Diskuze k článku Novinka pod lupou: Silo (Apple TV+)
sandokan555
Dlouholetý uživatel | Cool level: 22 | Chandler Bing
8. 5. 2023 / 17:56:51 (před 79 týdny)
off

60-70% hodne sklamanie, ta logika tam ustupuje vo vela ohladoch.

Najhorsie asi hodnotim pouzivanie papiera ..na uplne zbytocne poznamky ... za "140" rokov by bol papier cennejsi ako zlato ... Co v jednej scene je aj povedane ..vytlacil som to .. to vas muselo stat majetok ... a hned si zacne carbat na papier blbosti ...
Pouzitie relic HDD tiez psotrada logiku .. vacsina dat chyba ale ona musi najst konkretne slovo/meno a otvorit adresar s neposkodenymi datami ..sorry ale takto data na HDD nefunguju. magneticka stopa by bola po 140 rokoch bez specialneho vybavenia necitatelna .. ani by nemusle ten disk byt poskodeny.
Dalsie .. idem cistit kameru aby to ostatny videli .. kua chciply strom vidia roky a on si mysli ze je to zaspinenou kamerou? To nehovorim o tej jeho ..ehm.. manzelke ... ktora bola na monitore ale v realite tam nebola ..to mu nedoslo ze asi ho otravia alebo minimalne uspia? a na co im davaju skafander ked aj tak ich maju behom minuty zabit jedovate plyny? Ved to vydrzi aj na nadychnutie a nemusi mat skafander ..to nikoho este nenapadlo prve ked vidim zelen dat dole prilbu?
Jasne nikto nenasiel tajny tunel az podla nakrasov .. za 140 rokov by tam neboli uz nai povodne steny ... to je ale jedno.. dlasia nelogickost ..osvetlenie ... ako schody von a vsade kopa svetiel .. akokolvek dobre led osvetlenie, nevydrzi 140 rokov ... zasoby by museli mat niekolkonasobne vacsie ako je cele silo ... hovorime o stovkach dalsich poschodi iba skladov a mechanicky ozubene koleso co toci generator ..a akoze 140 rokov .. vela stastia .. ale ten stroj by sa rozpadol urcite uz davnoa to nehovorim ze len "vyvolena " ho dokaze spravovat alebo ako to tam bolo ze musela ona akoze dotahovat nejaku skrutku ...

Je tam toho hodne co nesedi ... a striedanie casu tiez tomu nepomaha.

arthurcz
VIP | Cool level: 23 | Denholm
9. 5. 2023 / 08:10:10 (před 79 týdny)
off

Jsem na to hodně zvědavej, před pár lety jsem četl předlohu a špatná úplně nebyla, tak uvidíme.

richardK
Redaktor | Cool level: 16 | Number 6
9. 5. 2023 / 09:30:45 (před 79 týdny)
off
sandokan555 napsal(a):

Je tam toho hodne co nesedi ... a striedanie casu tiez tomu nepomaha.

Domnívám se, že na některé tyto nelogické věci dostaneme odpověď v dalších epizodách. Je ale nutné si uvědomit, že lidé, žijící v takovém režimu, si ty otázky nekladou. I za komunismu byla atmosféra typu "drž hubu a krok" a "čím méně víš, tím lépe". Knihu jsem nečetl, ale myslím si, že na toto autor knihy upozorňuje, na degeneraci lidí.

Richard
sandokan555
Dlouholetý uživatel | Cool level: 22 | Chandler Bing
12. 5. 2023 / 23:37:42 (před 79 týdny)
off
richardK napsal(a):

Domnívám se, že na některé tyto nelogické věci dostaneme odpověď v dalších epizodách. Je ale nutné si uvědomit, že lidé, žijící v takovém režimu, si ty otázky nekladou. I za komunismu byla atmosféra typu "drž hubu a krok" a "čím méně víš, tím lépe". Knihu jsem nečetl, ale myslím si, že na toto autor knihy upozorňuje, na degeneraci lidí.

No hej, len som pozeral nejaky dokument alebo nieco take ze prerobili raketove silo na vlastne kryt a ze suche WC tam bolo ..pretoze len na toaletny papier by potrebovali 5 ludia na 5 rokov jedno cele poschodie ... Stovky az tisice ludii by potrebovali len na tie poznamkove bloky za 140 rokov papier v objeme ... hruby vypocer .. pocet stran bloku 80 .. zjavne kludne vypisal viac ako 1 stranu denne ale povedzme 1 strana denne takze rocne 4 bloky .. 1000 ludi 4 bloky rocne je 4000 blokov x 140 rokov je 560 000 kusov poznamkovych blokov ... to je skutocne len jedno poschodie poznamkovych blokov co by museli mat zasoby, a kedze s nimi nesetria tak asi by ich museli mat viac ..ovela viac ... a neviem kolko tam je obyvatelov no predpokladam ze viac ako 1000.

Fruiko
Boss nejvyšší | Cool level: 125 | Peggy Carter
13. 5. 2023 / 02:19:43 (před 79 týdny)
off
arthurcz napsal(a):

Jsem na to hodně zvědavej, před pár lety jsem četl předlohu a špatná úplně nebyla, tak uvidíme.

