V žádném případě nesouhlasím. Pilot Twin Peaks považuji za jeden z nejpovedenějších vůbec. Chápu, že v dnešní době už se dělají piloty jiným způsobem, ale jenom proto nejsou Twin Peaks žádný odpad.
Twin Peaks je hlavně ten typ seriálů, které nemá smysl hodnotit po pilotu. První série měla jen 8 dílů, a není to seriál pouze o vyšetřování vraždy. K objevení jeho kouzla se tomu člověk musí "poddat" :)
Asi týden dva zpátky jsem se začal koukat. Už jen kvůli tomu hypu, čekal jsem něco naprosto fantastického. Od Lynche jsem nikdy nic neviděl a netušil jsem co tedy čekat. Ale opravdu jsem nečekal nudu. Pilotní díl extra dlouhý, oči mi sjížděli k mobilu nebo jsem si začal s někým psát nebo si něco číst a poslouchal na pozadí dialogy a rozhovory postav, většinou zbytečné a nesouvisející se zápletkou, takže mi toho moc neuniklo. Seriál mě nebaví, ale protože už mám za sebou první řadu (a byl to fakticky boj), musím se donutit i k druhé, 22dílné řadě...Že jsem s tím vůbec začínal.
Tak si čtu ty recenze... hm recenzovat Twin Peaks po shlédnutí pilotu je asi blbost :-) Ten seriál se totiž musí vidět celý, pěkně do konce druhé řady a pak teprve hodnotit, jinak to nedává smysl. Co se týče délky pilotu, vůbec bych neremcal, prvně jsem jej viděl před pár lety, pustil jsem si ho kvůli nespavosti asi v půl čtvrté ráno a následovala skoro celá první řada. Pak jsem bohužel musel odejít na přednášky do školy :/ (a to už jsem přišel pozdě).
Takže nazpět k délce pilotu TP, kdo remcá, pusťte si pilot Battlestar Galactiky, ten má 3 hodiny :-D
Pravda ale je, že díly zhruba v polovině 2. řady TP jsou utahané a nudnější a nic moc se v nich na první pohled neděje, když se ale prokoušete jako myš papírovou ruličkou na závěr 2. řady, zjistíte, že to za to stálo a že vše do sebe zapadá a dává to smysl a pak ještě něco ze sovama...
Dabing mi v tomto případě nevadí, alespoň je to nadabováno herci a ne rychlodabéry, namlouvajícími seriály jako na běžícím pásu. Naopak si nejsem jistý, jak se v tomto případě srovnám s originálním zněním, neboť jsem zvyklý právě v tomto případě na ty české hlasy, přisouzené jednotlivým postavám. A to jinak původní znění výhradně upřednostňuji.
Před prvním kontaktem s TP bych určitě doporučil pustit si nějaký filmeček od Davida Lynche (poněvadž kdo jeho tvorbu nezná či nesleduje, nebude některé pochody v TP vůbec chápat a kdo ji dokonce nemá v oblibě, tomu bych TP ani nedoporučoval... ani k recenzování pilotu...). Asi bych doporučil nejdříve kouknout na Příběh Alvina Straighta a pak si někdy v noci pustit simultánně na dvou PC nebo ntb nebo na čemkoliv Mulholland Drive a Blue Velvet (to se skutečně stalo před lety u nás na koleji a děsí mne to ve snech dodnes :-D )... komu to bude málo, pusťte si k Lynchovi ještě plyn a něco na nohu, případně se zkuste týden vydávat za někoho jiného.
Na novou řadu TP se těším, snad nezklame :-) snad konečně zjistíme to slavné "uvidíme se za 25 let"...
PS: Hlavně si před seriálem Twin Peaks nepouštějte stejnojmenný Lynchův film! Ten totiž vypráví o událostech před seriálem a vyzrazuje pointu vraždy a vraha!
PS 2: Bude nám chybět "Dobrá práce, Alberte!"
Birter napsal(a):
V žádném případě nesouhlasím. Pilot Twin Peaks považuji za jeden z nejpovedenějších vůbec. Chápu, že v dnešní době už se dělají piloty jiným způsobem, ale jenom proto nejsou Twin Peaks žádný odpad.
Naprostý souhlas, viděla jsem spoustu serialů a nepamatuji si o co v nich šlo, ale Twin Peaks si pamatuju skoro slovo od slova.Jen se bojím pokračování, aby z toho neudělali břečku :)
Musím přiznat že jsem netrpělivě očekával chvíli kdy si na paškál vezmete Twin Peaks a tak nějak jsem čekal že to dostane až takové hodnocení takže vlastně vůbec nejsem překvapený. Každopádně za mě je TP jeden z nejlepších seriálů a zrovna nedávno jsem si dal opáčko obou sérií a musím říct že jsem si to zamiloval ještě více a kolik vtipných detailů jsem na poprvé prošvihl o tom ani nebudu mluvit. Jinak hodnocení chápu, ono TP není pro každého a zrovna někomu ta divnost může přijít nesympatická. Mě třeba přijde že ty místy až přehnaně emoční scény tam mají svůj důvod a zapadají mi do toho světa ( k tomu i ten nevtíravý humor), plus postavy jsou jedni z největších sympaťáku tedy teď mám na mysli celou policejní stanici kde je snad jedna z největších seriálových bromancí ever (Cooper s Trumanem). Jej to jsem se zase rozepsal a ani nevím co jsem tímhle příspěvkem chtěl říct :D Každopádně nedávejte na hodnocení nikoho pokud jste to neviděli pusťte si to, jelikož na tohle si prostě názor musíte udělat sami. Navíc se mi líbí že seriál nikam nespěchá a člověk má hodně prostoru na to poznat postavy a já se nikdy nenudil.
Jo a kdybych měl nezávisle hodnotit jen pilot tak za mě by to bylo asi 85%.
Ještě tady musím reagovat že druhá série mi upřímně přijde lepší než ta první a nesouhlasím s utahanosti posledních dílů druhé série. Mě druhá série bavila více hlavně s príchodem Earla.
Klidně to berte jako "pruzení", ale těm, co tady fňukají, že jim oči klouzali k mobilu, že je hudba děsná, že to nemá spád atd, jen tolik. Jste už někde jinde, kdybyste v době, kdy tenhle seriál vznikl, ho mohli sledovat, seděli byste jako přibití a větu: "Sovy nejsou tím, čím se zdají být", byste si pamatovali až do dnešní doby. Jste prostě generace, pro kterou bohužel platí smutné upozornění už v dost podnicích, kam se spolu lidé chodí bavit (v přesném smyslu slova) - "Wifi nemáme, bavte se mezi sebou"...
Zdejší reakce mě tedy překvapila! Nedávno jsem pilot viděla znovu a zase mi to připomnělo, jak je Twin Peaks skvělé a proč se tak těším na další řadu. Je ale pravda, že je úplně jiné, než seriály, které se točí dneska. Tempo je pomalejší (zvlášť druhá série je místy strašně rozvleklá), ale nemůžu souhlasit s tím, že je tam většina postav zbytečná a splývá s ostatními. Právě postavy jsou v Twin Peaks skvělé! Ne každý se ale může na Lynchovu tvorbu naladit, chvílemi je to celkem úlet, ale zrovna ten "evil spirit" je teda něco, co mě občas pořád v noci děsí: ) Je to tam zapracované tak realisticky a děsivě, jak jen něco nadpřirozeného může být. A vůbec, je tam tolik tajemství a záhad, že to pomalé rozplétání je zážitek.
Musíte ale jen očekávat jiné tempo a jiný styl vyprávění...
Škoda, že není v redakci někdo, kdo by seriál znal a slyšeli bychom i jeho vyjádření: )
Já měl docela obavy, že když dám těch 40, tak přiletí strašnej hejt, ale Drunk_Queen se toho teda nebojí :D
Věřím, že v těch devadesátkách byla situace na seriálovém poli mezi dramaty dost mizerná, ale tohle se mi prostě nelíbilo - stopáží to není, pilot Firefly, který jsme tu hodnotili má taky 90 minut a mě přitom bavil.
