Diskuze k článku Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Jižní Koreji
Petyer
Redaktor | Cool level: 37 | Daenerys Targaryen
15. 11. 2022 / 17:31:27 (před 2 roky)
off

Pajky, vdaka za clanok, touto krajinou si ma dost potesil... 😉

Pajky
Autor článku | Cool level: 95 | Sherlock Holmes
15. 11. 2022 / 17:50:47 (před 2 roky)
off
Petyer napsal(a):

Pajky, vdaka za clanok, touto krajinou si ma dost potesil... 😉

Snad nejen tebe :) Já zase děkuji za příspěvky, nejen tobě, ale i ostatním zúčastněným

Není článek ten, aby se zavděčil čtenářům všem :)
_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
15. 11. 2022 / 18:41:01 (před 2 roky)
off

Na korejské seriály je třeba si zvyknout, neasijský (evropský) divák má problémy s předávkovanou romantikou, s častým přehráváním herců, se slušně řečeno jednoduchým humorem, s hluchými místy, exotickou spiritualitou, úctou ke stáří, respektováním subordinace, dresscode v historických kouscích, který definuje postavení, často papundeklovými a anachronickými kulisami...

Njn, ale když si zvykne a přestane vnímat rušivé/nezvyklé atributy a přijme jinou formu, tak se mu otevře nový svět.

Jeden z prvních korejských seriálů, který jsem viděl, byl Alangsattojeon, prošel jsem si cestou od "na tohle se přece nebudu dívat" po "sakra, to je ale vlastně dobý". Je škoda, že na tento skvělý historicko/komediální fantasy kousek nedošlo v rubrice Seriálem kolem světa. Doporučuji ke zhlédnutí každému (nebo to alespoň zkuste).

Tady na SZ je uvedený pod chybným názvem Alangsattojeon, takže jej uživatelé SZ nemají šanci najít (prosím o opravu). Správné znění je na IMDb, a to Arangsaddojeon (alternativně 아랑사또전, Arang and the Magistrate, Arang: Magistrate’s Chronicle, Tale of Arang a Arang Magistrate Story).

Pajkymu&spol patří velké poděkování za jednu z nejpřínosnějších serií článků.

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
Pajky
15. 11. 2022 / 18:50:09 (před 2 roky)
off
_-0-_ napsal(a):

Tady na SZ je uvedený pod chybným názvem Alangsattojeon, takže jej uživatelé SZ nemají šanci najít (prosím o opravu). Správné znění je na IMDb, a to Arangsaddojeon (alternativně 아랑사또전, Arang and the Magistrate, Arang: Magistrate’s Chronicle, Tale of Arang a Arang Magistrate Story).

Pajkymu&spol patří velké poděkování za jednu z nejpřínosnějších serií článků.

Pochvalných slov si cením a jsem rád, že se našlo dost lidí, kteří svými názory přispívají.

Dovolil jsem si u tebou zmiňovaného seriálu udělat změnu a přepsal název na jméno z IMDb (tady)

_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
15. 11. 2022 / 18:52:45 (před 2 roky)
off
Pajky napsal(a):

Dovolil jsem si u tebou zmiňovaného seriálu udělat změnu a přepsal název na jméno z IMDb (tady)

Díky :-)

Arkantos
Dlouholetý uživatel | Cool level: 23 | Denholm
16. 11. 2022 / 01:47:21 (před 2 roky)
off

Korejskym veciam davam sancu pravidelne. Casto ide o kvalitne veci. Mne tu chyba napriklad serial Uncanny Counter. Z vyberu som videl Kingdeom a My name, co su pecky, Squid game, to vsak povazujem za hlupost, a All of us are dead mam rozpozerane. Urcite vsak dam sancu dalsim veciam z daneho kúta sveta.

Trifi
Dlouholetý uživatel | Cool level: 24 | Alan Harper
17. 11. 2022 / 02:32:54 (před 2 roky)
off

Jéj, to mi připomnělo jeden můj už prehistorický článek, kdyby někdo třeba chtěl ´nášup´... :)
odkaz

Magic is coming.
Editováno: 1x | Naposledy: 17. 11. 2022 / 02:33:51
_-0-_
17. 11. 2022 / 10:18:20 (před 2 roky)
off
Trifi napsal(a):

Jéj, to mi připomnělo jeden můj už prehistorický článek, kdyby někdo třeba chtěl ´nášup´... :)
odkaz

Zajímavý je, kolik lidí na článek reagovalo před osmi lety a kolik na tematicky totožný dnes. Je to drobný střípek do řady důkazů podporujících tezi, že klesá schopnost a ochota populace k písemným projevům a roste příklon k verbální pasivitě.

Pajky
17. 11. 2022 / 20:04:25 (před 2 roky)
off
Trifi napsal(a):

odkaz

Kdybych o něm věděl, tak bych si pročetl před vydáním mého a mohl jsem i něco z toho použít. Škoda :)

_-0-_ napsal(a):

Zajímavý je, kolik lidí na článek reagovalo před osmi lety a kolik na tematicky totožný dnes. Je to drobný střípek do řady důkazů podporujících tezi, že klesá schopnost a ochota populace k písemným projevům a roste příklon k verbální pasivitě.

