Diskuze k článku Novinka pod lupou: The Defenders
Romix
Uživatel od první verze | Cool level: 14 | Emma Swan
21. 8. 2017 / 18:53:52 (před 7 roky)
off

Tohle je seriál, u kterého hned máte zapínat další a další epizody a ne se zdržovat psaním v tomhle případě úplně zbytečného článku o ničem. Každý musel vědět, že spojením čtyř různých hrdinů z různých prostředí vznikne pomalý začátek seriálu, ve kterém se bude spíše kecat. A je to teda lepší, než kdyby začala první epizoda, v páté minutě se všichni náhodou potkali někde v baru a rovnou se vrhli zničit Ruku. :)

Spíš mám problém, že tomu odklepli jen 8 epizod, to je prostě málo. Luke Cage byl natahovaný na 13 dílů a pak všichni frajeři dohromady dostanou jen osm epizod...

Romix
ragelly
Boss přes články | Cool level: 119 | Jack O'Neill
21. 8. 2017 / 19:04:38 (před 7 roky)
on
Romix napsal(a):

Tohle je seriál, u kterého hned máte zapínat další a další epizody a ne se zdržovat psaním v tomhle případě úplně zbytečného článku o ničem. Každý musel vědět, že spojením čtyř různých hrdinů z různých prostředí vznikne pomalý začátek seriálu, ve kterém se bude spíše kecat. A je to teda lepší, než kdyby začala první epizoda, v páté minutě se všichni náhodou potkali někde v baru a rovnou se vrhli zničit Ruku. :)

Tak minimálně dva lidi z tohohle článku si ten jeden díl pustili speciálně kvůli tomuhle zbytečnému článku o ničem a šli do toho s tím, že další díly téměř stoprocentně dál sledovat nebudou. Myslím, že tyhle články slouží jednak jako inspirace pro lidi, kteří hledají neznámé novinky, ale proč by kvůli tomu měly známější a očekávanější seriály tratit? To jako když každý ví, o co půjde, tak nemá smysl článek tvořit? To teda chudák seriál, přišel by o svou představovačku, kterou děláme bez rozdílu všem novinkám, a navíc o nadstandardní počet názorů. Myslím, že i ti, kteří neplánují sledovat nebo už mají třeba celou sérii za sebou, si článek otevřou třeba jako zajímavost nebo zábavné zpestření několika minut volného času, aby si přečetli naše názory a případně napsali do diskuze, jak pilot nebo celá první série působila na ně.

A já třeba nevím, jak bych měla vědět, že tady vznikne pomalý začátek, ve kterém se bude spíše kecat. Piloty obecně si pouštím bez traileru, bez zjišťování dalších informací nebo čtení jiných názorů a recenzí, prostě do toho jdu s čistým štítem a počkám, co z toho vyleze.

Seraphine313
Redaktor | Cool level: 88 | Fox Mulder
21. 8. 2017 / 19:08:30 (před 7 roky)
off
Romix napsal(a):

Spíš mám problém, že tomu odklepli jen 8 epizod, to je prostě málo. Luke Cage byl natahovaný na 13 dílů a pak všichni frajeři dohromady dostanou jen osm epizod...

Upřímně, ne, čekal jsem něco jiného, právě kvůli těm osmi epizodám. Čekal jsem spíš něco ve stylu Civil War - sejdou se, dají se do kupy, budou tam bojovat, budou tam rozpory, pak skončí první díl. Tohle mělo být vyvrcholení pěti předchozích řad a z mého pohledu se promrhal celý jeden díl v podstatě na nic.

And when my time is up, have I done enough?
lukascoolarik
Redaktor | Cool level: 121 | Lorne Malvo
21. 8. 2017 / 19:10:19 (před 7 roky)
off

Úvod bych viděl na takových těch 60 až 70 %. Základní problém šlo očekávat; mix čtyř seriálů zatím příliš nefunguje a vypadá spíš jako sestřih scén ze čtveřice samostatných seriálů. To je podtrženo i barevným nádechem scén hlavních hrdinů, což je pěkná stylistická volba, ale hlavně to ještě víc prohlubuje propast mezi seriály. Luke Cage a Iron Fist jsem neviděl a nejslabším článkem mi zatím přijde Iron Fist. Jeho scéna v letadle s tím snem mi přišla zbytečná, podstata šla jistě sdělit i víc kreativně, takže scenáristé mohli ušetřit čas a použít jen tu úvodní rvačku a následný příjezd do New Yorku.

