Skam jsem zkoukla už dávno a moc si nevybavuji jaké zápletky tam přesně byly. Ale bylo velmi osvěžující se podívat na Norskou tvorbu. Trochu mi ze začátku překážela norština, ale postupem času jsem si na ni taky zvykla.
Podepisuji se pod to, že vidět pilot vůbec poprvé a podívat se na něj se znalostí celého seriálu jsou dva zcela odlišné zážitky. :D Zatímco při prvním sledování mě oba hlavní hrdinové docela iritovali, dnes se k nim vracím jako ke starým dobrým známým, vnímám je v kontextu celého příběhu a už lépe chápu jejich pohnutky a chování.
Skam jsem objevil teprve letos a trochu provinile přiznávám, že jsem ho už stihl vidět několikrát. :D Právě díky své civilnosti, určité odlehčenosti, která je dána i věkem hlavních postav, a krátké stopáži se zařadil mezi mé „komfortní“ seriály, tedy ty, které si na chvíli pustíte, když je vám trochu ouvej.
Určitě to ale neznamená, že by se Skam vyhýbal těžkým tématům, jen je podává oproti dramatickému mainstreamu velkých gest a emocí trochu jinak, spíš jako přirozenou součást života, tedy mnohem realističtěji.
Jak už bylo v Lupě zmíněno, Skam také velice originálně „porcoval“ vydaný obsah. Pokud ovládáte norštinu a chtěli byste se původnímu zážitku alespoň přiblížit, vřele doporučuji (s pomocí VPN) navštívit oficiální stránku seriálu, kde naleznete chronologicky poskládané všechny čtyři řady včetně útržků konverzací z chatů hlavních postav, jejich příspěvků na sociální sítě atd. Netuším, jestli byl Skam v roce 2015 prvním seriálem, který takto nechal postavy „vystoupit z obrazovky do našeho reálného světa“, ale rozhodně se s tímto prvkem i dnes po letech setkáváme v seriálech spíše sporadicky, proto je (alespoň pro mě) stále ještě neokoukaný a zábavný.
Pokud se na norštinu přeci jen necítíte, vřele doporučuji alespoň/také stránku All of SKAM, kde najdete nejen kompletní epizody původního seriálu a všech jeho zahraničních remaků, ale také překlady zmíněných zpráv a postů, informace o tvůrcích, lokacích, hudbě (která je také velkou pýchou seriálu a kvůli které se seriál nikdy neobjeví na Netflixu, protože by ho ta práva stála jmění :D) a mnoho dalšího.
I pokud se nepovažujete za cílovku podobného seriálu, určitě Skamu dejte šanci, slibuji, že budete mile překvapeni. ;)
jesmot Vsadím se s tebou, že pokud sis to nevyspoileroval, tak si jenom myslíš, že víš, o čem je 3. série! ;) :D
Tempy napsal(a):
…včetně útržků konverzací z chatů hlavních postav, jejich příspěvků na sociální sítě atd. Netuším, jestli byl Skam v roce 2015 prvním seriálem, který takto nechal postavy „vystoupit z obrazovky do našeho reálného světa“, ale rozhodně se s tímto prvkem i dnes po letech setkáváme v seriálech spíše sporadicky, proto je (alespoň pro mě) stále ještě neokoukaný a zábavný.
Sakra, máš pravdu, to jsem úplně zapomněla taky vypíchnout! Myslím, že některé ty postavy doteď sleduju na Instagramu, ačkoliv již řadu let nic nepřidávají :D :D Dostat se do jejich světa byla úplně jiná liga a zážitek k nezaplacení :)