Diskuze k článku Opravdu je Netflix zabiják seriálů?
Pajky
Redaktor | Cool level: 95 | Sherlock Holmes
12. 9. 2020 / 10:53:35 (před 4 roky)
off

Super, s chutí jsem si článek přečetl. Jen víc takových.
Ani jsem si neuvědomil tu část s kontrakty, která dává smysl, ale přijde mi, že 3-4 série je ideální délka na to, aby se nemuselo překombinovat to, co se líbilo na začátku. Navíc jsem radši, když přijde slušné zakončení než, aby se to prodlužovalo a ztrácelo to smysl.

Není článek ten, aby se zavděčil čtenářům všem :)
_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
12. 9. 2020 / 11:37:45 (před 4 roky)
on

Kvalitní článek, děkuji. Jediné, co mu vytýkám, je jednostranné zaměření na seriálovou produkci, protože Netflix je současně velkoproducentem televizních filmů. V rámci jeho výrobních kapacit a hlavně požadavků trhu dělí finance mezi seriálovou a filmovou produkci.

Porovnání objemu a efektivity (návratnosti) investic mezi oběma oblastmi tvorby v závislosti na času a vývoj sledovanosti TV filmů versus seriálů by mnohé prozradilo.

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
Fruiko
Autor článku | Cool level: 125 | Peggy Carter
12. 9. 2020 / 12:19:02 (před 4 roky)
off
_-0-_ napsal(a):

Kvalitní článek, děkuji. Jediné, co mu vytýkám, je jednostranné zaměření na seriálovou produkci, protože Netflix je současně velkoproducentem televizních filmů. V rámci jeho výrobních kapacit a hlavně požadavků trhu dělí finance mezi seriálovou a filmovou produkci.

Porovnání objemu a efektivity (návratnosti) investic mezi oběma oblastmi tvorby v závislosti na času a vývoj sledovanosti TV filmů versus seriálů by mnohé prozradilo.

Já myslím, že filmy jsou spíš minoritnější.

Všechna tahle písmenka napsal zakladatel webu.
petrSF
Uživatel od první verze | Cool level: 51 | Jay Pritchett
12. 9. 2020 / 13:56:22 (před 4 roky)
off

Poslední dobou mi vyhovují spíše kratší věci než mocsériové kusy, takže konce po 1 nebo 2 sériích mi vůbec nevadí, pokud to ovšem konec má. A jen v tom seznamu zrušeným v článku je jich bez konce docela dost a to počítám jen ty, které znám:

Daybreak
I Am Not Okay with This
Insatiable
Messiah
Spinning Out
The Society
Turn Up Charlie

Takže tam bych rozhodně viděl prostor k zlepšení resp. by to chtělo psát uzavřené věci případně rušit plánovaně před poslední sérií, aby byla možnost to normálně ukončit.

ragelly
Boss přes články | Cool level: 119 | Jack O'Neill
12. 9. 2020 / 14:42:13 (před 4 roky)
on
petrSF napsal(a):

Poslední dobou mi vyhovují spíše kratší věci než mocsériové kusy, takže konce po 1 nebo 2 sériích mi vůbec nevadí, pokud to ovšem konec má. A jen v tom seznamu zrušeným v článku je jich bez konce docela dost a to počítám jen ty, které znám:

Daybreak
I Am Not Okay with This
Insatiable
Messiah
Spinning Out
The Society
Turn Up Charlie

Takže tam bych rozhodně viděl prostor k zlepšení resp. by to chtělo psát uzavřené věci případně rušit plánovaně před poslední sérií, aby byla možnost to normálně ukončit.

To ale není žádná výjimka oproti jiným stanicím, kde taky končí hromada seriálů otevřeně po první sérii. Výjimkou jsou v podstatě jen ty věci, které mají nálepku minisérie / limitované série. Takže v tomto ohledu se taky na Netflix nedá házet špína, resp. maximálně stejné množství jako na jiné stanice.

petrSF
Uživatel od první verze | Cool level: 51 | Jay Pritchett
12. 9. 2020 / 15:22:03 (před 4 roky)
off
ragelly napsal(a):

To ale není žádná výjimka oproti jiným stanicím, kde taky končí hromada seriálů otevřeně po první sérii. Výjimkou jsou v podstatě jen ty věci, které mají nálepku minisérie / limitované série. Takže v tomto ohledu se taky na Netflix nedá házet špína, resp. maximálně stejné množství jako na jiné stanice.