Divím se, že nikdo nezmínil tu příšerně sestříhanou bitku hned na začátku; z těch vteřinových střihů mě bolely oči. :-D Úvodní znělka je vizuálně výborná, hudba ale není tak poutavá jako u DD nebo JJ. Padouch Defenderů působí, no, ne moc zajímavě, ale aspoň to není žádné chodící klišé. Prozatím. Sledovat budu dál, protože jenom sedm dalších dílů a protože Jessica Jones je prostě skvělá.

Lill
Dlouholetý uživatel | Cool level: 34 | John Watson
21. 8. 2017 / 19:21:11 (před 7 roky)
off

Na Defenders som bola zvedavá, aj keď som ešte nevidela Luka Cagea a druhú sériu Daredevila (To fakt vyšla už pred rokom a pol? :O Čo som robila, že som na to nemala čas? :D), tak som včera pozerala pilot. Čo ma sklamalo, bolo to, že postavy sa zatiaľ nestretli, snáď tak učinia čo najskôr, sú tam postavy, ktoré by ich mohli poprepájať. Čo ma prekvapilo, bola už spomínaná Jessica a to, že v podstate to z veľkej časti tiahla, lebo tú herečku nemusím, ale fakt bola dosť výrazná. Som zvedavá na zvyšok a snáď sa kvôli nízkemu počtu epizód čoskoro rozbehne aj akcia.

Vachisek
Dlouholetý uživatel | Cool level: 12 | Dale
21. 8. 2017 / 20:18:15 (před 7 roky)
off

Je vidět, že jste nasadily hodně vysoká očekávání. Protože Defenders je naprostá špička. Defenders totiž není seriál o prvním díle. A skutečná ,,Avengers'' párty začne až v půlce než se všichni poznaj. Bohužel dneska evidentně chce publikum bandu lam co se potká a jde zachránit svět.

Nira
Dlouholetý uživatel | Cool level: 32 | Debra Morgan
21. 8. 2017 / 20:32:40 (před 7 roky)
off
Romix napsal(a):

Tohle je seriál, u kterého hned máte zapínat další a další epizody a ne se zdržovat psaním v tomhle případě úplně zbytečného článku o ničem. Každý musel vědět, že...

A to já jsem teda ráda za každou lupu. Občas je věnována skoro okrajovému seriálu, na který by člověk běžně nenarazil. A občas naopak něčemu velmi očekávanému, co si už od první zmínky o natáčení buduje fanouškovskou základnu. Vždycky jsem zvědavá a těším se na názory.
A k článku: díky za lupu, toto není seriál pro mě :-)

Tempy
Redaktor | Cool level: 23 | Denholm
21. 8. 2017 / 20:59:02 (před 7 roky)
off

Díky za článek!

S Defenders se bohužel opakuje to, co už jsem pozorovala u dalších seriálů, tedy že 1. díl a finále jsou nejslabší. :( Neříkám, že to jsou špatné epizody, ale s těmi ostatními se srovnat nedají. Hlavně tempem vyprávění. Jinak jsem seriálem opravdu mile překvapená. Potěšili mě především "růstem" některých postav.

Jsem tu opravdu jediná, kdo má rád Luka a jeho seriál? :) V oblíbenosti u mě stojí hned za Jessicou (kterou prostě překonat nelze), pravda, hlavně proto, že Iron Fist (jako seriál) byl fakt slabej a tomu "vašemu" Daredevilovi prostě ne a ne přijít na chuť. :D I proto jsem měla během pilotu pocit, že být tohle seriál (opět) jen o Jessice a Lukovi, tak jsem naprosto spokojená. To se naštěstí během seriálu změnilo a potěšilo mě hlavně určité dozrání Dannyho (i když, co si budem povídat, ještě by to možná trochu chtělo :D).

A s tím Mattem prostě nevím no. :( Během seriálu jsem zjistila, že mi asi ani tolik nevadí postava jako (a teď mě neukamenujte) herec, který ji hraje, tedy Charlie Cox. :( Jakmile nahodil masku, tak mi hned přišel mnohem snesitelnější. :D Ale abych nezněla moc tvrdě, v Defenders mi jako Daredevil nevadil, jen jsem mu prostě nemohla fandit tak jako ostatním.

Jinak Elektra (snad nic neprozrazuju, když byla v traileru) výborná a ještě lepší, nedá se asi přímo říct cliffhangery, ale závěry epizod, které vám prostě nedají jinak než sledovat dál. ;)

IP Freely
Dlouholetý uživatel | Cool level: 14 | Emma Swan
22. 8. 2017 / 10:17:15 (před 7 roky)
off
Tempy napsal(a):

...