A ačkoliv může být hodnotit seriál po pilotu blbost (věřím, že se i já budu v budoucnu při hodnocení u některých seriálů těžko odvazovat od zbytku), to je holt smyslem týhle rubriky.
Tak Lynch je celkovo špecifický. Taký Mullholland Drive, alebo Lost Highway je pre človeka buď pôžitok, alebo neskutočné utrpenie. Nič medzi tým. Ako povedal na Lost Highway Homer Simpson "It is brilliant. But I don´t get it.".
Sú fakt nekvalitné seriály, ktoré už od prvej časti kričia nuda, nuda, nuda. Ale väčšinou sa fakt dá zhodnotiť niečo po troch, štyroch častiach. Je dosť takých, čo začnú veľmi sľubne (Outsiders, napr.) a potom kvalita klesá. A je dosť takých, čo vtiahnu diváka až postupne, keď viac spoznáva postavy a odhaľuje ďalšie dejové linky (napr. Affair, Leftovers).
Máme mysteriózne seriály, nadprirodzeno a uletené. Ale Twin Peaks je unikátna zmes podivných charakterov, kde to nie je jasné nadprirodzeno, ale skôr úlet rôznych postáv a psycho vyobrazenia. Postáv je tam dosť a všetky sledujú vlastné ciele, takže máme viacero dejových liniek. Sú poprepletané navzájom, ale nejde o to, aby všetky súviseli bezprostredne s prípadom, ako píšete, že jet o neprehľadné. A že všetci vyzerajú rovnako? To je ako povedať, že černosi, či azijati vyzerajú rovnako :)
Mňa to veľmi bavilo do nejakej polovice druhej série. Tam sa potom už Lynch dosť odtrhol z reťaze a na seriál to bolo už nezáživné, keď sa sústredenie presunulo z ľudí na to tajomno.
A to nehodnotím z lásky k nostalgii. Viem že to bežalo v telke keď som bol ešte malý a vtedy ma to samozrejme nezaujalo. Celé som si to pozrel len asi pred ôsmimi rokmi, takže v čase keď som už bol ovplyvnený novšími vecami. A aj tak to považujem za skvelú vec.
Esgalnor napsal(a):
Já měl docela obavy, že když dám těch 40, tak přiletí strašnej hejt, ale Drunk_Queen se toho teda nebojí :D
To není tak úplně pravda, nemůžu říct, že bych nepřemýšlela, co se se mnou po tomhle asi stane :D.
DoctorQQ napsal(a):
Klidně to berte jako "pruzení", ale těm, co tady fňukají, že jim oči klouzali k mobilu, že je hudba děsná, že to nemá spád atd, jen tolik. Jste už někde jinde, kdybyste v době, kdy tenhle seriál vznikl, ho mohli sledovat, seděli byste jako přibití a větu: "Sovy nejsou tím, čím se zdají být", byste si pamatovali až do dnešní doby. Jste prostě generace, pro kterou bohužel platí smutné upozornění už v dost podnicích, kam se spolu lidé chodí bavit (v přesném smyslu slova) - "Wifi nemáme, bavte se mezi sebou"...
Perfektně napsané. Oni jsou prostě jiná generace
Pro mě je TP nejlepší seriál. Viděla jsem to poprvé v devíti a doteď když slyším úvodní znělku mi běhá mráz po zádech. Viděla jsem ho už za ty roky několikrát a pořád mě baví.
A mimochodem všude se o něm píše, že je to mysteriózní seriál, tak je smutný, že se v recenzích diví, že to je tajemné
Drunk_Queen napsal(a):
To není tak úplně pravda, nemůžu říct, že bych nepřemýšlela, co se se mnou po tomhle asi stane :D.
No číst si recenzi, která světově oceňovanému seriálu dává 10%, ani nemá smysl.
Ale no tak, neberte to tak. Je to prostě rubrika, kde se hodnotí piloty, tak prostě napíšou, jak se jim pozdával. Neshazují tím celý seriál.
DoctorQQ napsal(a):
Narodil jsem se celejch deset let po premiéře Twin Peaks, ale to hned neznamená, že nedokážu ocenit filmy a seriály starší než jsem já - např. na Misery nedám dopustit, Mlčení jehňátek je mistrovský kousek, Buffy je správné guilty pleasure a Akta X jsou prostě skvělá... Ne, není to tím, že jsem nějaká jiná generace závislá na mobilech (mimochodem, během sledování jsem se na mobil/kamkoliv jinam nepodíval ani jednou). Vím, že v devadesátkách muselo být Twin Peaks jako naprosté zjevení a chápu, proč si to získalo takovou popularitu, mně se to ale prostě nelíbilo a všechny důvody proč, jsou v mým hodnocení.
kacka.irena napsal(a):
A mimochodem všude se o něm píše, že je to mysteriózní seriál, tak je smutný, že se v recenzích diví, že to je tajemné.
Když to někdo zkoukne, aniž by si přečetl to, co se o něm všude píše, tak ehm.
kacka.irena napsal(a):
No číst si recenzi, která světově oceňovanému seriálu dává 10%, ani nemá smysl.
Ale o tom to je, ne? Ukázat, že každému se líbí něco jiného, přečíst si i cizí názory a víc pohledů na věc. Nebo mi něco uniklo? :D
Jedno plus to má, jakmile má serial tady špatnou recenzi, vím, že se mi bude líbit:-D
blanka57 napsal(a):
Jedno plus to má, jakmile má serial tady špatnou recenzi, vím, že se mi bude líbit:-D
OK, prosím názory na Twin Peaks, Patriota, The Warriors, Rebel a The Breaks :D To by pro začátek mohlo stačit :D
Chápu, že s námi spousta lidí nesouhlasí, a děkuju jim, že to zvládli vyjádřit slušně a normálně. Úplně ale nerozumím, proč má někdo potřebu na nás útočit. Smyslem této rubriky, pokud snad někdo zapomněl, je podívat se na pilot očima diváka, pro kterého by tohle byla novinka a který by se rozhodoval, jestli se příští týden dívat dál. Proto se díváme na pilot a ne na celý seriál či ještě navíc na další tvůrcovu tvorbu, jak je nám tu ordinováno. Nebo vy snad takhle u novinek postupujete? Asi ne.
Světové uznání i pravda jsou dost relativní pojmy, uznání je pomíjivé, pravda záleží na člověku, který ji nějakým způsobem vnímá. Každý člověk má nějaký názor, žádný není naprosto pravdivý a 100% v právu, tak svět nefunguje.
Nejvíc mě ale upřímně mrzí to, že má někdo potřebu na nás útočit kvůli tomu, co za generaci jsme. Tahle rubrika běží už téměř pět měsíců, za tu dobu jsme stihli vydat přes čtyřicet článků, mnoho seriálů, které jsme v nich hodnotili, bylo o dost starší než Twin Peaks. A hodnotili jsme je kvůli tomu snad nízko? A máme snad potřebu při sledování seriálů pro naše rubriky NPL a SLDH neustále brouzdat po telefonu? Ne a ne. To, že jsem třeba já ročník '98, rozhodně neznamená, že jsem se někde zasekla a nezbožňuju i starší seriály (některé starší než oba mí rodiče).
Takže proboha, nedělejte z nás naprosté idioty jen kvůli tomu, že zrovna nejsme unešeni z pilotu vašeho oblíbeného seriálu, a nehledejte pro to výmluvy kdekoliv jinde než v tom, že se třeba všechno nemusí líbit všem. A ještě jednou díky těm, kdo zvládli vyjádřit nesouhlas s grácií a rozumem.
Také veci treba brať s rezervou. Vždy sú ľudia, čo nesúhlasia s tvojim názorom. Ako som písal minule, tu je to ešte v pohode. Tebe ešte nepriali chorobu a smrť pre teba a celú tvoju rodinu - a ani nie preto, že by nesúhlasili s tým, čo som napísal, ale preto, že nenašli v texte čo hľadali.
Ja som napísal, že mnoho vecí sa nedá posúdiť po jednej časti, chce to aspoň zo dve - tri. Netreba celý seriál. Nie, nepostupujeme tak pri každom seriály.
