Diskuze k článku Vzpomínáme: The 100 (2014-2020)
_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
1. 10. 2020 / 17:09:59 (před 4 roky)
off

Vzpomínáme den po uveřejnění series finale. Dobře načasováno (bez ironie :-).

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
Micuda98
Redaktor | Cool level: 35 | Bartholomew JoJo 'Bart' Simpson
1. 10. 2020 / 17:14:58 (před 4 roky)
on

Můj názor na konec jsem už dal na timeline, ale chtěl bych se zeptat, jestli někdo četl knihy a jak moc jsou odlišné?

SerialZone Influencer | Vratař | Současný obyvatel Metro Vancouveru, kde se točí séroše.
ragelly
Autorka článku | Cool level: 119 | Jack O'Neill
1. 10. 2020 / 17:19:48 (před 4 roky)
off

Hodně těžko se tento seriál hodnotí. Přiznám se, že mi slzička u finále ukápla, i když nešlo o jedno z těch srdceryvných zakonční, kterých jsme se letos dočkali u jiných dlouholetých končících veteránů. Jak už jsem psala na timeline, znatelně jsem tam cítila absenci Bellamyho, který podle mě ve finále chybět prostě neměl, ten konec byl bez něho chudší. Taky je divné, že na konci (pokud dobře vidím) není Madie a Emori. Lexa každopádně potěšila, bez Abby bych se i obešla :D Nejdojemnější (za mě nejubrečenější) pro mě byla scéna v Murphyho hlavě, když Emori zjistí, že zemřela a chce Johna zachránit.

Tento seriál se mi líbil hned z několika důvodů. Šlo o sci-fi, které možná bylo často přitažené za vlasy, ale konečně jsme se jednou nedočkali seriálu, kde by byly vztahy na prvním místě. Jasně, občas se někdo dal dohromady, ale nebylo to každý s každým, jak vidíme téměř v každém seriálu. Vztahy byly vedlejší, plynuly přirozeně, žádné násilné vyvolávání konfliktů se nekonalo, tohle se v seriálech jen tak nevidí, takže bravo.

Druhým velkým důvodem, proč se mi seriál líbil, byl vývoj postav. Někteří zůstali stejní (stejně otravní) od začátku do konce (ehm, Clarke, ehm). Největším vývojem si podle mě prošla Octavia - v pilotní epizodě je to ta typická koketa, která flirtuje, svléká se a dostává se do potíží. Postupně se ale vypracovala v uznávanou bojovnici, nejprve bez srdce, s příchodem Hope pak získala i to srdíčko a v posledním díle skutečně ukázala svou moudrost. Další postavy, které rozhodně dozrály jako víno, jsou Emori a Murphy, který se na konci zařadil mezi mé oblíbence, což bych při sledování první série nikdy netipovala! Bohužel, s některými to naopak šlo hodně z kopce. Nejzářivějším příkladem je z mého pohledu Abby, kterou jsem v prvních dvou nebo třech sériích měla i docela ráda. Pak se z ní ale stala tak nepříjemná postava, že jsem její osud nakonec více než uvítala.

Co se týče jednotlivých sérií, asi půjdu proti většině. Podle mě je sedmá série nejlepší, nebo jinak - nejzábavnější. Anomálie, rychlocestování vesmírem, objevování nových světů, to má podle mě potenciál i na další pokračování. Líbil se mi i díl Anaconda, který je pilotem pro potenciální spin-off, ale myslím, že seriál podobné pokračování ani nepotřebuje. Hodně mě bavila i druhá série s Mount Weather, hlavně proto, že to byl na konci první řady vlastně první velký cliffhanger seriálu, který jsem nečekala a který otevřel dvířka úplně novému a odlišnému prostředí, než jsme byli zvyklí u bojů stovky proti Grounders. A.L.I.E. taky nebyla špatná. Vlastně se mi docela i líbila šestá série, ty čipy, rudé Slunce a tak.

Naopak nejméně jsem si užila asi čtvrtou a pátou sérii - boje mezi kmeny byly prostě už ohrané, v páté sérii jsem pak nemohla vystát v podstatě žádné hlavní postavy, především Octavia a Abby byly fakt nesnesitelné, takže to mi celou sérii docela znechutilo.

