Diskuze k článku Novinka pod lupou: Hlava medúzy (Česká televize)
Deaneira
Dlouholetý uživatel | Cool level: 33 | Jack Carter
16. 1. 2021 / 10:25:54 (před 3 roky)
on

Já úplně souhlasím, je to taková klasika české televize, čekala jsem, ale bohužel víc. No uvidíme šanci tomu dal dám, jinak ohledně dcery jestli jsem se dobře dívala tak je dcera kolegy a on nechtěl být otcem, tedy mít děti, takže je samozivitelka 🤷‍♀️ upřímně vědět že je můj brácha tak trochu magor a má problémy tak mu nikdy nesverim dítě.

Freeman001
Dlouholetý uživatel | Cool level: 9 | Rajesh Koothrappali
16. 1. 2021 / 11:53:14 (před 3 roky)
off

Řečeno slovy klasika: Nevím, co tomu vytknout dříve, zda chatrný děj, mátožnost postav... Naštěstí brněnská ČT ubrala na dronech, ale scenáristických minel je tam furt dost. Bolest českých seriálů je ta, ze se v nich musí všechno říct. A tak se dočkáme perel typu:
- Krebs s Macháčkem byli kamarádi z dětství.
- Takže odkud se znali, víme.
30 %
Ale jako komedie to v rámci guilty pleasure dám 😊

Jessica Angell
Uživatel od první verze | Cool level: 12 | Dale
16. 1. 2021 / 12:23:44 (před 3 roky)
off

Asi půjdu proti proudu, ale mě se to líbilo..
Ten konec u pilotu byl docela šokující ( jako buďme upřímní, kdyby to zakončili scénou jak dostane kopii obrazu,tak asi jnikdo ani nevzdychne ale ten konec co tam byl..no uvidíme jak se to vyvrbí..mě docela překvapilo že si v klidu odjela do kanclu pak..to je asi dost nereálný

Gabka
Tempy
Redaktor | Cool level: 23 | Denholm
16. 1. 2021 / 12:29:42 (před 3 roky)
off
Jessica Angell napsal(a):

Ten konec u pilotu byl docela šokující ( jako buďme upřímní, kdyby to zakončili scénou jak dostane kopii obrazu,tak asi jnikdo ani nevzdychne ale ten konec co tam byl..no uvidíme jak se to vyvrbí..mě docela překvapilo že si v klidu odjela do kanclu pak..to je asi dost nereálný

Tam bylo těch nereálnejch věcí tolik, že jsem asi v polovině dílu přestala počítat. :D Ale jako nikomu to neberu. Jako "oddechovka" proč ne. :)

_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
16. 1. 2021 / 14:58:52 (před 3 roky)
on

...další zcela zbytečný kousek z produkce ČT. Nevydržel jsem pilot do konce - ne, že by to byla katastrofa, ale škoda času, existuje mnoho lepších věcí.

Pořád si kladu otázku, proč ČT mrhá peníze koncesionářů na podprůměrnou televizní tvorbu, proč jako medium veřejné služby není zcela odříznuta od příjmů z reklamy a proč není (z titulu veřejnoprávního media) přímo financována z rozpočtu.

Z názoru kritika:

Fila tvrdí, že ani Česká televize nechtěla, aby vznikl kvalitnější seriál - "Zaměřila se na starší diváky, kteří oceňují spíš jednoduchý, možná dokonce něčím hloupoučký děj". Podle něj Hlava Medúzy splňuje požadavky těch nejméně náročných diváků.

Zdroj:aktualne.cz

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
Editováno: 1x | Naposledy: 16. 1. 2021 / 15:17:31
Lucas
Uživatel od první verze | Cool level: 10 | sžt. Maxwell 'Max' Q. Klinger
16. 1. 2021 / 16:38:55 (před 3 roky)
off

Podle mě takhle mizernou kriminálku ČT dlouho neměla. Tohle bylo fakt slaboučký, až mi občas bylo i trapně. Za mě tak maximálně 30 %.

naninka358
Redaktor | Cool level: 116 | Will McAvoy
16. 1. 2021 / 17:38:37 (před 3 roky)
off
_-0-_ napsal(a):

(...) proč jako medium veřejné služby není zcela odříznuta od příjmů z reklamy a proč není (z titulu veřejnoprávního media) přímo financována z rozpočtu.
(...)

Je rozdíl mezi veřejnoprávním a státním médiem. Překvapuje mě, že zrovna ty, který tady kolikrát předhazuješ "kdo ovládá jazyk, ovládá lidi" a podobné, tohle vůbec navrhuješ. Jakmile by ČT byla závislá na libovůli konkrétní vlády, stala by se prostě jen její hlásnou troubou (protože v opačném případě by se na ni velmi snadno při tvorbě rozpočtu na další rok pozapomnělo).