Ona bohužel i čtenost článků výrazně klesla. Předchozí článek měl přes 15 tisíc zobrazení a tenhle nejspíš skončí někde kolem tisíce. Tedy 15x méně. Takže i počet komentářů bude vyšší/nižší :)

_-0-_
18. 11. 2022 / 10:11:47 (před 2 roky)
off
Pajky napsal(a):

Ona bohužel i čtenost článků výrazně klesla. Předchozí článek měl přes 15 tisíc zobrazení a tenhle nejspíš skončí někde kolem tisíce. Tedy 15x méně. Takže i počet komentářů bude vyšší/nižší :)

Možná jsem se mýlil a v tomto případě je příčinná souvislost pouze s tematem (regionem) a s poklesem reakcí je to tentokrát pouhá korelace.

V každým případě jsou články rubriky Seriálem kolem světa přínosem m.j. proto, že poskytují odlesky kultury (kterými seriály jsou) jednotlivých regionů a demonstrují jejich rozdíly. Tak se prosím nenech otrávit a vytrvej, stále je tady skupina čtenářů, která se těší na každé další pokračování.

Ještě mě napadlo se podívat na sledovanost SZ, ale ta se za září/říjen t.r. dramaticky nezměnila (v zásadě ani proti vzdálenější minulosti) viz následující grafy, takže ani tady zakopaný pes nebude (listopad ještě pochopitelně není celý k disposici).

Drunk_Queen
Redaktor | Cool level: 54 | Jack Shephard
20. 11. 2022 / 18:48:12 (před 104 týdny)
off

Z tohoto výběru jsem paradoxně viděla jen jeden seriál, a to You Who Came from the Stars. Byl to jeden z mých prvních seriálů z Koreje a na ten příšerný konec si pamatuju dodnes 🤣. Dokonce mě ke sledování korejských seriálů přivedlo právě serialzone, když jsem na seznamu nejnovějších seriálů viděla tak bizarní název, že jsem se na to prostě musela podívat.

Dnes, a je to vidět i v tomhle článku, se nejvíc mluví o seriálech z produkce Netflixu, a za sebe musím říct, že to většinou prostě není ono, takže mě mrzí, že většina výběru je právě odsud. Jinak doporučuju streamovací službu Viki, kde se dají právě ty dva ne-netflixové seriály najít :).

Fruiko
Boss nejvyšší | Cool level: 125 | Peggy Carter
20. 11. 2022 / 18:56:56 (před 104 týdny)
off
Pajky napsal(a):

Předchozí článek měl přes 15 tisíc zobrazení a tenhle nejspíš skončí někde kolem tisíce. Tedy 15x méně. Takže i počet komentářů bude vyšší/nižší :)

Tam je long tail. Ono když si to každý měsíc po dobu 7 let otevře pár lidí (protože na to třeba vedou divné fráze z vyhledavačů), tak to pak v součtu let dělá velká čísla.

Všechna tahle písmenka napsal zakladatel webu.
Pajky
20. 11. 2022 / 19:06:07 (před 104 týdny)
off
Fruiko napsal(a):

Tam je long tail. Ono když si to každý měsíc po dobu 7 let otevře pár lidí (protože na to třeba vedou divné fráze z vyhledavačů), tak to pak v součtu let dělá velká čísla.

Já chápu, že takhle to čísla hrozně zkresluje. Stačí když se podívám na první "španělský" článek z téhle série. Po zhruba měsíci od vydání měl asi tak 2000 zobrazení a teď (o skoro dva roky později) má bezmála 8000, takže obří nárůst.

Pajky
20. 11. 2022 / 19:10:39 (před 104 týdny)
off
Drunk_Queen napsal(a):

Dnes, a je to vidět i v tomhle článku, se nejvíc mluví o seriálech z produkce Netflixu, a za sebe musím říct, že to většinou prostě není ono, takže mě mrzí, že většina výběru je právě odsud. Jinak doporučuju streamovací službu Viki, kde se dají právě ty dva ne-netflixové seriály najít :).

Bohužel to tak je, ale dostupnost hraje velkou roli. Já vybranou sedmičku vždy zakládám na kvalitě hodnocení a jeho četnosti na IMDb - takže jde většinou o nejlépe a nejčastěji hodnocené seriály (ideálně o kombinaci).

Drunk_Queen
21. 11. 2022 / 11:05:25 (před 104 týdny)
off
Pajky napsal(a):

Bohužel to tak je, ale dostupnost hraje velkou roli. Já vybranou sedmičku vždy zakládám na kvalitě hodnocení a jeho četnosti na IMDb - takže jde většinou o nejlépe a nejčastěji hodnocené seriály (ideálně o kombinaci).

Rozumím, to není vůbec nic proti tobě:). Tobě se klaním za všechnu tu práci. Ono je to tím imdb, že ani to není tak univerzální, jak bychom si přáli. Taky jsem zdrhla jinam 😃.

