Diskuze k článku Anketa: Za hranicí nemožného (nominace 14)
Deaneira
Dlouholetý uživatel | Cool level: 33 | Jack Carter
4. 4. 2021 / 13:20:09 (před 3 roky)
on

Hlas pro Atlantis, dnes to ani jinak nejde

andromache
Redaktor | Cool level: 42 | Arnold 'Jidáš' Rimmer
4. 4. 2021 / 13:22:02 (před 3 roky)
off

Dneska jednoznačně hlas pro mého prvního Supermana, který má v mém srdci zvláštní místo z mnoha důvodů :-).

I didn’t choose this fandom, the fandom burst in and said ‘I’m your new roommate, cutie’ A usoplení spratci vždycky pokazí všechno hezký! Jo a nesnáším usmrkance a psy.
Janey T
Redaktor | Cool level: 21 | Phil Dunphy
4. 4. 2021 / 13:33:05 (před 3 roky)
off

Starý Superman patří k mým oblíbeným seriálům mého dětství. Ale jakmile jsem viděla Stargate: Atlantis, tak bylo jasné kam hlas půjde. SG-1 je srdcovka, ale tento Spin-Off se hodně povedl a je taky na druhém místě po SG-1 :)

Janey T.
Janey T
Redaktor | Cool level: 21 | Phil Dunphy
4. 4. 2021 / 13:33:34 (před 3 roky)
off
Deaneira napsal(a):

Nemohu říci jinak než, že souhlasím. :)

Janey T.
Martin Kramář
Dlouholetý uživatel | Cool level: 11 | Morgan Guillermo Grimes
4. 4. 2021 / 14:06:34 (před 3 roky)
off
sonkad
Dlouholetý uživatel | Cool level: 13 | Kenny McKormick
4. 4. 2021 / 14:14:18 (před 3 roky)
off
Deaneira napsal(a):

Tiež tak.. Hoci je tu aj Služobníčka a Sense8, ale SG je SG :D

chisko6
Dlouholetý uživatel | Cool level: 13 | Kenny McKormick
4. 4. 2021 / 14:16:50 (před 3 roky)
off

Rozhoduji se mezi The Handmaid's Tale a Sense8. Asi můj hlas půjde Sense8, protože služebnice je přece jenom taková pomalejší.

kunko
Běžný uživatel | Cool level: 11 | Morgan Guillermo Grimes
4. 4. 2021 / 14:18:36 (před 3 roky)
off

Už z môjho avatara je jasné za koho dnes budem hlasovať, ale keby tu nebol tak by som samozrejme hlasoval za SGA, ktoré určite postúpi takže pohoda....

ragelly
Autorka článku | Cool level: 119 | Jack O'Neill
4. 4. 2021 / 14:31:34 (před 3 roky)
off

Já dávám Služebnici, na tu se těším nejvíc. Supermana jsem viděla, ale nepatří mezi srdcovky.

AislinK
Dlouholetý uživatel | Cool level: 8 | Kryton
4. 4. 2021 / 15:03:44 (před 3 roky)
off

Já dneska Služebnici, ač jsem neviděla ještě všechny díly, ale baví mě nejvíc. Viděla jsem ještě Helix (tam mě to občas bavilo neskutečně a občas jsem koukala "z donucení" abych věděla, co bude dál) a SGA, ale tam tuším, že jsem neviděla vše.

SparkySpeirs
Dlouholetý uživatel | Cool level: 20 | Zipper
4. 4. 2021 / 15:55:41 (před 3 roky)
off

Volím Sense8, který mě docela i baví. Služebnice děsná nuda, u které jsem málem ani ten pilot nedokoukala a zbytek jsem ještě neviděla :).

What the fork?!
tommmyk
Dlouholetý uživatel | Cool level: 20 | Zipper
4. 4. 2021 / 16:09:28 (před 3 roky)
off

Není nad čím uvažovat, jednoznačně Sense8.

zdenicka
Uživatel od prvopočátků | Cool level: 23 | Denholm
4. 4. 2021 / 16:23:39 (před 3 roky)
off

Tak dnes můj první Superman v televizi a návrat do dětství. Clarku máš můj hlas.

