Diskuze k článku Novinka pod lupou: Foundation (Apple TV+)
_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
7. 10. 2021 / 10:23:08 (před 3 roky)
off

Pro hodnocení seriálové Nadace je rozhodující, jestli ji hodnotí čtenář, který zná knižní předlohu (a nečetl ji před dlouhou dobou), nebo divák, literaturou nepolíbený.

Ten první bude značně rozpačitý až otrávený, ten druhý, zejména pokud je to fanoušek Sci-Fi, by mohl být nadšený.

(Viděl jsem S01,02,03).

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
rebeccacarf
Dlouholetý uživatel | Cool level: 12 | Dale
7. 10. 2021 / 10:47:59 (před 3 roky)
off

Ještě jsem se ke zhlédnutí nedostala, ale upřímně se toho bojím, protože knižní předlohu znám a nepovažuju ji za dobře přenositelnou do seriálové podoby, obzvlášť původní trilogii. Co bych si dovedla představit lépe by byly prequely, jsou takové dějově ucelenější a akčnější. Ale asi se tedy budu muset nechat překvapit a pokusit se na to dívat bez předsudků a porovnávání s knihami.

pozitkar
Dlouholetý uživatel | Cool level: 9 | Rajesh Koothrappali
7. 10. 2021 / 10:57:30 (před 3 roky)
off

Nevyjádřím se k výpravě nebo hereckému obsazení, protože se obojí povedlo. Zklamali jako obvykle scénáristé.

Že jsou Oto Demerzel a Gaal Dornick ženy, to mi nevadí. Přece jen předloha vznikla v padesátých letech a tenkrát se vědecký i politický svět opravdu skládal především z mužů.

Ale že bude císař vědět, že je R.Daneel robot? Hodně si to zjednodušili, protože nemůžou použít spoustu děje a nahradit oddůvodněný zákaz robotů válkou lidí a robotů? Pravděpodobně měli soudruzi strach, že by někomu vadil popis nic nedělajících dlouholetých obyvatel prvních padesáti světů a jejich robotů.

Sláma u kravína!
vla_kor
Redaktor | Cool level: 12 | Dale
2. 12. 2021 / 11:50:51 (před 2 roky)
off

Knižní předlohu jsem nečetla... A po pár stránkách, co jsem to zkusila, ani číst nebudu. Vím, že je to klasika, ale prostě mě to nebaví. Zato seriál mě nadchl. Točilo se v exteriérech a je to znát. Galaktické impérium je propracovaný svět složený z rozdílných planet, na kterých si dali tvůrci hodně záležet. Děj se po úvodních dvou, třech epizodách perfektně poskládá a je srozumitelný, ale nepodbízí se zbytečným vysvětlováním. Nápad s genetickou dynastií a vládnoucími klony je perfektní a tahle dějová linie je pro mě asi z celého seriálu nejlepší. Doufejme, že se jí tvůrci budou držet. Žádná z postav ze seriálu není vyloženě černobílá. I malé role hrají vynikající herci a až na skutečné výjimky mě obsazení víc než potěšilo. V případě Lee Pace zcela nadchlo. Je vidět, že je to skutečně vynikající, nejen filmový a televizní, ale i divadelní herec. (Ostatně už jsem z něho byla nadšená v seriálu Halt and catch fire.) Práce na druhé sezóně už běží a podle docela nadšeného přijetí seriálu diváky je pravděpodobné natáčení i třetí série. Pár škarohlídů, kteří se nejsou schopni ani ochotni odpoutat od literární předlohy, přichází o výjimečně kvalitní sci-fi seriál, kterých v poslední době není tak moc. Snad si to ještě rozmyslí a dají mu šanci. My ostatní dáváme palec nahoru a voláme "Jen tak dál, Davide S. Goyere!"

Tempus fugit... no a při sledování seriálů sakra rychle:-)