Lord Edmund Blackadder
Redaktor | Cool level: 35 | Bartholomew JoJo 'Bart' Simpson
21. 11. 2022 / 11:21:18 (před 104 týdny)
off
Drunk_Queen napsal(a):

Jinak doporučuju streamovací službu Viki, kde se dají právě ty dva ne-netflixové seriály najít :).

Dotkni se mých ran jsem tam nenašel, pod korejským názvem to nic nevyhodilo, a jak se to jmenuje v angličtině netuším. Jinak díky za tip, určitě se bude hodit 👍

I have a cunning plan...
Drunk_Queen
21. 11. 2022 / 22:35:08 (před 104 týdny)
off
Lord Edmund Blackadder napsal(a):

Dotkni se mých ran jsem tam nenašel, pod korejským názvem to nic nevyhodilo, a jak se to jmenuje v angličtině netuším. Jinak díky za tip, určitě se bude hodit 👍

Pardon, It's Okay Not to Be Okay (Dotkni se mých ran) by mělo být zrovna na Netflixu 🤔.

jarah
Dlouholetý uživatel | Cool level: 7 | Manny Bianco
17. 12. 2022 / 13:47:34 (před 100 týdny)
off

Som pravidelná diváčka juhokórejskej tvorby. Mám odsledovaných celkovo vyše 200 JK seriálov, takže výber by som poopravila :) Zaujali ma natoľko, že k nim už zopár rôčkov prekladám titulky, aby si ich mohlo vychutnať čo najviac divákov.

jarah
Editováno: 1x | Naposledy: 17. 12. 2022 / 15:09:44
Pajky
17. 12. 2022 / 21:17:31 (před 100 týdny)
off
jarah napsal(a):

Som pravidelná diváčka juhokórejskej tvorby. Mám odsledovaných celkovo vyše 200 JK seriálov, takže výber by som poopravila :) Zaujali ma natoľko, že k nim už zopár rôčkov prekladám titulky, aby si ich mohlo vychutnať čo najviac divákov.

Kde tito přispěvatelé jsou, když to pracně dávám dohromady :) Ještě nějaká tvorba, kde by mohla být pomc nabídnuta?

jarah
17. 12. 2022 / 23:15:02 (před 100 týdny)
off
Pajky napsal(a):

Kde tito přispěvatelé jsou, když to pracně dávám dohromady :) Ještě nějaká tvorba, kde by mohla být pomc nabídnuta?

V žiadnom prípade neznižujem kvalitu článku :) Našťastie, divácke chute sa rôznia a to je fajn. Svet je hneď farebnejší.

jarah
jarah
18. 12. 2022 / 11:35:27 (před 100 týdny)
off
jarah napsal(a):

V žiadnom prípade neznižujem kvalitu článku :) Našťastie, divácke chute sa rôznia a to je fajn. Svet je hneď farebnejší.

Aby som neostala pri slovách, nechám odkazy na niekoľko juhokórejských seriálov, ktoré sa oplatí vidieť a nenachádzajú sa v tomto zozname z článku:

Mr. Sunshine
https://www.serialzone.cz/serial/mr-sunshine-2018/

Healer
https://www.serialzone.cz/serial/healer/

The Devil Judge
https://www.serialzone.cz/serial/the-devil-judge/

Kill me, Heal me
https://www.serialzone.cz/serial/kill-me-heal-me/

Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo
https://www.serialzone.cz/serial/scarlet-heart-ryeo/

The Crowned Clown
https://www.serialzone.cz/serial/the-crowned-clown/

Tell Me What You Saw
https://www.serialzone.cz/serial/tell-me-what-you-saw/

Mr. Queen
https://www.serialzone.cz/serial/cheolinwanghoo/

Je vážne ťažké vyberať, pretože juhokórejská produkcia prešla za posledné roky obrovským vývojom a čestne konkuruje produkcii krajín západného sveta.

jarah
Editováno: 1x | Naposledy: 18. 12. 2022 / 12:24:20
Pajky
18. 12. 2022 / 12:06:27 (před 100 týdny)
off
jarah napsal(a):

Já to neberu jako snižování kvality článku, to vůbec. Naopak článek je připraven za pomoci uživatelů tady na serialzone, jen je vždy těžké najít a oslovit ty, kteří mají v dané zemi (oblasti) nakoukáno. Já třeba asijskou tvorbu nakoukanou nemám a tak můžu vycházet jen z toho, co vyčtu na internetu :)

jarah
18. 12. 2022 / 12:26:09 (před 100 týdny)
off
Pajky napsal(a):

Já to neberu jako snižování kvality článku, to vůbec. Naopak článek je připraven za pomoci uživatelů tady na serialzone, jen je vždy těžké najít a oslovit ty, kteří mají v dané zemi (oblasti) nakoukáno. Já třeba asijskou tvorbu nakoukanou nemám a tak můžu vycházet jen z toho, co vyčtu na internetu :)

Inak, veľmi sa teším, že má "Československo" takéto fajn stránky.

jarah