_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
17. 1. 2021 / 02:27:27 (před 3 roky)
on
naninka358 napsal(a):

Je rozdíl mezi veřejnoprávním a státním médiem. Překvapuje mě, že zrovna ty, který tady kolikrát předhazuješ "kdo ovládá jazyk, ovládá lidi" a podobné, tohle vůbec navrhuješ. Jakmile by ČT byla závislá na libovůli konkrétní vlády, stala by se prostě jen její hlásnou troubou (protože v opačném případě by se na ni velmi snadno při tvorbě rozpočtu na další rok pozapomnělo).

ČT je financovaná na základě zákona, který schvaluje celý Parlament, o konkrétní výši poplatků rozhoduje Poslanecká sněmovna. Celkový výběr poplaků (∑) = jeho výše x počet koncesionářů. Opakuji - výši poplatku může kdykoliv změnit samotná Poslanecká sněmovna, která ji jednou za pár let určuje (s jejím čtyřletým volebním cyklem - předpokládatelnou změnou rozložení sil/zájmů).

Změna zákona (který musí projít celým Parlamentem) a ustanovení aktuální ∑ jako mandatorní výdaj by bylo následně složitěji ovlivnitelné, než celková ∑ koncesionářských poplatků, za současných podmínek. Tato částka by mohla být pravidelně valorizovaná (opět v zákoně). Takže by se nekonalo žádné schvalování výše financování každý rok v rozpočtu jak předpokládáš.

Výsledek? ČT by tak byla o něco nezávislejší, než je tomu v současnosti a nebylo by tak často možné/potřebné měnit výši jejího příjmu (což se dnes opakovaně děje formou zvyšování poplatků). Odpadl by byrokratický aparát, který se stará o výběr poplatků, stíhání neplatičů, obesílání potenciálních koncesionářů e.t.c. a k tomu by došlo k naplnění významu sousloví "medium veřejné služby", protože ta je určena všem (a ne pouze koncesionářům).

Rozdíl mezi státní a veřejnoprávní televizí bývá často vykládán tak, že tu první přímo financuje stát a proto ji může přímo řídit, kdežto tu druhou ne. Je to zjednodušené a zavádějící tvrzení, protože zláleží na tom, jak je v zákonech ošetřeno její fungování a financování (ne na úrovni deklarace, ale fakticky). Ve skutečnosti onu naší "veřejnoprávní" drží vláda prostřednictvím Poslanecké sněmovny (poslanců vládního mocenského uskupení) pěkně pod krkem.

Záleží jen a jen na tom, jak je definovaný statut a financování a na tom, jak snadno (a rychle) je to možné ovlivnit/změnit.

Kdyby sis odpustila osobní rovinu, tak z toho mohla být zajímavá debata, které ale umolousané animozita příliš neprospěla :-) Btw., nepsal jsem nic o tom, že "kdo ovládá jazyk, ovládá lidi", ale reagoval jsem na cílené přepisování historie neomarxisty a citoval jsem Orwella: "Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost a kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost."

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
Editováno: 1x | Naposledy: 17. 1. 2021 / 09:11:57
igwar
Dlouholetý uživatel | Cool level: 3 | Alexandr 'Lexa' Bůček
17. 1. 2021 / 20:12:17 (před 3 roky)
off
Jessica Angell napsal(a):

Súhlasím, ten koniec bol zaujmavý. Ja som to čakal ešte naivnejšie, že ten nasrdený pomstychtivý pan podnikateľ bude akýsi záporák a bude otravovať život kriminalistke celý seriál. A ono hneď koniec prvého dielu ukázal že nie. Ale nemyslím si, že po onej udalosti len tak odišla do kanclu. Tuším, že tam bolo niečo preskočené mimo obraz, čo sa ukáže až neskôr. Zametala stopy, alebo proste nejako ináč pomáhala bratovi.

Jessica Angell
Uživatel od první verze | Cool level: 12 | Dale
19. 1. 2021 / 01:38:45 (před 3 roky)
off
igwar napsal(a):

Súhlasím, ten koniec bol zaujmavý. Ja som to čakal ešte naivnejšie, že ten nasrdený pomstychtivý pan podnikateľ bude akýsi záporák a bude otravovať život kriminalistke celý seriál. A ono hneď koniec prvého dielu ukázal že nie. Ale nemyslím si, že po onej udalosti len tak odišla do kanclu. Tuším, že tam bolo niečo preskočené mimo obraz, čo sa ukáže až neskôr. Zametala stopy, alebo proste nejako ináč pomáhala bratovi.

Jo taky si myslím..to by bylo moc snadný

Gabka