"It's a beautiful day to save lives.”
Arkantos
Dlouholetý uživatel | Cool level: 23 | Denholm
4. 4. 2021 / 16:59:12 (před 3 roky)
off

SGA. Tu sa ani nedalo nič iné. SG je srdcovka a to aj tento spin-off.

andromache
4. 4. 2021 / 17:21:06 (před 3 roky)
off
zdenicka napsal(a):

Tak dnes můj první Superman v televizi a návrat do dětství. Clarku máš můj hlas.

A když už jsme u té nostalgie, tak to víš, že se jako jeden z mála daboval u nás :D?

I didn’t choose this fandom, the fandom burst in and said ‘I’m your new roommate, cutie’ A usoplení spratci vždycky pokazí všechno hezký! Jo a nesnáším usmrkance a psy.
zdenicka
Uživatel od prvopočátků | Cool level: 23 | Denholm
4. 4. 2021 / 17:34:06 (před 3 roky)
off
andromache napsal(a):

A když už jsme u té nostalgie, tak to víš, že se jako jeden z mála daboval u nás :D?

Vážně? Tak to je pro mě novinka. O to je mi více jasnější proč mám tento seriál ráda.

"It's a beautiful day to save lives.”
andromache
4. 4. 2021 / 18:03:10 (před 3 roky)
off
zdenicka napsal(a):

Vážně? Tak to je pro mě novinka. O to je mi více jasnější proč mám tento seriál ráda.

Áno, přesně tak :-). Krom toho, že to byl můj první superman tam hraje roli i tahle malá lokálpatriotní záležitost :-).

ESESEL
Dlouholetý uživatel | Cool level: 15 | Christopher Turk
4. 4. 2021 / 18:32:03 (před 3 roky)
off

No, být anketa jinak definovaná, volil bych Služebnici, ale sci-fi to je jak Brno... Takže se rozhoduju mezi Sense8 a SGA, tak teď raději Sense8, poněvadž SGA to nebude potřebovat...

Grab a lollipop on your way out.
AislinK
4. 4. 2021 / 18:41:55 (před 3 roky)
off
ESESEL napsal(a):

No, být anketa jinak definovaná, volil bych Služebnici, ale sci-fi to je jak Brno... Takže se rozhoduju mezi Sense8 a SGA, tak teď raději Sense8, poněvadž SGA to nebude potřebovat...

Jako taky jsem si říkala, kde zrovna Služebnice vzala označení scifi... Za mě na to sedí jen to "fi" :D Tak leda, že by to lidi brali jak češi chápou scifi, znamená cokoliv neskutečného a řekli si, že příběh Služebnice je tak vzdálený realitě, že je to vlastně scifi. A nebo mi musel uniknout nějaký podstatný vědecký aspekt seriálu. :D Je teda fakt, že jsem to komplet ještě neviděla

yuriy
Dlouholetý uživatel | Cool level: 25 | Lee 'Apollo' Adama
4. 4. 2021 / 20:18:21 (před 3 roky)
off

V inej ankete by to bol hlas pre Handmaid's Tale, ale to moc vedecko fantastické nie je, takže SGA

The Order 1908
janulam11
VIP | Cool level: 18 | Kocour
4. 4. 2021 / 22:43:18 (před 3 roky)
off

Se zařazením Příběhu služebnice mezi sci-fi mám malinký osobní problém, ale stejně mu ten hlas dám ;).

Director of SHIELD
Dlouholetý uživatel | Cool level: 33 | Jack Carter
4. 4. 2021 / 23:10:26 (před 3 roky)
off

Osmý symbol zadán. Tady nemůžu jinak. Můj hlas putuje do Atlantidy.

_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
4. 4. 2021 / 23:14:10 (před 3 roky)
off

SGA

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
ESESEL
5. 4. 2021 / 02:58:08 (před 3 roky)
off
AislinK napsal(a):

Jako taky jsem si říkala, kde zrovna Služebnice vzala označení scifi... Za mě na to sedí jen to "fi" :D Tak leda, že by to lidi brali jak češi chápou scifi, znamená cokoliv neskutečného a řekli si, že příběh Služebnice je tak vzdálený realitě, že je to vlastně scifi. A nebo mi musel uniknout nějaký podstatný vědecký aspekt seriálu. :D Je teda fakt, že jsem to komplet ještě neviděla

Jako kdyby se třeba Emily, jelikož má, pokud se nepletu, doktorát z biologie, pokoušela něco dělat s tou neplodností v tom světě, určitě bych tu dějovou linku s napětím sledoval... :-) Ale tak co, no, furt je to blíž sci-fi než Outlander. :-D