Ale zamysli sa. Ak skúsiš nejakú novinku, alebo aj niečo staršie o čom si moc nepočula, tak je to iné, odstaviť to po jednej epizóde, ako skúsiť niečo čo mnoho ľudí ospevuje. Neznamená to, že sa ti to musí páčiť, ale znamená to, že možno nebude od veci dať tomu ešte šancu.
Ja som dvakrát zrušil True Blood po prvej časti, lebo mi to prišlo ako úplná debilina. Keď som bol raz chorý a nemal čo iné pozerať, dal som tomu šancu, keď to všade tak vychvaľovali a zapáčilo sa mi to. A samozrejme je hromada seriálov, ktoré sa mi nezapáčili (Buffy). A vďaka tomu, že o tom ľudia hovorili som skúsil veci práve ako Twink Peaks, alebo Firefly.
Vždy keď píšeš na internet, tak musíš rátať s negatívnymi reakciami. Nie je to fér, ani správne, ale je to proste tak. Minule som ti napísal, čo rád sledujem a čo som mal rád od detstva a ty si to brala ako útok na seba (hej, vždy píšem o svojom detstve ľuďom, na ktorých útočím). Takže si to chce len zvyknúť a nebrať veci príliš osobne.
Pravdu máš v tom, že uznanie je relatívne. Pravda nie, pravda je vždy len jedna, ale to si si asi splietla pojem. Mne sa hrozne páčil výrok "Je niečo pekné, preto že sa nám to páči, alebo sa nám to páči, preto že je to pekné?". To skvele vystihuje, že každému sa páči niečo iné. Tak ako sa nám páči iná hudba, iné ženy/ muži, čokoľvek bežne v živote. A tak ako sa pobijú futbaloví fanúšikovia (čo nikdy nepochopím), tak sa budú oháňať priaznivci.
A niektoré veci idú proste s dobou. Je mnoho mladých, ktorí odsudzujú staré veci. A ani nie staré ako "staré". Minule nejaké deťúrence začuli Roxette a zaúpeli "bože, tieto stredoveké vykopávky". Pre boha, Roxette je moderná vec. Tak isto niekde puberťáčky vyhlásili na adresu Titanicu, že nebudú pozerať 20 ročný film. Veď to je úplne film pre puberťáčky, ako šitý na mieru. Ale ani to neskúsia, lebo "in" je len to čo je nové. Ak sa človek často stretne s takýmito názormi, tak potom skôr sa prikláňa, že to platí pre väčšinu generácie. A tu ani nebola rôznorodosť názorov, tu sa to nepáčilo trom z troch :)
Nemám pocit, že by tu někdo z někoho dělal idioty. Prostě se Vám to nelíbilo, s tím se nedá nic dělat, beru, že každý jsme jiný. Ale musím poděkovat kačce.ireně ohledně hudby, A. Badalamenti a jeho soundtrack k seriálu prostě NEMÁ chybu. A jsem moc rád a hlavně zvědavý, jak se "popasoval" se druhou sérií, protože podle zpráv, které jsem četl, by měl dělat hudbu zase ...
Alias napsal(a):
Ja som napísal, že mnoho vecí sa nedá posúdiť po jednej časti, chce to aspoň zo dve - tri. Netreba celý seriál. Nie, nepostupujeme tak pri každom seriály.
Ale zamysli sa. Ak skúsiš nejakú novinku, alebo aj niečo staršie o čom si moc nepočula, tak je to iné, odstaviť to po jednej epizóde, ako skúsiť niečo čo mnoho ľudí ospevuje. Neznamená to, že sa ti to musí páčiť, ale znamená to, že možno nebude od veci dať tomu ešte šancu.
A tu ani nebola rôznorodosť názorov, tu sa to nepáčilo trom z troch :)
Když to člověk vezme kolem a kolem, je tohle pro nás vlastně práce. Práce, ve které člověk nemá čas věnovat se seriálu více, než kolik pro rubriku potřebuje. Navíc tohle je princip rubriky, první epizoda a šlus.
Uznávám, není dobré, že se nám to tu takhle sešlo, ale prostě nefungujeme na tom principu, že hodnotíme účelně tak, abychom měli vyvážené hodnocení. Jsme jen dobrovolníci, kteří mají na výběr, jestli se k něčemu připojí. Takže nad tím prostě tahle kontrola není.
Drunk_Queen napsal(a):
Když to člověk vezme kolem a kolem, je tohle pro nás vlastně práce. Práce, ve které člověk nemá čas věnovat se seriálu více, než kolik pro rubriku potřebuje. Navíc tohle je princip rubriky, první epizoda a šlus.
Uznávám, není dobré, že se nám to tu takhle sešlo, ale prostě nefungujeme na tom principu, že hodnotíme účelně tak, abychom měli vyvážené hodnocení. Jsme jen dobrovolníci, kteří mají na výběr, jestli se k něčemu připojí. Takže nad tím prostě tahle kontrola není.
Ak ste za to platení, je to práca. Ak nie, tak je to stále hobby, je jedno ako si nastavíte pravidlá sami pre seba.
Ale samozrejme plne chápem, keď človek niečo robí zdarma - doslova pre iných a potom ho niekto kritizuje, pôsobí to ako znevažovanie jeho snaženia. Keď pri niečom strávim desiatky hodín a potom sa objaví niekto, kto to neobjektívne kritizuje len preto, že práve nemá náladu, alebo mu môj text neaimponoval, tak ma to tiež štve, aj keď som písal, že si to človek nemá brať osobne. Finálny príjemca totiž zhodnotí výsledok zadarmo a za chvíľu, alebo ani nie celý a kritizuje niečo, čo zaberá čas. Niekedy nejde len konkrétnu vec, niektoré články sú krátke, ale všetko okolo toho.
Robil som aj preklady, čo tiež pôsobí ako práca. Oproti článkom monotónne, nezáživne, ale stále je to niečo čo človek robí preto, že chce. Keby to mal zaplatené, tak skôr by mu mohla byť ukradnutá kritika :)
Chápem, že chcete mať bohatší obsah k seriálom, aby si človek našiel niečo viac ku každému seriálu. Ale skôr by sa možno hodilo zhodnotenie pár častí, alebo série. Tu zas beriem, že by to bolo ešte ťažšie. Nie každého to baví, nebol by čas sledovať sériu pre viacerých, aby bolo viac názorov a ak by to hodnotil len jeden a nepáči sa mu to, tak seriál vyznieva negatívne, aj ak je pomerne dobrý, alebo sa môže niekomu hrozne páčiť relatívne objektívne zlá vec. Tak možno skôr nejaký opis deja, príbehu a pár osobných postrehov - aby človek mal predstavu o čom to je, keď sa chce pozrieť na seriál, ktorý nie je novinka. Pri novinkách je toto OK, tam je to pre všetkých rovnaké, lebo ešte nik nemá napozerané viac, aby hodnotil inak.
Ale pri starších seriáloch by možno bola lepšia takáto forma. Lebo jedna epizóda pri niektorých naozaj nemá výpovednú hodnotu, niekedy je to len nudné predstavovanie postáv a potom sa to rozbehne, niekedy je to zas akčná jazda, ktorá sa potom utlmí na nudné dialógy. Seriály s veľa časťami, ako Mash a podobne by skôr možno vyzneli v článku, než v hodnotení epizódy, aby aj za pár rokov mohli informovať čitateľa o seriály o ktorom nepočul, alebo možno počul no nepozná.
Mňa napríklad bavili tie články Ragelly ku koncu seriálov. Čítal som ich aj keď som deň predtým ten seriál dopozeral. Bolo to také fajn zhrnutie hlavných bodov čo sa odohrali v seriály od počiatku do konca.
