S článkem mám fakt problém. Jednak ragelly použila v článku plakát od jiného seriálu - od stejnojmenného a mizerně hodnoceného animovaného seriálu, aka San Ti, ale hlavně komentovala poměrně věrný přepis prvního dílu světově známého prvního dílu Sci-Fi trilogie Liou Cch'-sia The three-body na základě zhlédnutí prvního dílu, což nedává absolutně smysl pro neobvyklou komplikovanost samotné předlohy, na kterou nejsou diváci zvyklí.
Seriál je téměř bezpodmínečně nutné sledovat v maratonu (platí pro všechny, kteří neznají předlohu, nebo ji četli před delší dobou.)
Aktuálně se dá zhlédnout prvních 6 dílů s EN subs na Youtube, ale fakt raději vyčkávejte.
Viděl jsem zatím šest dílů a pro mě, milovníka Sci-Fi a čtenáře celé trilogie je to neskutečný nátěr, ze kterého jsem nadšený. Škoda jen, že je zatím k disposici jen jako stáhnutelné soubory typu ENG SUB【三体 Three-Body】第01集 _ 腾讯视频 (1080p_25fps_H264-128kbit_AAC).mp4, které matou tělem, protože jsou velké jen okolo 500MB a tomu při H264 - takže slušně řečeno nic moc. Zatím se nedá (teda mně to nejde) najít ani na CN úložištích/trackerech v lepší kvalitě.
Tímto způsobem se měla natočit americky degradovaná Foundation. Očekávám, že netflixácká verze Three-body problemu bude obdobně znehodnocena včetně implementace nezbytných woke prvků (již obsazení cosi napovídá) a výrazného zjednodušení děje tak, aby jej mainstreamový divák pochopil :-)
Btw., o přidání zmíněného animáku jsem poprosil TADY, bohužel přidaný není.
EDIT: Plakát je již vzměněný, děkuji.
Ještě jedna drobnost - měl bych drobnou výhradu k textu: "O čem to je? Minisérie se zaměřuje na to, jak se lidé vypořádávají s nadcházející invazí vysoce vyspělé mimozemské civilizace. Čínská adaptace slavného románu od Liu Cixina." Označení třicetidílné seriálové adaptace prvního dílu uzavřené předlohy/trilogie za miniserii, zejména když je očekávatelné/nevyloučitelné, že budou realizovány adaptace zbývajících dílů (CCTV není Netflix), není správné, viz citace:
"Počet dílů miniserie je mezi čtyřmi až šesti částmi." (HALLIWELL, L. – PURSER, P.: Halliwell’s Television Companion. London: Paladin, 1987.)
"Limited series je vždycky delší než tři epizody. V drtivé většině případů si nechávají tvůrci otevřená zadní vrátka a nejsou tak definitivně ukončené. Tudíž je u nich větší šance, že se objeví pokračování a z „limited“ se stane „regular“. (Fruiko - Seriálové otázky: Minisérie vs. limitovaná série, SZ, 2022)
Takže se jedná o seriál, případně by se mohlo jednat o limited series, ale miniserie to určitě není.
Omlouvám se za buzeraci, ale kdyby to byla standardní netflixácká sračka, tak by mi to bylo jedno, ale tahle seriálová adaptace The Three-Body Problem se výrazně vymyká ze seriálové šedi a zaslouží si péči a přesnost při jejím komentování, zejména, když se jedná o profesionální komentář.
Založil jsem na titulky.com požadavek na překlad. Můžete se přidat TADY. Musíte být na titulky.com registrovaní a pokud můžete, tak přislibte před odsouhlasením přidání požadavku motivační hlas pro překladatele (dole, napravo od zasílání info na mail). Nutno před potvrzením přidání požadavku, potom to nejde.
Trilogii jsem četl, ale i tak - mám mizernou EN a u tak složitých textů/dialogů bych ocenil dobrý překlad. Pokud jste na tom s EN obdobně, tak neváhejte. Seriál je natolik dobrý, že se klidně podívám s malým odstupem znovu s kvalitním překladem:-) Příspěvky k požadavku jsou TADY.
Celý seriál je venku. RIPy jsou snadno nalezitelné pod názvem Three-Body.S01.CHINESE.1080p.VIKI.WEBRip.AAC2.0.x264-SMURF. Jsou s EN titulky (rozumně časovanými na rosdíl od těch na YouTube), bez reklam a bez CN hardcore subs. Vlastnosti RIPů: 1920x816 H264 high@level4, bitrate 1406 kbps,epky okolo 500 MB. O něco málo lepší verze o stejném názvu a parametrech, ale s vyšším bitrate 5750 kbps, epky cca 2GB ještě není celá venku., ale je to jen otázka několika dnů.
Seriál jsem dokoukal celý a je to neskutečný nátěr věrný předloze (jistě ne na 100%, ale pocity jsou stejné). Má to pomalý tempo, k každým dílu nelétají kosmické lodi a nestříká krev, "vo co gou" se odhaluje po malých krůčcích, ale je to jeden z nejlepších a nejpřekvapivějších Sci-Fi seriálů, který jsem kdy viděl (ne-li nejlepší). Čtenáře, resp. milovníky předlohy nezklame.
Znalcům výpočetní techniky doporučuji, aby se těšili na S01E15, která obsahuje překvapivý a fasccinující model počítače, který by byl realizovatelný ve starověku :-)