Katka The Hero
Dlouholetý uživatel | Cool level: 10 | sžt. Maxwell 'Max' Q. Klinger
5. 4. 2021 / 10:14:27 (před 3 roky)
off

Určitě Superman. Když se řekne Superman, tak si představím tohohle. 😀

Mad.Awe
Redaktor | Cool level: 16 | Number 6
5. 4. 2021 / 12:06:14 (před 3 roky)
off

Dneska hlasuji pro Atlantis, seriál jsem jako jediný ze zmíněných viděla celý. Dokonce jsem k němu kdysi vyráběla české titulky pro rodinu, když žádné jiné nebyly. :) S Davidem Nyklem a Paulem McGillionem jsem se potkala na Festivalu Fantazie a byli oba velmi sympatičtí.

Mad.Awe
andromache
5. 4. 2021 / 14:15:11 (před 3 roky)
off

Všichni co tady řeší jestli sem Služebnice patří nebo ne.. Já vám nevím lidi, ale já měla za to, že dystopické světy jsou prostě sci-fi...

AislinK
5. 4. 2021 / 16:55:33 (před 3 roky)
off
andromache napsal(a):

Všichni co tady řeší jestli sem Služebnice patří nebo ne.. Já vám nevím lidi, ale já měla za to, že dystopické světy jsou prostě sci-fi...

Když mě tam chybí ten technologický ráz, abych si řekla, že jde jasně o scifi. Brala jsem to prostě jen jako fikci. Ale uznávám, že ta "science" složka nemusí být nutně o technologiích. Já jsem jen stará škola, nikdy mě nenapadlo, že to vlastně může být i psychologie, politologie a podobný sociální vědy. Prý jak tam nejsou technologie, tak se jedná o takzvanou "soft scifi." Jsem se po tom pídila, protože mi to hlava nebrala. :D

andromache
5. 4. 2021 / 17:02:15 (před 3 roky)
off
AislinK napsal(a):

Když mě tam chybí ten technologický ráz, abych si řekla, že jde jasně o scifi. Brala jsem to prostě jen jako fikci. Ale uznávám, že ta "science" složka nemusí být nutně o technologiích. Já jsem jen stará škola, nikdy mě nenapadlo, že to vlastně může být i psychologie, politologie a podobný sociální vědy. Prý jak tam nejsou technologie, tak se jedná o takzvanou "soft scifi." Jsem se po tom pídila, protože mi to hlava nebrala. :D

Pro mě osobně je sci-fi všechno, co se vymyká mému chápání :D. Takže roboti, alieni, dystopie, cestování časem, technická udělátka.. you name it :D. Dělit to na hard a soft sci-fi mě teda nikdy nenapadlo :D.

AislinK
5. 4. 2021 / 18:57:58 (před 3 roky)
off
andromache napsal(a):

Pro mě osobně je sci-fi všechno, co se vymyká mému chápání :D. Takže roboti, alieni, dystopie, cestování časem, technická udělátka.. you name it :D. Dělit to na hard a soft sci-fi mě teda nikdy nenapadlo :D.

Tak ono většina jmenovaných je právě ta "hard" kde má hlavní roli ta "tvrdá" věda. Však i ve spoustě dystopií mají velkou úlohu právě technologie. Proto mi tam ta Služebnice neseděla, jelikož to je fakt spíš politologická/psychologická záležitost a nějaký techno věci jsou mimo. Aneb když se řekne věda, furt mi to evokuje hlavě fyziku, chemii a podobný obory. Ač teda i sociologie je věda a proto také patří do science fiction. Ale na první dobrou by mě to prostě nikdy nenapadlo, kdybych se po tom dál nepídila :D

andromache
5. 4. 2021 / 19:00:40 (před 3 roky)
off
AislinK napsal(a):

Tak ono většina jmenovaných je právě ta "hard" kde má hlavní roli ta "tvrdá" věda. Však i ve spoustě dystopií mají velkou úlohu právě technologie. Proto mi tam ta Služebnice neseděla, jelikož to je fakt spíš politologická/psychologická záležitost a nějaký techno věci jsou mimo. Aneb když se řekne věda, furt mi to evokuje hlavě fyziku, chemii a podobný obory. Ač teda i sociologie je věda a proto také patří do science fiction. Ale na první dobrou by mě to prostě nikdy nenapadlo, kdybych se po tom dál nepídila :D

Sociologie je věda, politologie je věda, HISTORIE JE VĚDA (aneb přihřívám si svou polívčičku :D).. V podstatě všechno, kde se dá nějak bádat se dá nazvat vědou :-). Ve Služebnici máš tu dystopii, kde hlavní roli hraje psychologie, politologie, náboženství a možná i historie, tvými slovy tzv. měkké vědy no.. To je odvěká hádka přírodňáků a humaniťáků o tom, co ještě je a co už není věda no :D.

