Diskuze k článku Rating a sledovanost: Jak to funguje 1 - TV stanice, Nielsen
sarhod79
Dlouholetý uživatel | Cool level: 34 | John Watson
3. 11. 2013 / 16:30:55 (před 11 roky)
off

děkuji moc za tento článek a těším se na další pokračování

"Vím, že nic nevím."
ragelly
Autorka článku | Cool level: 119 | Jack O'Neill
3. 11. 2013 / 17:21:58 (před 11 roky)
on
Thadreth napsal(a):

Dlouho jsem čekal na tyto články a dočkal jsem se. Mnohokrát díky, jste skvělí! :)

Jenom malý dotaz, mají vlastně v USA veřejnoprávní televizi? Jako je u nás ČT, v Anglii BBC, tak ve Spojených státech mají jakou, nevíte? :)

Pardon, měla jsem za to, že jsem to tam zahrnula. Něco podobného v USA je stanice PBS aka Public Broadcasting Service. Jde o neziskovou celonárodní veřejnou stanici, která má jednu hlavní funkci: distribuuje pořady jiným stanicím. Výrazné procento vysílacího času patří britským seriálům, které se tady vysílají - v současnosti Downton Abbey, Sherlock a další. Další odlišnost od Velké pětky je v množství reklamního prostoru - PBS má mnohem méně reklamy. Je to tím, že je to státní televize, která je placená z poplatků za distribuci.

lukascoolarik
Redaktor | Cool level: 121 | Lorne Malvo
3. 11. 2013 / 17:24:03 (před 11 roky)
off

Skvělý článek, dozvěděl jsem se plno zajímavých věcí. :) Těším se na další, moc díky.

Monii9595
Uživatel od první verze | Cool level: 4 | Vince Masuka
3. 11. 2013 / 17:46:50 (před 11 roky)
off

Super! :) Těším se na další článek, který bude o ratingu (konečně mi to bude zase trošku bližší). Děkuji za tyhle články, v těchto věcech tápu asi nejvíce.

AmyG
Dlouholetý uživatel | Cool level: 9 | Rajesh Koothrappali
3. 11. 2013 / 18:19:07 (před 11 roky)
off

Krásný článek, spoustu věcí ujasnil :-).

allyska
Redaktor | Cool level: 54 | Jack Shephard
3. 11. 2013 / 19:47:18 (před 11 roky)
off

Moc děkuju za poučný článek, o nielsen jsem nikdy neslyšela

Fruiko
Boss nejvyšší | Cool level: 125 | Peggy Carter
3. 11. 2013 / 19:54:49 (před 11 roky)
off
allyska napsal(a):

Moc děkuju za poučný článek, o nielsen jsem nikdy neslyšela

Od Nového roku bude teoreticky měřit i českou Novu.

Všechna tahle písmenka napsal zakladatel webu.
Adeelle
Dlouholetý uživatel | Cool level: 14 | Emma Swan
3. 11. 2013 / 19:59:43 (před 11 roky)
off

Skvělý článek, díky ;) Dozvěděla jsem se plno nových věcí. Těším se na další díl ;)

El Jay
Dlouholetý uživatel | Cool level: 15 | Christopher Turk
3. 11. 2013 / 20:34:58 (před 11 roky)
off

Díky za článek. Kolikrát jsem se chtěl zeptat, jak ten rating funguje, a konečně se to dozvím :)

Gabik.029
Redaktor | Cool level: 101 | strýček Skrblík
3. 11. 2013 / 20:37:50 (před 11 roky)
off

Taky se přidávám k díkům za článek, konečně se člověk dozví, jak přesně to u nich funguje. :)

- Do I look like a killer to you? - Yes, you kill my patience.
Ještěrka
Dlouholetý uživatel | Cool level: 7 | Manny Bianco
3. 11. 2013 / 20:58:31 (před 11 roky)
off

Super článek! Sledovanost už pár let sleduju, a docela mě to zajímá, pravidelně čtu i TVBN :) Jo a někde jsem četla že Nielsen bude snad on novýho roku i u nás, je to pravda?

gnew
Uživatel od první verze | Cool level: 9 | Rajesh Koothrappali
4. 11. 2013 / 02:02:57 (před 11 roky)
off
V dnešní době lidé sledují televizi více než kdy dřív.

