když člověka tvorba z nějaké země prostě nebaví, tak to tak asi už zůstane.
Pokud bude na světových stanicích více seriálů a filmů z různých koutů světa, bude v tv tvorbě také více rozmanitosti, originality, různých pohledů na svět... A to je skvělé. Seriály by se neměly dělit na ty americké a ostatní, ale na horší, dobré a skvělé. Většina američanů si až moc zvykla, že se všechno točí kolem nich a anglického jazyka, aspoň je to trochu vyburcuje z jejich pohodlné komfortní zóny.
Netflix (stejně, jako všechny obdobné společnosti) optimalizuje strukturu, formu a provenienci produkce maximu zisku z krátkodobého a částečně střednědobého výhledu, snaží se vyhovět poptávce stávajícího trhu, případně podpořit expanzi do nových odbytišť. Vsadil bych se, že má štáby expertů, kteří se tím zabývají.
Takže nejde o ideový přístup, zohledňující různé společenské výstřelky a trendy (neomarxismus + EKO + LGBT... + BLM + antigerontokracii, požadavky na prostředí, jazyk a pod.), ale jen a jen o poptávku.
Když se k tomu přidá průměrná americká znalost jazyků, gramotnost (zejména schopnost rychle a automaticky číst), obecně vzdělanost a nacionalismus s principem "america first", tak jsme doma.
Ještě se nabízí otázka, kolik % diváků si Netflix platí a kolik % jeho seriály stahuje, nebo využívá nelegální streaming - relevantní jsou pouze potřeby těch platících.
No a pak jsou tady netflixácké hrůzy typu Typewriter, nestravitelné i pro mainstreamového diváka - i to může ovlivnit negativní pohled na neamerickou tvorbu.
Fakt nechápu. To neumí číst, nebo co? Ale díky bohu za to. Koukat jen na americké seriály či filmy, tak si Netflix vůbec neplatím. Je teda pravda, že tam mám problém, jelikož tam spousta věcí prostě nemá české titulky, ale to se snad časem trochu zlepší. I tak zatím nehrozí, že bych neměla na co koukat.
Ako môže niekomu vadiť že má viac vecí v ponuke. Keď nechcem, nepozerám, ale nik normálny sa nesťažuje, že mu za rovnaký peniaz toho ponúkajú veľa.
A mohli by sa posnažiť. Nedávno bol článok akože váu, prichádza asi 100 titulov na CZ/SK. Ale máme ich o pár tisíc menej než Američania, takže žiadne váu, ale skôr "no, aspoň niečo".