Celkově hodnotím 70 %. Čekala jsem, že se mi seriál bude ve výsledku líbit víc. Sledování jsem si vesměs užila, v podstatě největší problém jsem měla s Clarke a celkově hlavními postavami a jejich chováním, což mi samotný příběh mnohdy sráželo. I tak ale sedm let a sto dílů něco znamená a jsem ráda, že jsem seriál viděla komplet.

ragelly
1. 10. 2020 / 17:20:39 (před 4 roky)
off
Micuda98 napsal(a):

Můj názor na konec jsem už dal na timeline, ale chtěl bych se zeptat, jestli někdo četl knihy a jak moc jsou odlišné?

Nečetla jsem, ale při hledání zajímavostí jsem se dozvěděla, že se seriál inspiruje jen volně a příběhově se hodně rozchází, některé postavy v knihách ani nejsou.

ragelly
1. 10. 2020 / 17:22:06 (před 4 roky)
off
_-0-_ napsal(a):

Vzpomínáme den po uveřejnění series finale. Dobře načasováno (bez ironie :-).

Bylo i u Agentů a Blindspotu :)

Anetka888
Uživatel od první verze | Cool level: 49 | Chip
1. 10. 2020 / 17:37:34 (před 4 roky)
off

ragelly: Emori tam je s Johnem, hladi psa, i je tam slyset jak vola na ni nekdo jmenem. Maddi neni a Lexa to tam Clarke rika, nemela by tam zadny svoje vrstevniky a byla by cely zivot osamela.

Bellamyho posrali.

Posledni 2 serie me bavily nejmene, ale finale me nezklamalo. Spoustu serialu finale pokazi vic. Jen melo byt finale pres 100 minut jsem vsude cetla a nebylo.

"Let's put a smile on that face!"
Micuda98
1. 10. 2020 / 17:41:17 (před 4 roky)
on

ragelly V hodně věcech s tebou souhlasím. První dvě série byly super, pak to šlo dolů. Znovu se to dostalo na vrchol v té sedmé díky "kamenům se sedmi ševrony." Bohužel, kvůli konci se dalšího objevování nedočkáme. A pokud jde o Murphyho tak taky, na začátku jsem ho nesnášel, ale pak mi pomalu začal přirůstat k srdci a ta scéna v hlavě byla fakt asi ta nejsilnější ve finále. A "Lexa" taky potěšila, i když to nebyla ona...

SerialZone Influencer | Vratař | Současný obyvatel Metro Vancouveru, kde se točí séroše.
ragelly
1. 10. 2020 / 17:51:00 (před 4 roky)
off
Anetka888 napsal(a):

ragelly: Emori tam je s Johnem, hladi psa, i je tam slyset jak vola na ni nekdo jmenem. Maddi neni a Lexa to tam Clarke rika, nemela by tam zadny svoje vrstevniky a byla by cely zivot osamela.

Bellamyho posrali.

Posledni 2 serie me bavily nejmene, ale finale me nezklamalo. Spoustu serialu finale pokazi vic. Jen melo byt finale pres 100 minut jsem vsude cetla a nebylo.

Díky, asi už jsem se tak zabořila do sledování (obrazu), že jsem nevnímala, co ta Lexa říká :D Emori jsem přehlédla, musím mrknout znovu.

jesmot
Redaktor | Cool level: 56 | Richard Castle
1. 10. 2020 / 18:12:27 (před 4 roky)
off

ragelly úvodní odstavec o ději sedm apokalyptických let začíná nějak nijak, nevypadal ti tma větička?

Jinak mi tady chybí zmínka o City of Light, ale tak to je detail. Samozřejmě mě ještě před vydáním článku po finále pobavilo, když jsem si znovu přečetl Hej, SerialZoňáci (málo mrtvých a chybí smrt hlavnější postavy =D).

Smrt Lexi asi nic nepřekoná, ze závěrečné série mi tedy větší bomba než smrt Bellamyho přišla ta Emori v poslední epizodě, ale beru, že to jednak bylo až ve finále (+ zachování vědomí, povznesení a návrat) a nešlo o takovou postavu jako byl Bellamy.

Tak máme po dalším seriálu, no. Třeba ještě Kass Morgan připíše pátou knihu, ony sami knihy můžou být pro některé útěchou v případě vysněného příběh (v seriálu nedovedeného ke konci). Když už jsem u toho, tak tu nějak na konci finále chyběl nápis End of Book Two.