Právě že je to teď stejný jako u jiných stanic a zpočátku mi přišlo, že větší tvůrčí svoboda, kterou dávají tvůrcům seriálů, se bude týkat i toho ukončování, což asi tedy neplatí. Ale z finančního hlediska je plně chápu, vzhledem k tomu, kolik toho už mají, tak kdyby měli hezky ukončit všechno, tak by se nedoplatili, ale z diváckýho hlediska to zamrzí, protože jsem doufal, že Netflix bude právě jinej než ostatní stanice.

Editováno: 2x | Naposledy: 12. 9. 2020 / 15:23:20
Nevada
Uživatel od první verze | Cool level: 37 | Daenerys Targaryen
12. 9. 2020 / 17:04:42 (před 4 roky)
off
_-0-_ napsal(a):

Na seriálovém webu v článku o (ne)rušení seriálů?

Fundamentalistka, aneb fanynka Písně ledu a ohně, která nenávidí Game of Thrones.
_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
12. 9. 2020 / 17:52:08 (před 4 roky)
on
Nevada napsal(a):

Na seriálovém webu v článku o (ne)rušení seriálů?

Ano, protože je tam pravděpodobně nezanedbatelná příčinná souvislost.

[citace=Fruiko]Já myslím, že filmy jsou spíš minoritnější.

Na té Tvé statistice to vypadá poměrně vyrovnaně:
Problém ale je, že se podle různých zdrojů rozcházejí údaje o tom, co je vlastní a co je převzatá tvorba (už vůbec neumím odhadnout, jaké náklady představují poplatky za práva převzatých děl ve srovnání s náklady na vlastní tvorbu.

Popravdě jsem líný to déle hledat :-)

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
Editováno: 2x | Naposledy: 12. 9. 2020 / 19:04:03
Alias
Dlouholetý uživatel | Cool level: 13 | Kenny McKormick
12. 9. 2020 / 20:13:53 (před 4 roky)
off

Vďaka za vyčerpávajúcu odpoveď na moju otázku v podobe článku :)

Inak seriály ktoré Netflix kúpy a pokračuje v ich tvorbe, ako Lucifer - už sú potom jeho? Ako už vlastní celý seriál aj série ktoré nenatočil?

Nyx
Redaktor | Cool level: 75 | poručík Horatio Caine
13. 9. 2020 / 00:07:43 (před 4 roky)
off
Alias napsal(a):

Vďaka za vyčerpávajúcu odpoveď na moju otázku v podobe článku :)

Inak seriály ktoré Netflix kúpy a pokračuje v ich tvorbe, ako Lucifer - už sú potom jeho? Ako už vlastní celý seriál aj série ktoré nenatočil?

Na Netflixe je Lucifer v sekcii Netflix Originals, takže zrejme áno. Aj keď je zaujímavé, že napríklad v Nemecku má práva na vysielanie stále Amazon (aj keď je to Netflix Original) a prvá časť piatej série tam bola vysielaná tuším o deň, alebo pár dní neskôr.

"I wake pies and make the dead. That was creepy. I make pies and wake the dead." Ned The Piemaker
Saintpaulia
Běžný uživatel | Cool level: 0 | Margaret 'Maggie' Simpson
13. 9. 2020 / 09:04:42 (před 4 roky)
off

Dobrej článek ... díky za něj .......No pravda je, že některé seriály jsou natahovány jen proto aby se na nich vydělaly prachy ale nápady už skončily o sérii dřív ..... pak se to stává nepřehledným a nebo uměle natahovaným zmatkem .... nádherným příkladem byli Ztracení .... první dvě série naprosto skvělé, pak se v tom divák pomalu začínal ztrácet a nakonec se v těch zápletkách přestal orientovat i režisér