Toto je ako čisto nápad/ návrh/ postreh, čo ma napadlo teraz pri písaní tohto príspevku. Nie je to kritika, ani znevažovanie. Musím to uviesť na správnu mieru, lebo pri tebe mám občas pocit, že by si brala ako urážku, aj keby som ťa pozval na kávu :)
Alias: Ty články Vzpomínáme jsou super, ale je k tomu nutná znalost celého seriálu, abys od začátku do konce věděl, o čem píšeš. S tím, jak je to aktuálně časově atd., tak většina redaktorů včetně mě nezvládá stihnout seriály dokoukat v době, kdy končí, aby tyto články mohly vzniknout. I tak se tu občas objevují, ale na tak často, jak bychom chtěli. A pak druhá věc je taky ta, že tady to základní představení u NPL nebo SLDH je k sestavení víceméně jednoduché, máš ho třeba do 15 minut + hodinu na sledování pilotu + třeba 20 minut na názor. Ale vytvářet články Vzpomínáme je záležitostí hodin, většinou i dnů, protože je to opravdu rozsáhlé a detailní. Já tu mám třeba už asi rok a půl rozepsané články k The Shield a Sports Night a jak to tak vidím, nikdy je nevydám, protože se k tomu vůbec nedostanu. Ten koncept SLDH je i pro nás takto zábavný, máme jeden díl od každého seriálu, takže jich zkusíme opravdu hodně a i nám se občas něco do watchlistu dostane. A je to pořád dost a taky to nestíháme sledovat, natož pak ještě dávat několik dílů šanci něčemu, co nás nezaujalo na první pohled :)
A SZ je naše zábava, ale s tím, kolik tu toho děláme, to prostě za práci považujeme. Ale ne za práci, do které se musíš nutit, spíš za takovou, která nás baví, i když je hodně namáhavá :)
Tenhle seriál byl opravdu ve své době bomba, ale také se nelíbil každému. Znám spoustu takových lidí. Mě se líbí moc a pamatuji se, že při jeho sledování jsem se sama bála jít i na záchod a to mi bylo 20. Bože ta atmosféra, suprová. Nepamatuji se, že by se mi to stalo u jiného seriálu.
Ještě si pamatuji, že nějakej známej kritik u nás řekl: "Takhle se dělá seriál."
Opravdu,ale opravdu dementní hodnocení.U jakéhokoliv seriálu u kterého je nutno více přemýšlet,tak dostane to nejhorší hodnocení.Asi to dělají,jako někteří lidé díl za dílem a plnou hubu žrádla u toho,ale hlavně,že něco běží.
Jinak pro vyvolené jeden z nejlepších seriálů a pilot je z celého seriálu nejhorší,ale i tak by nedostal méně,jak 90 procent.A už se nemůžu dočkat zítřka,protože to po tolika letech vypukne znovu.Jsem z toho nadšený jako blázen. :)
Drunk_Queen napsal(a):
Pokud to vnímáš takhle, nabízí se otázka, zda by nebylo vhodnější, aby se rubrika jmenovala spíš "Letmý náhled do historie" než "S lupou do historie".
Drunk_Queen napsal(a):
Dalším otřesným prvkem je hudba. Nevím, jestli se na začátku devadesátých let hrála výzva „strč-tam-co-nejvíc-nehodící-se-smutné-hudby“, ale je mi naprosto jasné, že Twin Peaks s přehledem vyhrál. Absolutně nehodící se veselá hudba v nejspíš smutných momentech je už jen třešničkou na dortu.
Jak už tady zaznělo, tvorba D. Lynche nesedne všem a samozřejmě neberu redaktorům právo na jejich osobní názor. Možná by ale stálo za úvahu více přemýšlet o použitých výrazech. Nazvat "otřesným prvkem" hudbu, jejíž ústřední melodie získala cenu Grammy mi přijde poněkud silné.
A ještě bych si dovolil jednu poznámku: napsat po zhlédnutí pilotu že to má "nevyužitý potenciál" mi přijde docela odvážné. A to nejen u tohoto seriálu. Docela by mě zajímalo, v čem autor hodnocení Esgalnor ten nevyužitý potenciál po zhlédnutí jednoho dílu spatřuje.
Jak už tady zaznělo, tvorba D. Lynche nesedne všem a samozřejmě neberu redaktorům právo na jejich osobní názor. Možná by ale stálo za úvahu více přemýšlet o použitých výrazech. Nazvat "otřesným prvkem" hudbu, jejíž ústřední melodie získala cenu Grammy mi přijde poněkud silné.
A ještě bych si dovolil jednu poznámku: napsat po zhlédnutí pilotu že to má "nevyužitý potenciál" mi přijde docela odvážné. A to nejen u tohoto seriálu. Docela by mě zajímalo, v čem autor hodnocení Esgalnor ten nevyužitý potenciál po zhlédnutí jednoho dílu spatřuje.
Můžu jen souhlasit. :)
Díky, že tu jsou lidé jako Alias, kteří i přes svůj nesouhlas s naším názorem, hned nerýpají a snaží se docílit nějaké rozumné diskuze, fakt dík :)
Pokud ale bereme rubriku Novinka pod lupou, ve které se hodnotí pilotní díly nových seriálů, jako samostatný seriál, berme tedy rubriku S lupou do historie jako spinoff Novinky (však má tu Lupu i v názvu). Prostě seriál, který stojí na stejných základech, jen je trochu obměněn.
Pilot, který jsou hodnoceny v SLDH přece taky jednou musely mít premiéru. Jak někdo zmínil, v NPL hodnotíme piloty, protože přece podle nich se pak rozhodujeme, jak moc stojí za to koukat dál.
Seriály v SLDH taky musely někdy začít. Tím pádem se lidé taky koukli na pilot, aniž by mohli vědět, co se bude dít dál. A tím pádem si ten pilot taky nějak zhodnotili (mezi sebou, v článku, v hlavě, co já vím).
Takhle se jen "vracíme v čase" a snažíme se na pilotní díl kouknout očima nezaujatého diváka. U některých seriálů to je velmi těžké, protože sám vím, že pilot může být pouze nezáživnou předehrou k jedinečnému dílu. Ale na zbytek tohoto díla musím zapomenout a ohodnotit jen tu jednu epizodu, která má ke sledování navnadit.
Kdybychom měli hodnotit celý seriál, místo těch 490, jejichž piloty bychom měli do budoucna takhle zpětně zhodnotit, dostalo by se jich za stejnou dobu tak na 49. Navíc by do toho hodnocení šlo mnohem míň lidí (takže většinou jeden), a hodnocení by bylo jednostranné (občas se jednostranně může sejít i ve větším počtu lidí, ale to se nedá ovlivnit).
007.dany napsal(a):
Opravdu,ale opravdu dementní hodnocení.U jakéhokoliv seriálu u kterého je nutno více přemýšlet,tak dostane to nejhorší hodnocení.Asi to dělají,jako někteří lidé díl za dílem a plnou hubu žrádla u toho,ale hlavně,že něco běží.
Jinak pro vyvolené jeden z nejlepších seriálů a pilot je z celého seriálu nejhorší,ale i tak by nedostal méně,jak 90 procent.A už se nemůžu dočkat zítřka,protože to po tolika letech vypukne znovu.Jsem z toho nadšený jako blázen. :)
Moc nevím, u kterého seriálu není potřeba přemýšlet. Napadají mě jen některé přiblblé sitcomy, které tu pravidelně získávají dost nízká hodnocení.
Podle mě je třeba přemýšlet u každého seriálu, někdy víc, někdy míň, ale pokaždý jo. A neřekl bych, že by komplikovanější seriály v SLDH/NPL získávaly automaticky nízká hodnocení. Pro příklad třeba velmi komplikovaný pilot The Americans, Lost, Firefly nebo Penny Dreadful, tyhle všechny bych označil jako seriály, které vyžadují zapnutý mozek a všechny se dočkaly minimálně od jednoho z redaktorů 80 % (Penny Dreadful teda 90). A když zahrneme NPL, stačí si rozkliknout ty dvě nejnovější - American Gods a The Handmaid's Tale, nadbytek nízkých hodnocení u nich nevidím.
_karel_ napsal(a):
V pilotu se objeví několik míst, která mají fakt solidní atmosféru. Ústřední případ a hlavní zápletka jsou navíc extrémně slibné a z tajemného městečka Twin Peaks se dá vytěžit mnohem víc, než kolik se toho v pilotu ukáže. Především mě vadilo časté ignorování zápletky a řešení malicherností vedlejších postav, či nicneříkající scény. Stačilo by pár úprav a byl bych nadšený, takhle jsem v tom jen viděl spoustu míst, která byla uchopena správně, ale pak spoustu dalších, která nebyla nijak využita. V tom vidím ten nevyužitej potenciál pilotu, do budoucna tam sice zůstává, ale pilot je pro mě promarněnou šancí.