ESESEL
5. 4. 2021 / 20:07:34 (před 3 roky)
off
andromache napsal(a):

Sociologie je věda, politologie je věda, HISTORIE JE VĚDA (aneb přihřívám si svou polívčičku :D).. V podstatě všechno, kde se dá nějak bádat se dá nazvat vědou :-). Ve Služebnici máš tu dystopii, kde hlavní roli hraje psychologie, politologie, náboženství a možná i historie, tvými slovy tzv. měkké vědy no.. To je odvěká hádka přírodňáků a humaniťáků o tom, co ještě je a co už není věda no :D.

Jako dobře, ale co potom není sci-fi? :-) Když je historie věda, je každý historický seriál, který není dokument, sci-fi? Medicína je taky věda, ale jestli se tu objeví Ordinace, budu nešťastný... Jo, psychologie a sociologie jsou vědy, takže bych tu bral spíš věci jako Lie to Me nebo Numbers, které opravdu jsou o té vědě a něco s ní dělají.

andromache
5. 4. 2021 / 20:14:26 (před 3 roky)
off
ESESEL napsal(a):

Jako dobře, ale co potom není sci-fi? :-) Když je historie věda, je každý historický seriál, který není dokument, sci-fi? Medicína je taky věda, ale jestli se tu objeví Ordinace, budu nešťastný... Jo, psychologie a sociologie jsou vědy, takže bych tu bral spíš věci jako Lie to Me nebo Numbers, které opravdu jsou o té vědě a něco s ní dělají.

No já nevím, ale třeba The Plot Against America nebo The Man in the High Castle rozhodně scifi jsou. Už jenom proto, že si hrají s alternativní historí. A ať chceš nebo ne, alternativní historie už sci-fi prostě je. Je to dost prudký odklon od toho, co o minulosti skutečně víme a co si třeba pamatujeme, jak se stalo a máme pro to i důkazy (druhá světová válka zas není tak daleko a všichni víme že Hitler prohrál).

Lékařina taky může být scifi.. Ve chvíli, kdy se bude seriál věnovat nemocem, které neexistují (Helix) nebo vyvinou léky od kterých jsme ještě sakra daleko a které dokážou trvale vyléčit dnes nevyléčitelné nemoci jako AIDS, cukrovka nebo čtvrté stádium rakoviny, co je dneska neoperovatelné... Takže všechno, co je v době napsání nedostupné nebo nepředstavitelné je scifi. Vždyť když psal Jules Verne Kapitána Nema v Nautilu, tak to taky bylo scifi, protože si ponorku tenkrát nedokázal nikdo představit. A dneska jsou ponorky běžnou součástí námořnictva... Tak aspoň vnímám sci-fi já. Hrátky s tím, co se nikdy nestalo, hrátky s tím, co by kdyby a hrátky s tím, co je v naší současné době nereálné nebo nemožné.

Editováno: 2x | Naposledy: 5. 4. 2021 / 20:16:20
ESESEL
5. 4. 2021 / 22:26:28 (před 3 roky)
off
andromache napsal(a):

No já nevím, ale třeba The Plot Against America nebo The Man in the High Castle rozhodně scifi jsou. Už jenom proto, že si hrají s alternativní historí. A ať chceš nebo ne, alternativní historie už sci-fi prostě je. Je to dost prudký odklon od toho, co o minulosti skutečně víme a co si třeba pamatujeme, jak se stalo a máme pro to i důkazy (druhá světová válka zas není tak daleko a všichni víme že Hitler prohrál).