BuBBleS
Redaktor | Cool level: 42 | Arnold 'Jidáš' Rimmer
13. 9. 2020 / 09:26:09 (před 4 roky)
off

Myslím, že je to hlavně otázka, na kterou nelze jednoznačně odpovědět.
Každopádně mám pocit, že článek ačkoli obsáhlý, bere to čistě podle čísel.
Ale co například to, jak Netflix tlačí do věcí LGBTQ? To v mých očích zabíjení seriálu podporuje, pokud to tam rvou na sílu a nemají pro postavy jiné rozumné uplatnění. Viz Sabrina, kde to celkově s vedlejšími postavami moc nezvládli. Každopádně je tam transgender postava, holka, která se cítí jako kluk. Pak už k ní všichni přistupují jako ke klukovi, obléká se jako kluk, ale pořád nosí náušnice... a najde si kluka (asi aby do toho obsáhli víc). A jiný smysluplnější prostor té postavě bohužel scénaristé nedali... S tím obsahem má podle mě v dalších sezónách víc seriálů. Tohle je u mě taky zabíjení seriálů, které ty statistiky vůbec neřeší.
Ale samozřejmě i přesto bych nezobecňoval na to, že je to zabiják seriálů, nebo není. U některých věcí ano, u některých ne. Stejně jak si myslím, že Sabrinu zabil obsahem, tak seriál The OA Netflix zabil taky, přestože měl seriál vysoké hodnocení. Tedy Netflix prostě může zrušit divácky oblíbený a zajímavý seriál čistě z nějakých svých důvodů. A je úplně jedno, že něco jiného prodlužuje, protože tam to může nezvládnout po obsahové stránce a nenaplní potenciál.

Editováno: 2x | Naposledy: 13. 9. 2020 / 09:31:00
Pepka
Dlouholetý uživatel | Cool level: 20 | Zipper
14. 9. 2020 / 00:01:14 (před 4 roky)
off

Me celkem mrzí, že netflix začal uplatňovat kvantitu před kvalitou, jistě, musí krmit fanoušky ale 5 (Nebo kolik) premier týdne mi přijde přehnané.
Taky bych zmínila i velkou moc netflixu v řazení tvorby a tím pádem její propagaci. Poslední série OA a Altered carbon bylo těžké jen najít, zatímco Lucifera tlačili 14 dní předem

Alias
14. 9. 2020 / 01:02:22 (před 4 roky)
off
Pepka napsal(a):

Me celkem mrzí, že netflix začal uplatňovat kvantitu před kvalitou, jistě, musí krmit fanoušky ale 5 (Nebo kolik) premier týdne mi přijde přehnané.

To je fakt. Ale myslím, že obsahu majú viac než dosť. Takže by mohli dať aj na kvalitu a aspoň na ukončenie.
Napríklad Society nemá zmysel (ja celkovo nechápem prečo rôzne televízie kupujú práva na neukončené seriály) lebo sa to len rozbehne a človek sa nič nedozvie.
Ešte keď oznámia ukončenie vopred, aby mohli seriál zakončiť, ale bez príbehového ukončenia je nezmysel seriál sledovať.

A nedávno tu bol článok, že Američania sa sťažujú, že je tam veľa neamerickej tvorby. Takže celkovo im tá kvantita asi vadí. Čo je divné. Ale z ich pohľadu je obsah narvaný. Oni majú 5500 filmov a 2500 seriálov, kým my máme 500 filmov a 200 seriálov. Takže ak netuším ako by mohli mať toho málo a potrebovať veľa premiér.

Alias
19. 4. 2021 / 01:07:46 (před 3 roky)
off

Teraz som pozeral novú Annu zo zeleného domu. Škoda toho. Vyzbierali 1,500,000 podpisov pre sériu 4, no Netlix to aj tak zrušil.

A stále mnohé články hovoria - a áno, viem, že to nie je na základe oficiálneho vyjadrenia z Netflixu - že Netflix ide len na 2-3 série, aby pritiahol divákov. Páči sa prvá séria, predplatíš si Netflix pre druhú a už tam zostaneš. Nestarajú sa o seriál ako taký, ale idú na ďalší, aby prilákali ďalších divákov.