Já se přiznám, že jsem to zatím ještě neviděla celé. Kdysi jsem to nezvládala, hrozně jsem se pak bála:-) Před pár lety jsem to zkusila znovu a nějak jsem nebyla schopná to dokoukat, ani nevím, kde jsem skončila. Ale je pravda, že poslední dobou vyhledávám víc a víc takové trochu jiné seriály, už jsem asi přesycená klasikou. A tohle je takový zvláštní seriál, přesně to, co mě baví, ale prostě mi to pak už přišlo takové rozvleklé a nevydržela jsem. Asi bych tomu tedy měla dát třetí šanci:-)
Já bych to nijak nehrotila. Ti, pro které je seriál určen a kteří ho umí docenit, ví své, a těm ostatním se zkrátka líbí něco jiného. Lynch je sice génius, ale jako takový nesedne všem, jeho vidění světa a celá filmová i tv tvorba je velmi originální, tudíž i netypická. Navíc si myslím, že pokud někdo čte zdejší rubriky, tak už si zhruba umí představit, co kterému redaktorovi sedne, takže nemá cenu se rozčilovat. Ale jednu věc bych přeci jen ráda uvedla na pravou míru. Ragelly píše, že v seriálu figurují nadpřirozené síly, což je hodně zjednodušené vidění Lynchova seriálového univerza. U něj není nic jednoduché a černobílé. Možná je tu skutečně jisté zhmotnělé zlo, nebo je to možná jen metafora temných pudů v nás. Realita, sny, podvědomí, pravda a iluze... u Lynche není nikdy nic jednoznačné.
A na druhou stranu, nesouhlas s jinou generací a podobné plky. Když se Twin peaks začal vysílat, tak jsem byla sotva na světě, ale seriál miluju.
Když jsem sledovala Twin Peaks poprvé tak mě pilot taky odradil...vrátila jsem se k němu znovu po roce a když jsem došla k dalším epizodám, kde to nabralo šťávu, stal se z Twin Peaks jeden z mých nejoblíbenějších seriálů vůbec. Pilot je utahaný, představuje jednotlivé postavy, ale nemyslím si, že by byl špatně natočený. A ach ta hudba...část z Laura Palmer's theme mám na vyzvánění :D
Nebudem sa do nikoho navážať, i keď ma, po zhliadnutí názorov na tento kultový seriál, zopár štiplavých slov napadlo. Ja som fanúšikom seriálu, i keď som ho videla už dávno. Twin Peaks je atmosferický, tajomný, desivý, má geniálne šialené postavy a úžasný depresívny soundrack. Ocenila by som, a to nielen pri tohto seriály, keby pri tejto rubrike písal na seriál názor aspoň jeden človek, ktorý seriál pozná a rozumie mu. Vôbec nikomu jeho názor neberiem, ale pre objektivitu by to bolo fajn. Lebo vy tu vystupujete v pozícii ľudí, čo sa vyznajú a ich názor sa počíta, pritom ste seriál zakopali pod čiernu zem bez toho, aby ho vyvažoval aspoň jeden názor niekoho, kto by seriál poznal a vedel doceniť.
Když je rubrika nastavená tak, že se zkoukne pilot a ten se ohodnotí, nechtějte po redaktorech, aby sledovali celý seriál. To by tu, jak píše Esgalnor, těch článků totiž moc nebylo. Kromě této rubriky dělají i spoustu dalších věcí.
Na stránce každého seriálu má každý uživatel možnost napsat vlastní názor, právě tam taky najdete hodnocení lidí, co viděli celý seriál. A zrovna Twin Peaks 10 z 11 názorů hodnotí nad 80%. Pokud s hodnocením v článku nesouhlasíte, přidejte názor k seriálu, i podle toho se třeba někteří rozhodují, zda mají dát seriálu šanci.
MonYenn napsal(a):
Ocenila by som, a to nielen pri tohto seriály, keby pri tejto rubrike písal na seriál názor aspoň jeden človek, ktorý seriál pozná a rozumie mu. Vôbec nikomu jeho názor neberiem, ale pre objektivitu by to bolo fajn. Lebo vy tu vystupujete v pozícii ľudí, čo sa vyznajú a ich názor sa počíta, pritom ste seriál zakopali pod čiernu zem bez toho, aby ho vyvažoval aspoň jeden názor niekoho, kto by seriál poznal a vedel doceniť.
Pod to se můžu podepsat. I když je pochopitelné, že se ne vždy dá něco takového zrealizovat.
Twin Peaks mám ráda, ačkoliv jak už tu napsal někdo přede mnou, druhá půlka série trochu ztrácí dech. Ale pořád se na to dá dívat a David Lynch je David Lynch.
MonYenn napsal(a):
Nebudem sa do nikoho navážať, i keď ma, po zhliadnutí názorov na tento kultový seriál, zopár štiplavých slov napadlo. Ja som fanúšikom seriálu, i keď som ho videla už dávno. Twin Peaks je atmosferický, tajomný, desivý, má geniálne šialené postavy a úžasný depresívny soundrack. Ocenila by som, a to nielen pri tohto seriály, keby pri tejto rubrike písal na seriál názor aspoň jeden človek, ktorý seriál pozná a rozumie mu. Vôbec nikomu jeho názor neberiem, ale pre objektivitu by to bolo fajn. Lebo vy tu vystupujete v pozícii ľudí, čo sa vyznajú a ich názor sa počíta, pritom ste seriál zakopali pod čiernu zem bez toho, aby ho vyvažoval aspoň jeden názor niekoho, kto by seriál poznal a vedel doceniť.
To by bylo krásné. Bohužel to nejde zařídit. Redaktorů (článkařů) je asi deset, kteří si seriály vybírají. Ale většinou u nich zůstaneme jen my s DQ a víceméně někdy Esgalnor, jak je tomu tady, ostatní o něj prostě nemají zájem, nemají čas koukat na pilot a psát o něm názor nebo mají nějaký jiný důvod, proč se k němu nepřipsali. Jak už tu padlo, děláme to zadarmo, proto do toho nemůžeme nikoho donutit a stojí to jen na té dobrovolnosti. Od toho je pak tady ta diskuze, aby i uživatelé-nečlánkaři vyjádřili svůj názor, případně, jak někdo píše, ty komentáře u seriálu.
Teď jdu do třetí epizody nové řady a jsem vážně zvědav, jaká tady bude recenze. Jestli klasika dostala tak nízké hodnocení, tak novou řadu asi rovnou prohlásíte největším odpadem. :-)
Tyhlety výlevy mi připomínají někdejší recenze starých her v časopisu SCORE, kde jednu dobu ve speciální rubrice schválně kritizovali grafiku a herní možnosti u starých her. Akorát to bylo tehdy myšleno jako sranda, tohle je očividně vážně.
1) Divná hudba, nepasující hudba, otřesná hudba...WTF?
2) Dobrovolné vyspoilení si identity vraha a následné nadávání za pohřbení diváckého zážitku v důsledku tohoto vyspoilení v kombinaci s averzí autorky na "nadpřirozené síly"...WTF?
3) "všichni vypadají úplně stejně, nedokážete pomalu holky od sebe rozlišit a kluky jakbysmet" To jako vážně?
4) Přehrávání? Pusťte si Troškovy filmy, tam uvidíte přehrávání.
...navíc, jak bylo řečeno, Twin Peaks je velice specifické dílo, nemá cenu hodnotit jen pilot.
BTW ten "trailer" není trailer na seriál, ale video, poskládáné ze záběrů ze seriálu a filmu Fire Walk with Me, ale to není vaše chyba, jako spíš chyba nadpisu toho videa.
Dotaz na fanoušky: máte taky problém vidět Raye Wise jinak než jako tátu Laury Palmerové? Jako dovršení byla jeho role Ďábla v Reaperovi...