A ještě reakce Kass Morgan na twitteru.

A zapomněl jsem na to nejdůležitější, super vzpomínka, děkuji za ni, povedlo se ragelly.

Editováno: 1x | Naposledy: 1. 10. 2020 / 18:14:17
jesmot
Redaktor | Cool level: 56 | Richard Castle
1. 10. 2020 / 18:15:50 (před 4 roky)
off
Micuda98 napsal(a):

Hodně, některé postavy žijí a sehrávají důležitou roli, rodiče Clark tu mají příběh dost do hloubky a tak. Vlastně už první kniha se liší a všechno další si jde svou cestou.

Micuda98
1. 10. 2020 / 18:38:57 (před 4 roky)
on
jesmot napsal(a):

Hodně, některé postavy žijí a sehrávají důležitou roli, rodiče Clark tu mají příběh dost do hloubky a tak. Vlastně už první kniha se liší a všechno další si jde svou cestou.

Takže další knížky do seznamu "Chci přečíst"... teď ještě začít číst.
Jak to vůbec stíháte? Sledovat seriály a číst knihy? :D

Jessica Angell
Uživatel od první verze | Cool level: 12 | Dale
1. 10. 2020 / 18:57:16 (před 4 roky)
off
Micuda98 napsal(a):

Takže další knížky do seznamu "Chci přečíst"... teď ještě začít číst.
Jak to vůbec stíháte? Sledovat seriály a číst knihy? :D

Knihy jsou úplně jiné, seriál je temná postapo chuťovka..knihy jsou vztahovka pro "mladé"..já jima nepohrdnu ale jelikož jsem při čtení koukala na seriál tak mě knihy ( a to říká knihomolka) hodně zklamali..ocenila jsem jen vztah Bellamyho a Clarke, to mi zas hodně chybělo v seriálu, že neskončili spolu.

Gabka
Micuda98
1. 10. 2020 / 19:06:16 (před 4 roky)
on
Jessica Angell napsal(a):

Knihy jsou úplně jiné, seriál je temná postapo chuťovka..knihy jsou vztahovka pro "mladé"..já jima nepohrdnu ale jelikož jsem při čtení koukala na seriál tak mě knihy ( a to říká knihomolka) hodně zklamali..ocenila jsem jen vztah Bellamyho a Clarke, to mi zas hodně chybělo v seriálu, že neskončili spolu.

Tak jestli nazýváš seriál temným postapem a knihy jako vztahovku, tak to asi přestávám o čtení těchto knih uvažovat. Jako stovka bývá občas temná, ale dokázal bych si ji představit ještě temnější. A ty vztahová dramata i v seriálu už mi lezly na nervy. Proč tam vůbec byl důvod pro známost pro Octavii? Takže jestli jsou vztahy upřednostněny nad sci-fi/postapem, tak asi pas.

AislinK
Dlouholetý uživatel | Cool level: 8 | Kryton
1. 10. 2020 / 19:10:29 (před 4 roky)
off

Ač moje nadšení ze seriálu postupně opadávalo, hlavně v téhle poslední sérii, tak musím uznat že poslední 3 díly byly super. Možná i proto, že prostor dostaly všechny zbývající hlavní postavy, což mi asi na zbytku série dost chybělo. Takže nakonec mě finále potěšilo a jsem ráda, že to nebyl takový průser, na jaký to vypadalo.

Jessica Angell
Uživatel od první verze | Cool level: 12 | Dale
1. 10. 2020 / 19:10:57 (před 4 roky)
off
Micuda98 napsal(a):

Tak jestli nazýváš seriál temným postapem a knihy jako vztahovku, tak to asi přestávám o čtení těchto knih uvažovat. Jako stovka bývá občas temná, ale dokázal bych si ji představit ještě temnější. A ty vztahová dramata i v seriálu už mi lezly na nervy. Proč tam vůbec byl důvod pro známost pro Octavii? Takže jestli jsou vztahy upřednostněny nad sci-fi/postapem, tak asi pas.

Spíš jsem to myslela tak že knihy jsou ( podle mě) určeny pro 14-15 leté holky, kdežto seriál je i pro kluky..

Srovnávat knihy a seriál je tady trochu zbytečné, až na pár postav a základní myšlenku je to jako oheň a voda.
Stejně jako upíří deníky..

