Před premiérou se prý hodnotit nemá, ale když už ten první díl unikl... Mimochodem, poslední dobou unikají až podezřele často, skoro si myslím, že to stanice vlastně dělají schválně, aby jim nedočkavci udělali reklamu. Což tentokrát velmi ochotně dělám.
Tak hurá do toho. Sice dávám 100%, ale volba postav mě trochu zklamala, jenže to je proto, že jsem četl všechny čtyři u nás dosud vydané knihy a udělal jsem si vlastní vnitřní obraz, kterému téměř dokonale odpovídá akorát detektiv Miller v podání Thomase Janea. Holdena jsem si představoval jako víc chlapácký typ, Naomi jako víc sexy kočku, Amos měl být až děsivý obrovský týpek s holou lebkou a psychopatickou osobností a Alex nevýrazný proplešlý padesátník. Ale seriál není kniha a tvůrci mají právo podobu postav trochu změnit. Takže když toto přijmu, je seriál vysoce nad průměrem toho, co tato stanice poslední roky předváděla. Krásně zpracované prostředí vesmírných stanic, meziplanetárních lodí, sem tam dokonce stav beztíže. Efekty sice nemají filmový formát, ale na seriál, který nemá rozpočet jako "Hra o trůny", zdaleka nejsou laciné (většinou). Trochu mě pobavila znělka, která se střihem a zpracováním lehce snaží napodobit právě onu Hru o trůny, ale opravdu jen lehce. Ale hlavně a především SyFy, konečně sáhla po scénáři, který vychází z velmi úspěšné knižní série, a že to je velmi dobrý nápad, dokazuje i letošní "Marťan", takže po dlouhé době držím SyFy palce a opět se stávám jejich nedočkavým divákem. A kdo jste nečetli knihy, nenechte se odradit pomalejším rozjezdem, pozdější provázání jednotlivých linií by mělo stát za to!!!
P.S.
Málem jsem zapomněl, moc mě potěšil New York a jeden takový detail týkající se moře. Protože nechci spoilerovat, neřeknu víc, na to přijdete.
Millerův klobouk má špatnou barvu, Naomi by měla mít úplně jiné vlasy a Amos si sice bude holit hlavu, ale až pak :) Drtivá většina herců neodpovídá tomu, jak vypadali podle popisu v knížkách, děj je v určitých věcech poměrně dost jiný, ale hlavní linie i vyústění zápletky bude téměř určitě stejný. Dějové linie jsou všehovšudy čtyři. První má Miller a druhou Holden. V celé první knížce se střídaly jenom tyhle dvě a Julia Mao. Čtvrtou linii má Avasarala, která v téhle knížce nebyla vůbec, i když klidně mohla. A náhodou vizuálně je to úplná nádhera - vesmír, stanice, lodě, prostě všechno - nechápu, co by kdo ještě chtěl. Dokonce měli i odvahu dát tam jazyk Belťanů, což jsem ani nečekala. (Když zveřejnili trailer, tak to totiž vypadalo, že ten jazyk nahradili britským přízvukem... :D) Akorát teda to, co Julii vyděsilo, jsem si představovala mnohem hororověji, ale jinak všechno dobrý. Je super, že se Syfy rozhodla nechat tvůrce natočit vlastní knížku, a že to dopadlo mnohem líp, než jsem se odvažovala doufat.
PS: Jo a uzavřená zápletka samozřejmě bude, i když ne úplně, protože to má další čtyři pokračování. :)
No já to zhodnotím krátce. Pro mě prozatím lepší pilot než DM i Killjoys. Snad se to i dobře vyvine.
Koukám, že sex ve stavu beztíže vyvolal u redaktorů ambivalentní dojmy. :-)
Mně se to líbilo. Teda pilot.