Esgalnor napsal(a):
V pilotu se objeví několik míst, která mají fakt solidní atmosféru. Ústřední případ a hlavní zápletka jsou navíc extrémně slibné a z tajemného městečka Twin Peaks se dá vytěžit mnohem víc, než kolik se toho v pilotu ukáže. Především mě vadilo časté ignorování zápletky a řešení malicherností vedlejších postav, či nicneříkající scény. Stačilo by pár úprav a byl bych nadšený, takhle jsem v tom jen viděl spoustu míst, která byla uchopena správně, ale pak spoustu dalších, která nebyla nijak využita. V tom vidím ten nevyužitej potenciál pilotu, do budoucna tam sice zůstává, ale pilot je pro mě promarněnou šancí.
Děkuju za odpověď. Nemínil jsem svůj příspěvek jako "rýpání", fakt mě to zajímalo.
Moc nevím, u kterého seriálu není potřeba přemýšlet. Napadají mě jen některé přiblblé sitcomy, které tu pravidelně získávají dost nízká hodnocení.
Podle mě je třeba přemýšlet u každého seriálu, někdy víc, někdy míň, ale pokaždý jo. A neřekl bych, že by komplikovanější seriály v SLDH/NPL získávaly automaticky nízká hodnocení. Pro příklad třeba velmi komplikovaný pilot The Americans, Lost, Firefly nebo Penny Dreadful, tyhle všechny bych označil jako seriály, které vyžadují zapnutý mozek a všechny se dočkaly minimálně od jednoho z redaktorů 80 % (Penny Dreadful teda 90). A když zahrneme NPL, stačí si rozkliknout ty dvě nejnovější - American Gods a The Handmaid's Tale, nadbytek nízkých hodnocení u nich nevidím.
Děkuji za zajímavý názor. :) Ale když porovnám seriál u kterého je nutno opravdu více,zdůrazňuji více přemýšlet,tak nad tím přemýšlím několik minut po skončení dílu a jsem naprosto uchvácen.Poté přemýšlím několikrát za den nebo v noci.Ale u čistě průměrného či lehce nadprůměrného seriálu (o sračkách psát ani nebudu),tak se podívám,líbí se mi to,ale to je vše.Uchvácen nebo extra nadšený a natěšený na další díl rohodně nejsem.Takže to je ten rozdíl,ale právě někteří lidé radši toho méně přemýšlení.Vadí mi to,ale nic s tím neudělám,je to každého věc,na co se kouká.A všechny seriály,co jsi tu vypisoval(a),tak mám moc rád,ale opravdu nestačí vidět pilot a psát více protikladů.To je přece absurdní.Vím,hodnotíte pouze pilot,ale pro to by měl být ten názor trošku nezaujatý a ne kritizovat pomalu celý seriál,když nevíte,jak to bude pokračovat. :)To pak člověka i zamrzí,když to vidí.
Wau, sa to tu rozbehlo. Vážení redaktori, keď hodnotíte pilot k tak vyhypovanému seriálu, musíte čakať hromy blesky na vašu hlavu (a to tu boli ešte celkom slušné reakcie). Prosím keď neviete zniesť trocha kritiky od zapálených fanúšikov, nepíšte sem (polovica diskusie je "dotknutá" reakcia na reakciu na článok).
Rád by som videl vašu recenziu filmu Mazacia hlava od Lyncha (ten so nedal ani ja a to som Lynchov mega fan)
_karel_ napsal(a):
V tomhle musím teda souhlasit. To, že se někomu pilot nelíbí ještě chápu, ale zhodnotit ho jako nevyužitý potenciál, když člověk nezná kontext, je nerozumné.
Esgalnor napsal(a):
Podle mě je třeba přemýšlet u každého seriálu, někdy víc, někdy míň, ale pokaždý jo. A neřekl bych, že by komplikovanější seriály v SLDH/NPL získávaly automaticky nízká hodnocení.
Ještě bych se vyjádřila k tomu, že nad každým seriálem se musí přemýšlet. Jasně, že musí, ani na sitcomy se člověk nemůže většinou dívat s prázdnou hlavou. Rozdíl proti zmiňovaným (hlavně AHS, ostatní jsem neviděla) je ten, že i když v průběhu nad dějem intenzivně nepřemýšlíte, nakonec vám to všechno pěkně vysvětlí a v průběhu navíc dostáváte celkem jasné indicie. Ani jedno v Twin Peaks nedostanete.
A jasně, chápu, že není dost redaktorů, aby se sešly různé názory a tak, ale právě když to děláte zadarmo a jako koníčka, je pak škoda, když názory redakce v celku propadnou...
Z tuhle historickou lupu a názory moc díky. Seriál byl mezi 5 nejočekávanějšími v květnu, dokonce na prvním místě, chtěla jsem před startem nového Twin Peaks konečně mrknout na ten původní, ale vzdala jsem to, tohle bohužel pro mě není. Určitě to nesouvisí s mým věkem a nemyslím si, že by mě sledování dalších dílů mohlo přesvědčit o opaku.
Rád by som videl vašu recenziu filmu Mazacia hlava od Lyncha (ten so nedal ani ja a to som Lynchov mega fan)
To bych viděl také opravdu rád,ale dokážu si to představit.......
Hodnotit Twin Peaks po pilotu opravdu nemá smysl. Pod 70% bych mu sice nedala, ale když jsem ho kdysi viděla poprvé, tak jsem na něj koukala nadvakrát. Takže to vaše hodnocení do určité míry chápu. Zvlášť pokud to bylo první setkání s Lynchem. A jak už bylo řečeno, účelem této rubriky je hodnotit právě jenom pilot.
Ale popsat geniální Badalamentiho hudbu jako otřesnou! To se na mě nezlobte, ale to je opravdu vrchol ignoranství.
x-five napsal(a):
Mazací hlavu jsem kdysi viděla a dokoukala (a to jenom proto, že jsem nemohla utéct) a trauma z toho mám dodnes. Film, který je naprosto nehodnotitelný. Ale jako experiment mezi místními redaktory by to bylo určitě zajímavé. :)
Baldr0 napsal(a):
Mazací hlavu jsem kdysi viděla a dokoukala (a to jenom proto, že jsem nemohla utéct) a trauma z toho mám dodnes. Film, který je naprosto nehodnotitelný. Ale jako experiment mezi místními redaktory by to bylo určitě zajímavé. :)
Neviem či ťa mám obdivovať alebo ľutovať.
Ale späť k Twin Peaks:
Viete si predstaviť, aká to musela v deväťdesiatkach pecka, keď u nás začali vysielať tento seriál. Pokiaľ si pamätám, z amerických seriálov tu bežal len Dallas. A potom prišlo toto. Pred tým sme boli zvyknutí na čo? Majora Zemana, Nemocnicu na okraji mesta, pár anglických seriálov (nie až tak zlých na tú dobu) a zrazu prišlo niečo plné bizardných postáv a postavičiek zvláštnych záhad a dejových odbočiek a zvratov a geniálnej hudby. Jasné, že aby niekto strávil Lyncha musí byť viac či menej uletený (radšej viac). T.P. pre mňa raz a navždy stanovilo latku mysterióznych seriálov.
Těžko upírat redaktorům a hodnotitelům jejich subjektivní hodnocení. A samozřejmě je zřejmé, pro lidi, kteří pořádali TP party s koblihy, kávou a seriálem (dokonce jsem znal i jeden železniční vagon zaparkovaný v lese) je pilot i následné řady něčím zcela odlišným, než pro současné mladistvé intelektuály. O tom je svět a tak to chodí. Těžko chtít po současném mladém divákovi, aby automaticky ulítával třeba na... Kabinetu doktora Caligariho (a že to ve své době byla pecka).
Spíš mě mrzí jiná věc. Že daní redaktoři vnímají TP čistě prizmatem hypu (přičemž jim uniká, že přežívá-li hype 25 let a je-li seriál minimálně inspirativní pro další a další variace - namátkou Wayward Pines, Killing, Happy Town... - nejde o hype ve smyslu umělé bubliny) a současné seriálové estetiky, aniž by si uvědomovali, že to BYL PRÁVĚ TP, jenž tuto estetiku pomáhal spoluvytvářet. Že o "velké TV" tak, jak ji vnímáme dnes skrz HBO, Showtime, CBS, ale i NETFLIX a Amazone, se můžeme dnes bavit právě i zásluhou původního Twin Peaks, jenž se na férovku dokázal postavit Dallasu a podobným soap operám tím, že zcela cynicky zneužil jejich vlastní zbraně. Je svým způsobem legrační číst výtky na nedotaženou estetiku tam, kde onen seriál tu - kritikům chybějící estetiku a vlastně celý subžánr mysteriózních seriálů - pomáhal vytvářet.