Spíše naopak. I když se to teď nějak zase ustálilo; tak, alespoň co jsem vypozorovala, během stávky scénáristů respektive po ní sledovanost hodně spadla. Doba, kdy zvlášť populární seriál jako byl tehdy třeba House, Desperate Housewives měl kolem/přes 20 milionů a takový American Idol kolem/přes 30 milionů je pryč. Dneska to odpovídá číslům přes 10 respektive přes 20 milionů. Lidé se více rozdrobili mezi kabelovky nebo jednoduše sledují pořady jinak (internet apod.), nahrávají si je a spadnou pak do čísel LIVE+7 (která docela vyskočí, ale zase tihle lidé přeskočí reklamy, takže jsou televizím stejně na nic).

Jelikož diváci mají různé možnosti, jak seriály sledovat, Nielsen do celkových čísel započítává údaje z televizí, počítačů a mobilních telefonů

Tohle se mi moc nezdá. Nielsen sice oznámil sbírání dat třeba ze zařízeních jako iPad, X Box, měření sledování pořadů přes služby typu Netflix, dokonce i měření popularity přes Twitter, ale dokud ve všech těhletěch případech nepojedou stejné reklamy jako v televizi, tak se tato čísla do těch televizních ratingů, o kterých se tady bavíme, nezapočítávají, protože o reklamu a peníze z ní jde až na prvním místě, že, a když ji tam nemáte, tak ty čísla nezajímají ani televize (atraktivnost reklamního času se tím nezvýší) ani inzerenty (zasažení většího množství a správných zákazníků se tím nezvýší). Reklama tu hraje zásadní roli a všechny tyhle ratingy tu jsou vlastně jen pro ni, proto se vlastně na "velké pětce" snadněji dá předpovídat, jestli pořad vydrží nebo zůstane v propadlišti dějin, o proti tomu když by člověk chtěl predikovat osud pořadu na kabelovce, která funguje na jiných principech, jak bylo v článku zmíněno. Nemluvě o originálních pořadech na Netflix, který už vůbec ani nechce zveřejňovat skutečnou sledovanost.

Když už se zabrouzdilo na kritku Nielsen, nezapomeňme taky na kritizování nezahrnutí do vzorku lidi, kteří jsou mimo klasické prostředí domácností (jako univerzitní studenti). Hodně se to zmiňovalo s Arrested Development, myslím, že i v souvislosti s Family Guy to bylo často skloňované.

U sweeps bych taky zdůraznila, že určují cenu za budoucí reklamu a v té souvislosti taky garanci televize pro inzerenty, kolik lidí a jakých jejich reklamu uvidí. Proto taky stanice touhle dobou tlačí sledovanost co to dá, aby se pak měly na upfronts čím chlubit a vytáhnout z inzerentů co nejvíc pro sebe. Samozřejmě, jako všechno, je to lehce složitější.

No jo, moc mi to zase kecá.

Exredaktorka
Redaktor | Cool level: 68 | Charlie Harper
11. 7. 2014 / 23:39:52 (před 10 roky)
off
Fruiko napsal(a):

Od Nového roku bude teoreticky měřit i českou Novu.

Částečně to zodpovídá i můj dotaz. Chtěla jsem se zeptat, jestli ta firma funguje i u nás. Říkáš ale od ledna Novu. Dřív to dělal někdo jiný? A to jako teď jednu stanici měří ten a ostatní někdo jiný? Je to potom vypovídající?

STOUPA
Dlouholetý uživatel | Cool level: 29 | Ovečka Shaun
16. 12. 2016 / 06:06:15 (před 7 roky)
off
Martin Maduda
Dlouholetý uživatel | Cool level: 8 | Kryton
9. 1. 2017 / 16:52:28 (před 7 roky)
off

dakujem za vysvetlenie :)