A mně by právě zajímalo, jestli si dát předlohu před seriálem.

Všechna tahle písmenka napsal zakladatel webu.
arthurcz
13. 5. 2023 / 08:00:14 (před 79 týdny)
off
Fruiko napsal(a):

A mně by právě zajímalo, jestli si dát předlohu před seriálem.

Tak asi otázka za 100 bodů, já zatím se sledováním čekám, až to bude kompletní. Ale obvykle je to lepší v pořadí předloha - adaptace, ale už jsem to úspěšně několikrát obrátil a taky to má svoje kouzlo, když člověk zjišťuje, jak to autor vlastně původně myslel.... :-)

Fruiko
Boss nejvyšší | Cool level: 125 | Peggy Carter
13. 5. 2023 / 08:05:30 (před 79 týdny)
off
arthurcz napsal(a):

Tak asi otázka za 100 bodů, já zatím se sledováním čekám, až to bude kompletní. Ale obvykle je to lepší v pořadí předloha - adaptace, ale už jsem to úspěšně několikrát obrátil a taky to má svoje kouzlo, když člověk zjišťuje, jak to autor vlastně původně myslel.... :-)

No jako jestli to vůbec číst.

Všechna tahle písmenka napsal zakladatel webu.
arthurcz
13. 5. 2023 / 08:08:31 (před 79 týdny)
off
Fruiko napsal(a):

Tak to jo, četlo se dobře, docela fajn postapo s hromadou nápadů, koukám aktuální hodnocení 84%, to obvykle není průser.

_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
13. 5. 2023 / 19:16:52 (před 78 týdny)
off
Fruiko napsal(a):

Otázka měla znít opačně: "No jako jestli se na to vůbec dívat?" Viděl jsem první dva díly a potom jsem neodolal a začal číst. Zatím mám za sebou první díl (ze třech). Seriál je koukatelný, to ano, ale s předlohou (téměř jako vždy) nesnese srovnání. Nejen pro obvyklý průběh odklonu od původního děje (opakuji, že jsem viděl jen dva díly), ale zejména pro obvyklý problém s adaptacemi - nikdy nemohou dosáhnout "šíře záběru" předlohy (nejen dějově, ale i lokacemi a detaily).

Takže za mě - přečíst trilogii a za dlouho se podívat na seriál.
Opakuju, je vydařený, ale...

sandokan555 napsal(a):

Ani literární předloha se nevyhnula problémům s logikou, resp. s fyzikou. Ano, autor se mohl obtěžovat problematiku, která byla mimo rozsah jeho vědomostí konzultovat, ale nevadí mi to. Proč? Protože relativně drobnými zásahy do textu by šlo změnit dílo z kategorie nemožné do kategorie nepravděpodobné - což je právě doména žánru postapo. Něco jiného jsou díla, která se tváří jako "seriózní Sci-Fi" a přitom je zápletka (a prostředí) na nemožném založena. Namátkově uvádím pár věcí, které mě při čtení doslova praštily do očí:
...nulová dekomprese před vynořením po několikahodinovém pobytu v hloubce desítek, ne-li stovek metrů pod vodou bez následků, elektromechanická zařízení, která nepodlehla korozi pod vodní hladinou po čtyřiceti letech, 24V kabely pro mnohadesítek kW motory čerpadel (průřez, hmotnost), tahané protagonistkou nějakou tu stovku metrů pod vodou (bylo by to odhadem mnoho tun), přeladění kmitočtu vysílačky náhradou tišťáku s děličkou (nebo oscilátorem) pomocí potenciometru (proměnného odporu), bezproblémové šíření VF signálu v extrémně vzdálených podzemních prostorách, oddělených kovem, nebo železobetonem, VR, nerozeznatelně kombinovaná s realitou, výroba funkčních střelných zbraní na koleni, stovky let fungující mechanická a elektromechanická zařízení (týká se zejména točivých strojů), přes století fungující serverovny, mrtvoly, které se po desetiletích pod vodou nerozložily...

Cato (24.2.2022): "Cēterum um cēnseō RuSSia esse dēlendam."
_-0-_
Uživatel od první verze | Cool level: 36 | maj. Margaret 'Štabajzna' Houlihanová
16. 5. 2023 / 00:01:55 (před 78 týdny)
off

Jsem v polovině 2of3 předloh, je to zatím prequel 1of3, rozhodně napřed číst a potom se uvidí...

_-0-_
20. 5. 2023 / 13:17:59 (před 78 týdny)
off

Tak jsem dočetl všechny tři díly. Druhý díl je prequel, zhruba končící tam, kde začal první, třetí díl navazuje na první a definitivně zakončuje děj trilogie.

Druhý díl je vytvořený způsobem, jako by se dvě různé knihy, popisující stejná období a různá místa, skládaly na střídačku po kouscích ve správném pořadí. Snadno se na to zvykne, je to překvapivě příjemný způsob práce s textem (a jinak to vlastně ani nešlo).

Většina nelogičností (ad spoiler pro sandokana555) se vysvětlí, ta s dekompresí dokonce až na konci třetího dílu.

Takže naposledy - bez váhání napřed číst :-)

Editováno: 1x | Naposledy: 20. 5. 2023 / 13:20:21