Velikost TP spočívala právě v tom, že popadl tehdejší "Ordinaci v růžové zahradě", udělal z ní zrcadlo našich pokřivených myslí a otevřel cestu dalším skvělým kouskům, kolikrát i odlišných žánrů. Význam TP není v tom, že je "celosvětově uznáván". Je v tom, že je milníkem televizní tvorby.
Mimochodem, pilot se tehdy vědomě natáčel tak, aby se dal odvysílat případně jako film. Předpremiéra probíhala ostatně v kině. Jeho původní konec byl po rozhodnutí pokračovat přestříhán a vypuštěné části se objevily v pozdějších dílech.
Jo a ještě jedna věc - nejsem si jistý, jak bych reagoval, kdybych zjistil, že mou přítelkyni, dceru, spolužačku, někdo znásilnil, brutálně zavraždil, zabalil do igelitu a hodil do řeky... Celkem mi ona vytýkaná "hysterie" přišla na místě... (nehledě na špínu, jež se posléze začala vyplavovat ven...)
PS: ještě jsem neviděl v televizi tak intenzivní podání vraždy, jako když si Bob podal Lauřinu sestřenici... Aniž by k tomu bylo třeba jakéhokoliv gore.
kacka.irena napsal(a):
Dotaz na fanoušky: máte taky problém vidět Raye Wise jinak než jako tátu Laury Palmerové? Jako dovršení byla jeho role Ďábla v Reaperovi...
Pro mě je Ray Wise VŽDYCKY v prvé řadě Lealand Palmer. A v řadě druhé... ale to bych spoileroval... OK, tak řeknu Frank Silva.
Juan du Nord napsal(a):
Tak si čtu ty recenze... hm recenzovat Twin Peaks po shlédnutí pilotu je asi blbost :-) Ten seriál se totiž musí vidět celý, pěkně do konce druhé řady a pak teprve hodnotit, jinak to nedává smysl.
Tak pokud musím strávit odhadem 30 hodin tím, že se budu nudit, abych na jejich konci získala pocit, že to opravdu stálo za to, že mi konec vytřel zrak, tak to radši zachráním 30 hodin a oželím klasiku. Ony jsou totiž seriály, které mi dají na konci stejný pocit, i když se budu bavit i během procesu.
Z téhle rubriky je to teprve druhý článek, co čtu, u Přátel jsem mimochodem s autory taky nesouhlasila, ale opět pozoruju něco nepříjemného, když to tak řeknu. Nevím, co mě udivuje víc. Vaše naprosté nepochopení smyslu téhle rubriky, nebo neschopnost respektovat názor druhých.
Pilot je naprosto unikátní epizoda každého seriálu. Je natočen i měsíce před dalšími díly a je, zvláště dříve, to jediné, co mají autoři v rukou, aby přesvědčili stanice, ať jim dají šanci. Pokud pohnojí pilot, další možnost většinou nedostanou. Takže ano, má smysl hodnotit piloty bez znalosti kontextu celého seriálu. Když budou brát v potaz celý seriál, což by si ostatně někdo, kdo seriálu rozumí, jak vy požadujete, možná ani neodpustil, tak tahle rubrika ztrácí smysl, to si můžem přečíst názory k seriálu, nemusí se tím zabývat redaktoři, kteří mají hafo jiné práce. A kdybyste se dívali na věc objektivně, ne jen jako fanoušci seriálu, tak to uznáte.
A to je tu vlastně to nejsmutnější. Vy se tu oháníte tím, že autoři jsou mladí, nevyzrálí, takže nemohou pochopit to, co vy mudrcové dávno víte, ale chováte se jako každá druhá puberťačka, která se na blogu hádá, který z One Direction je hezčí. Místo toho, aby tu dospělí lidi, za které se uživatelé vydávají, respektovali odlišné názory, ťukají do klávesnic spíš snobové a pokrytci, kteří ví všecko líp.
Tak musím přiznat, že už jsem to po shlédnutí čtvrtého dílu nové rady nevydržela a musela jsem se pustit do celého seriálu zase od začátku. Trochu z nutnosti, protože už mi evidentně scházely některé detaily. A trochu taky na truc tomu hodnocení tady. Osmidílnou první řadu jsem dala za tři dny - protože na rozdíl od většiny seriálů u toho nemůžete prostě jen poslouchat a dělat spoustu jiných věcí. Tady je potřeba sedět na zadku a koukat.
No a to je možná ten problém. Teda ne pro mě. Někdo prostě potřebuje akci, litry krve, střídané sexem (popřípadě oboje zároveň), aby udržel pozornost. Což dokládá třeba úspěch GoT. Někdo zase ne..
Jenom taková prosba - nesahejte nám na Červeného Trpaslíka
Jasně my jsme pokrytci, když upozorňujeme, že tento seriál je naprosto unikátní v tom, že bez alespoň částečného pochopení děje (což jde nejdříve po první sérii) nelze objektivně hodnotit. Pokrytec je ten, co dělá něco ve stylu "nechápu to, tak je to blbost"
V každém popisku je napsáno"misteriózní". To je jako bych se rozhodla psat recenzi na 2001 Vesmírná odysea. Já jsem dvakrát usnula někdy u hopcajících opic. Takže bych nejspíš měla napsat, že to je nudná slátanina. Nenapíšu. Mám soudnost. Prostě je mi jasný, že mi to nic neříká, tak jdu dál.
Když jsem byla (podruhé) v kině na Sin City, tak po mě na záchod šly takový mladý slepičky a stěžovaly si navzájem, jak je ten film hrozně násilnej.... Prostě informace jsou moc důležitá věc
kacka.irena napsal(a):
...To je jako bych se rozhodla psat recenzi na 2001 Vesmírná odysea. Já jsem dvakrát usnula někdy u hopcajících opic. Takže bych nejspíš měla napsat, že to je nudná slátanina. Nenapíšu. Mám soudnost. Prostě je mi jasný, že mi to nic neříká, tak jdu dál...
Přesně o tomhle psala Ševča v předchozím komentáři. Tohle je o nepochopení smyslu této rubriky. Lupa opravdu není objektivní recenze celého seriálu, ale naprosto subjektivní recenze pilotu od jednotlivých redaktorů - proto mám klasickou i historickou Lupu tak ráda.
kacka.irena napsal(a):
Jasně my jsme pokrytci, když upozorňujeme, že tento seriál je naprosto unikátní v tom, že bez alespoň částečného pochopení děje (což jde nejdříve po první sérii) nelze objektivně hodnotit. Pokrytec je ten, co dělá něco ve stylu "nechápu to, tak je to blbost"
V každém popisku je napsáno"misteriózní". To je jako bych se rozhodla psat recenzi na 2001 Vesmírná odysea. Já jsem dvakrát usnula někdy u hopcajících opic. Takže bych nejspíš měla napsat, že to je nudná slátanina. Nenapíšu. Mám soudnost. Prostě je mi jasný, že mi to nic neříká, tak jdu dál.
Když jsem byla (podruhé) v kině na Sin City, tak po mě na záchod šly takový mladý slepičky a stěžovaly si navzájem, jak je ten film hrozně násilnej.... Prostě informace jsou moc důležitá věc
Cílem obou lup je prostě sdělit čtenářům dojmy několika redaktorů v pár odstavcích. Nejde o objektivní recenzi, nejde o podrobný rozbor pilotu - jde o subjektivní dojem, jenž si redaktor z pilotu odnesl, a který následně zprostředkuje do nějakého textu. Berte nebo nechte být, smysl lupy se už asi nezmění.
kacka.irena napsal(a):
Jenom taková prosba - nesahejte nám na Červeného Trpaslíka.