Jsem tu opravdu jediná, kdo má rád Luka a jeho seriál? :) ...

Rozhodně nejsi, v mém žebříčku je Luke Cage hned za první sérií Daredevila, která stále zůstává nepřekonána. Druhá už byla slabší, ale je to na úrovni JJ a i těch Defenders. Iron Fist mi skutečně přišel nejslabší. Promiň Danny, doufám, že si na mě nepřijdeš posvítit svojí pravicí.

If you want me, you find me Right here at the bar Just wait until I have finished this jar
Destinytte
Dlouholetý uživatel | Cool level: 18 | Kocour
22. 8. 2017 / 11:11:33 (před 7 roky)
off

Ze čtveřice sleduju Jessicu, kterou zbožňuju a viděla jsem něco z Daredevila, který je mi sice jako osoba sympatický, ale seriál mě nebavil. Luke a Iron Fist mě nezaujali natolik, abych je sledovala, ale alespoň jsem si o nich početla, abych tady nebyla tak mimo.
Ještě jsem nedokoukala celou sérii, ale zdá se mi to docela povedený. Pomalejší rozjezd mi vůbec nevadí!

Alias
Dlouholetý uživatel | Cool level: 13 | Kenny McKormick
22. 8. 2017 / 11:19:43 (před 7 roky)
off

Ja chápem, že to má byť prvé stretnutie so seriálom. Už sme to rozoberali pri Twin Peaks a iných veciach. Ale neraz dáte ako mínus že sa nič nevysvetlí, je to chaos, neorientujeme sa v postavách, nič sa nestane a podobné veci. Ale tu sa to očakáva.
Sú seriály kde sa nič nevysvetlí ani v polovici a sú aj také, kde sa nič nevysvetlí ani po celej sérii (Lost). Ani v knihe nečakáte že sa hneď zorientujete vo všetkom po prvej kapitole. Je rozdiel nejaký sitkom, kde v prvých 20 minútach viete všetko o všetkom a akčný, krimi, či mysteriózny seriál.
To čo dáte ako mínus sa v niektorých prípadoch (v niektorých to zostáva minusom) stáva práve silou seriálu a postupné odhaľovanie tajomstiev a spoznávanie postáv nás motivuje sledovať ďalej.
Takže občas to pôsobí ako ísť na heavy metalový koncert a dať mínus zato, že to bol veľký randál. Tiež beriem, že takto sa snažíte odsledovať aj seriály, ktoré nemáte v pláne sledovať ďalej a ani vás nebavia sami o sebe. Takže možno vynechať ako kritiku to čo sa považuje za normálne a očakávateľné pri niektorých seriáloch.

Samotní Obrancovia sú dobrý seriál. To že sa v prvej časti nestretnú je v pohode, pretože opäť, príbeh k tomu vedie. Viac sa mi páči, že ich vlastné, nezávislé vyšetrovania zviedli dohromady, než nejaké prvoplánové bum, mega bitka a hop už sú všetci spolu.
Nemožno to porovnávať s Občianskou vojnou, ktorá bola film a nemôže si dovoliť časovo ani pre publikum dávať pomalý rozjazd.
A tak ako došlo k spojeniu hrdinov, tak bolo fajn vidieť aj darebákov z viacerých sérií. Akurát je fakt škoda, že tu to skresali na 8 častí. 8 častí by kľudne stačilo Lukovi, či Fistovi. Ale všetci štyria by vydali aj na viac.

lukascoolarik
22. 8. 2017 / 12:22:15 (před 7 roky)
off
Alias napsal(a):

Ja chápem, že to má byť prvé stretnutie so seriálom. Už sme to rozoberali pri Twin Peaks a iných veciach. Ale neraz dáte ako mínus že sa nič nevysvetlí, je to chaos, neorientujeme sa v postavách, nič sa nestane a podobné veci. Ale tu sa to očakáva.
Sú seriály kde sa nič nevysvetlí ani v polovici a sú aj také, kde sa nič nevysvetlí ani po celej sérii (Lost). Ani v knihe nečakáte že sa hneď zorientujete vo všetkom po prvej kapitole. Je rozdiel nejaký sitkom, kde v prvých 20 minútach viete všetko o všetkom a akčný, krimi, či mysteriózny seriál.
To čo dáte ako mínus sa v niektorých prípadoch (v niektorých to zostáva minusom) stáva práve silou seriálu a postupné odhaľovanie tajomstiev a spoznávanie postáv nás motivuje sledovať ďalej.