Gabka
eliska krejci
Uživatel od první verze | Cool level: 9 | Rajesh Koothrappali
1. 10. 2020 / 22:52:25 (před 4 roky)
off

Jak já jsem první dvě série milovala...byla jsem doslova posedlá...třetí byla taky super. A pak moje nadšení začalo pomalu opadávat. Zemřel můj oblíbenec Jasper, a i když byla čtvrtá série taky dobrá, do páté už jsem se musela trošku nutit. Šestou a sedmou jsem sledovala už jen ze setrvačnosti. A to se na mě nezlobte, ale s tím Bellamym to podělali. Kdyby umřel nějakou šlechetnou a důstojnou smrtí, tak fajn. Ale on umřel z úplně divných důvodů a ve výsledku byla jeho smrt úplně zbytečná, vzhledem k tomu, jak to všechno dopadlo. A ještě mu to byla schopná udělat Clarke, i přeze všechno, co prožili. Promiňte, ale ta frustrace ze stovky už musela ven :D

Eliška
Římanka
Dlouholetý uživatel | Cool level: 15 | Christopher Turk
2. 10. 2020 / 14:44:58 (před 4 roky)
off
eliska krejci napsal(a):

Kdyby umřel nějakou šlechetnou a důstojnou smrtí, tak fajn. Ale on umřel z úplně divných důvodů a ve výsledku byla jeho smrt úplně zbytečná, vzhledem k tomu, jak to všechno dopadlo.

A i vzhledem k tomu, že ho Clarke zastřelila kvůli zapisníku, který tam stejně nechala.

Jsem hloupý a netalentovaný člověk, který nic neumí a ani není moc hezký na pohled. ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯
Římanka
Dlouholetý uživatel | Cool level: 15 | Christopher Turk
2. 10. 2020 / 14:54:04 (před 4 roky)
off

No, já jsem sérii nedokoukala, vyhledala jsem si spoilery a asi se do toho dokoukání nevrhnu, tohle stačí. Je vidět, že tvůrce tlačil čas, Bob Morley už tam ani nechtěl hrát a takhle to dopadlo. Zachovat původní myšlenku asi chtělo trochu více prostoru. Bellamy byl můj velký oblíbenec a stále je, co se stalo neberu jako canon, zrovna on, racionální člověk, co si tuhle image budoval od samého začátku, by najednou z ničeho nic zfanatizoval a obětoval své přátelé. Jako, Clarke i on čelili hodně pochybným rozhodnutím během seriálu, která velmi hraničila, ale tohle by neudělal. Stejně jako Octavia by Clarke nešla objímat chvíli potom, co Clarke udělala a ještě úplně zbytečně.

Jsem hloupý a netalentovaný člověk, který nic neumí a ani není moc hezký na pohled. ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯
Micuda98
2. 10. 2020 / 15:29:33 (před 4 roky)
on

Čím víc přemýšlím nad koncem, tím víc jsem frustrovaný a naštvaný. Přidají do seriálu mimozemský artefakt, který lze aktivovat pomocí 7 symbolů. Tento artefakt byl vytvořen dávnou rasou, která přešla na další úroveň bytí... Hvězdná brána a Antikové... Kdyby to skončilo tak, že lidstvo dostalo ještě jeden pokus a mohli ho využít, klidně až za staletí či milénia... Teďka si představte svět po... řekněme 100 letech, kdy se lidská civilizace dostala pomalu znovu na vrchol a rozhodli se prozkoumávat vesmír, kdy na některé známé planetě objeví další "adresy." A máme parádní (možná až moc Stargate) sequel, který by mohl vzniknout až za několik let. Né... oni musí všechny povznést nebo vykastrovat. Aaaaaaaa!!!

andromache
Redaktor | Cool level: 42 | Arnold 'Jidáš' Rimmer
2. 10. 2020 / 16:33:46 (před 4 roky)
off

Sice mám co se Stovky týče dohánět ještě kýbl restů, ale tahle várka memes je příliš dobrá na to, abych ji nechala jenom na své timeline :D.

I didn’t choose this fandom, the fandom burst in and said ‘I’m your new roommate, cutie’ A usoplení spratci vždycky pokazí všechno hezký! Jo a nesnáším usmrkance a psy.