Nesrovnávejme jablka s hruškami.
Drunk_Queen napsal(a):
Nesrovnávejme jablka s hruškami.
Já si nezačala
kacka.irena napsal(a):
A ty si myslíš, že když autoři před těmi lety chtěli seriál stanici prodat, tak že nějaký programový ředitel jim dal zelenou po 2 řadách? Taky viděl jen pilot a jen podle něj rozhodoval.
ševča napsal(a):
A ty si myslíš, že když autoři před těmi lety chtěli seriál stanici prodat, tak že nějaký programový ředitel jim dal zelenou po 2 řadách? Taky viděl jen pilot a jen podle něj rozhodoval.
Dali podle pilotu - a ten vzbudil nejen zájem producentů. Ale ukázky k pilotu nalákaly rekordních 36 milionů diváků - dneska se za úspěch považuje sledovanost kolem deset. A kupodivu (pro některé z vás) nadšení neopadlo ani potom. Sledovanost začala padat až v polovině druhé řady, kdy se prozradilo, kdo byl vrahem. Podívej se na známku na imdb, na ocenění, která seriál získal. To není žádná nudná a blbá slátanina, co se nám pořád snažíte vnutit.
A ano budu tady pořád bojovat - protože když si sem přijde přečíst recenzi někdo, kdo to ještě neviděl, tak tomu seriálu kvůli těm recenzentům nedá šanci.
kacka.irena napsal(a):
A ano budu tady pořád bojovat - protože když si sem přijde přečíst recenzi někdo, kdo to ještě neviděl, tak tomu seriálu kvůli těm recenzentům nedá šanci.
Ale to není recenze seriálu, jen názor na pilot. Kdo chce vědět, jaký je seriál, má jít do Názorů. Když bude někdo někde číst recenzi k tomu příšernému dílu Bones, kde se Kůstka identifikuje s obětí a děsí se toho, že taky tak dopadne, a bude to považovat za směrodatný názor pro celý seriál, tak je taky idiot a je to jeho blbost.
kacka.irena napsal(a):
...Podívej se na známku na imdb, na ocenění, která seriál získal. To není žádná nudná a blbá slátanina, co se nám pořád snažíte vnutit.
Tohle přece nikdo nikomu nevnucuje. Smysl této rubriky je úplně jinde, opravdu mrkni na úvodní pasáž článku.
Pilot existuje ve dvou verzích - skutečný pilot (tedy "evropská verze"), byl na základě požadavku Warner Home Video násilně zakončený objasněním vraždy Laury. Většina materiálu z tohoto pilotu byla následně včleněna do seriálu, který měl jiný pilot (resp. první díl). Začátek obou verzí pilotu je totožný až do scény, kdy Lauřina matka sedí na sofa s cigaretou.
Některé scény z pilotu byly před vřazením do seriálu změněny tak, aby působily dojmem vize a ne reálného prožitku (scéna v Červeném pokoji).
Poté, co byl Twin Peaks prodán ABC, zůstala práva na původní pilot WHM, a proto mohl a může být nadále distribuován jako "televizní film". (Velmi zjednodušeno, ve skutečnosti existují verze 3.)Závěr "evropské verze" nesouvisí s dalším dějem v seriálu (s výjimkou snu Coopera.)
Nedílnou součástí seriálu jsou "Log lady Introduction", předcházející každý díl, včetně pilotu - tím se ale nikdo z autorů "prvního setkání se seriálem" neobtěžoval zabývat.
Fascinuje mě, že byl komentovaný pilot bez toho, že by autoři uváděli, jakou verzi komentují.
Existuje velmi málo seriálů, kterým se podařilo překročit rámec seriálové tvorby a významně se zařadit do dějin kinematografie.
Twin Peaks lze hodnotit pouze jako celek, k tomu je nutno podotkonout, že z principu nemůže oslovit mainstreamového diváka (se všemi konsekvencemi, z toho plynoucími).
Hodnotit samostatně pilot Twin Peaks (aniž by autor udedl, jakou verzi pilotu hodnotí a navíc bez nezbytného Lady Introduction), je naprosto zavádějící nesmysl.
Opakovaně jsem si přečetl jak článek, tak i diskusi k němu a celkově to na mě zapůsobilo stejným dojmem, jako kdybych četl hodnocení Bulgakovova Mistra a Markétky od "čtenářů" Blesku, kteří jedno z největších děl světové literatury odhodili po přečtení prvních stránek.
Tebe to fascinuje? Ty přece žiješ pro to, abys nám mohl říkat, co všechno je tu blbě.
ševča napsal(a):
Tebe to fascinuje? Ty přece žiješ pro to, abys nám mohl říkat, co všechno je tu blbě.
Milá Ševčo, většina lidí ve chvíli, kdy jim dojdou argumenty, přejde do osobní roviny. Ještě bys do toho mohla zamíchat pár vulgarismů a potom by ses jistě zatetelila štěstím :-)
Tvoje reakce ale na věcné podstatě nic nemění, takže vlastně byla zbytečná. Takový malý, český, hloupoučký off-topic. Pokud budeš nadále reagovat věcně, tak si s Tebou rád vyměním argumenty, pokud ne, tak by to byla ztráta času.
Komentáře k pilotu Twin Peaks skutečně patří mezi záležitosti, které jsou označitelné Tvými slovy "co všechno je tu blbě". Svědčí nejen o naprostém nepochopení TP, ale i o neznalosti a o neuvěřitelně povrchním přístupu k hodnocení díla světového významu. To mě opravdu fascinuje.
_-0-_ napsal(a):
Milá Ševčo, většina lidí ve chvíli, kdy jim dojdou argumenty, přejde do osobní roviny. Ještě bys do toho mohla zamíchat pár vulgarismů a potom by ses jistě zatetelila štěstím :-)
Tvoje reakce ale na věcné podstatě nic nemění, takže vlastně byla zbytečná. Takový malý, český, hloupoučký off-topic. Pokud budeš nadále reagovat věcně, tak si s Tebou rád vyměním argumenty, pokud ne, tak by to byla ztráta času.
Komentáře k pilotu Twin Peaks skutečně patří mezi záležitosti, které jsou označitelné Tvými slovy "co všechno je tu blbě". Svědčí nejen o naprostém nepochopení TP, ale i o neznalosti a o neuvěřitelně povrchním přístupu k hodnocení díla světového významu. To mě opravdu fascinuje.
Hned druhá věta tvého příspěvku dokazuje, že mě neznáš. Spíše než off-topic bych to nazvala přidáním kontextu k tvému příspěvku. Kdo se tu s tebou ještě nesetkal, díval by se na tvůj komentář asi jinak než někdo, kdo už tě viděl mockrát tady něco kritizovat stylem, jak ty jsi strašně moudrý oproti nám ostatním. Celá tvoje přednáška o pilotu Twin Peaks byla prostě o tom, že ses chtěl zase předvést. Mně argumenty nedošly, já s tebou diskutovat prostě nebudu, protože v tom nenacházím smysl. Svoje argumenty jsem jednou napsala a nepotřebuji ti je opakovat. To hlavní, za čím si stojím, že lidi pro svůj zápal nepochopili princip téhle rubriky. Ty tohle nebudeš chtít pochopit, i kdyby tě tu stokrát někdo přesvědčil. Já si myslím, že tvé starší plodné příspěvky do tématu Uhádni seriál podle obrázku řeknou vše potřebné každému, kdo bude chtít. Diskuze s tebou by byla jako uspořádat trolovi hostinu.
Nejdiskutovanější článek v lupí rubrice? Už jsem zvědavý jak dopadnou piloty GOT a TBBT :D
milosh napsal(a):
Nejdiskutovanější článek v lupí rubrice? Už jsem zvědavý jak dopadnou piloty GOT a TBBT :D
Pokud to bereš dohromady i s NPL, tak nejvíc reakcí má Modrý kód :D.
Drunk_Queen napsal(a):
Pokud to bereš dohromady i s NPL, tak nejvíc reakcí má Modrý kód :D.
Ba jo, na ten už jsem úplně zapomněl. Tam mě ten počet příspěvků na jaře taky překvapil :)