Lékařina taky může být scifi.. Ve chvíli, kdy se bude seriál věnovat nemocem, které neexistují (Helix) nebo vyvinou léky od kterých jsme ještě sakra daleko a které dokážou trvale vyléčit dnes nevyléčitelné nemoci jako AIDS, cukrovka nebo čtvrté stádium rakoviny, co je dneska neoperovatelné... Takže všechno, co je v době napsání nedostupné nebo nepředstavitelné je scifi. Vždyť když psal Jules Verne Kapitána Nema v Nautilu, tak to taky bylo scifi, protože si ponorku tenkrát nedokázal nikdo představit. A dneska jsou ponorky běžnou součástí námořnictva... Tak aspoň vnímám sci-fi já. Hrátky s tím, co se nikdy nestalo, hrátky s tím, co by kdyby a hrátky s tím, co je v naší současné době nereálné nebo nemožné.

Právě, Helix je sci-fi a Ordinace ne, protože obsahuje nějaký twist na tu vědu - něco, co doposud neumíme/nemáme. Holt asi problém je v tom, že mně nepřijde, že by se místa jako Gilead na dnešní mapě nedala najít (sice ne úplně přesně, ale spíš mi to přijde jako kdybych si vymyslel nový design auta než nový dopravní prostředek), a že tedy June nedělá nic, co bys nemohla dělat taky (a Atwood v době, kdy to psala, taky), kdyby ses odstěhovala na správné místo...

Alternativní historii považuju za žánr sám o sobě (stejně jako fantasy a upřímně i jako superhrdiny, které bych sem taky nedal, kdyby to bylo na mě). Samozřejmě většinou potřebuje nakombinovat se sci-fi, protože čím dřív vytvoříš tu novou větev reality, tím rozdílnější budou vědecké poznatky. Ale pokud napíšeš knihu, v níž třeba náš premiér před půl rokem odstoupil z funkce, budu to považovat jednak za alternativní historii a jednak za utopii, ale ne za sci-fi... :-D

andromache
5. 4. 2021 / 22:33:26 (před 3 roky)
off
ESESEL napsal(a):

Právě, Helix je sci-fi a Ordinace ne, protože obsahuje nějaký twist na tu vědu - něco, co doposud neumíme/nemáme. Holt asi problém je v tom, že mně nepřijde, že by se místa jako Gilead na dnešní mapě nedala najít (sice ne úplně přesně, ale spíš mi to přijde jako kdybych si vymyslel nový design auta než nový dopravní prostředek), a že tedy June nedělá nic, co bys nemohla dělat taky (a Atwood v době, kdy to psala, taky), kdyby ses odstěhovala na správné místo...

Alternativní historii považuju za žánr sám o sobě (stejně jako fantasy a upřímně i jako superhrdiny, které bych sem taky nedal, kdyby to bylo na mě). Samozřejmě většinou potřebuje nakombinovat se sci-fi, protože čím dřív vytvoříš tu novou větev reality, tím rozdílnější budou vědecké poznatky. Ale pokud napíšeš knihu, v níž třeba náš premiér před půl rokem odstoupil z funkce, budu to považovat jednak za alternativní historii a jednak za utopii, ale ne za sci-fi... :-D

To je právě to křížení těch žánrů.. A někde je to natolik, že se prostě dá i historie nebo medicína napasovat do žánrů sci-fi :-). A jinak ano, ale Atwoodová to psala jako možnost pro západní civilizace, které teoreticky měly z těch náboženských nesmyslů už dávno vybřednou (že to není pravda je vidět na USA nebo třeba na Polsku, které je v mých očích Gileádu asi nejblíž)... Prostě vždycky je to o tom, co čím mixneš... Proto mi do scifi sedí i ta Služebnice.

Editováno: 1x | Naposledy: 5. 4. 2021 / 22:33:55
AislinK
5. 4. 2021 / 23:25:48 (před 3 roky)
off
ESESEL napsal(a):

Vidím to úplně stejně. Když se řekne sci-fi, vybaví se mi zkrátka seriály jako Battlestar Galactica, Doctor Who, Stargate, The Expanse,... Vidět tu Služebnici mě hodně překvapilo a ještě víc, že i jinde po internetu o ní mluví jako o scifi... Beru to, že na to sedí, s hodně přivřenýma očima, ale jak jsi sám poznamenal, to pak může být scifi v podstatě jakýkoliv seriál. Podle mě v tradičním chápání scifi do té kategorie nepatří, ale když už teda začali lidi vymýšlet názvy typu "social fiction" jakožto odvětví science fiction, kde se teda řeší ty psychologie, politologie a podobný, tak teda ok no. Ale pak je teda scifi cokoliv, co není reality show, protože je to fikce. :DD