Na nádechu tajemna není nic špatného; zrovna to drží Twin Peaks pohromadě a činí ho to zajímavým i po tolika letech. Problém je ale v tom, že základní premisa by měla být jasná už po prvním díle. Pilotní epizoda má za úkol představit seriál, vytasit aspoň pár základních karet. A Defenders tohle nedokázal. Je předpokládáno, že se postavy spojí v jeden tým, ale je to sotva nastíněno. Není jasné, kam to směřuje. Fanoušci to samozřejmě vědí, protože je to řečeno v traileru a protože se o Defenders mluví už několik let, ale samotná epizoda nenastínila skoro nic.

Když už byl zmíněn ten Twin Peaks, porovnáme si to. Hned po prvním díle je premisa jasná: Laura Palmerová byla zavražděna a agent Cooper přijíždí, aby se spojil s místní policií a případ vyřešil. Co víme po prvním díle Defenders? Iron Fist a jeho holka letí do New Yorku bojovat s Rukou, Matt si znovu nasazuje masku Daredevila, Luke Cage se vrátí z vězení a má sex, Jessica Jones objeví plno výbušnin a v New Yorku dojde k zemětřesení, za které může Ruka. Jsou to kousky puzzle, ze kterých si divák musí premisu poskládat sám. Divák musí tušit, že se postavy spojí a budou bojovat proti společnému nepříteli. Divák musí tušit, že ta série nespojených událostí vyústí ve společný děj. Divák musí tušit, o čem seriál vlastně bude. A s tím má spousta lidí problém.

Editováno: 1x | Naposledy: 22. 8. 2017 / 12:23:23
Alias
22. 8. 2017 / 12:58:31 (před 7 roky)
off

[citace=lukascoolarik][/citace]
Twin Peaks bol prvý čo ma napadol. Ale ako som menoval, tu sa dávajú mínusky za viacero vecí, ktoré sú automatické a samozrejmé pri seriáloch.
Ty si tu vypichol len jeden bod, že tento seriál podľa teba nespĺňa dobré uvedenie do deja. Ale trochu si to prehnal s tým, že čo divák musí a nemusí vedieť. Teraz máme stovky seriálov, ale aj pred 20timi rokmi si si aspoň prečítal v televíznom programe, alebo na teletexte o čom je seriál. Nik nejde pozerať seriál s tým, že o ňom nič nevie. Je rozdiel pozrieť si niečo kvôli napísaniu hodnotenia. Ale sám pre seba si vyberáš čo ideš pozerať. Takže aj ak si nevidel všetky trailery a nečítal články, máš aspoň približnú predstavu o čom je seriál.

Ja som tu narážal na viacero takýchto mínus, ktoré potom viedli k búrlivým a niekedy až nevhodným komentom. V niektorých seriáloch bolo navodené čo by sa malo diať, ale nič neodhalili. A po prvej epizóde bolo mínus, že sa nič neodhalilo. Alebo že je tam veľa postáv. Samozrejme, Shameless, Game of Thrones, alebo podobné seriáli sú pri prvej časti trochu chaos. Ak ťa seriál baví, tak po dvoch - troch častiach už postavy spoznáš. Ak ťa nebaví, tak im šancu nedáš, prosté.
To že sú mínus za hudbu, príbeh, atmosféru, nadprirodzeno beriem v pohode, to je osobný názor, lebo každému sa páči niečo iné. Napr. Ragelly dala na Firefly mínus "mix westernu a sci-fi" čo je práve to čo väčšinu skalných fanúšikov seriálu k seriálu pritiahlo. Ale ako vravím, to je OK, jej sa to nepáči.
Ani nevadí to, že zmasakrovali hromadu populárnych seriálov (Mash, twin Peaks, Rome, atď). Je to ich názor.
Ja som narážal len čisto na to, čo mnohé seriály, aj kultové a objektívne známe a populárne, majú ako bežnú vec. Že sa veci vykryštalizujú až časom. Niekde sa postavy javia ako idioti a v priebehu série si ich človek obľúbi. Alebo kúsky skladačky začnú do seba zapadať s ďalšími časťami, hoci v prvej časti má človek ako pri tisíckovom puzzle (odhliadnuc od tvojej narážky na puzzle pri Obrancoch, všeobecne aj pri seriáloch, ktoré vytýčia cieľ na počiatku).

Ja som si napríklad pozrel celých obrancov počas Soboty. A fakt to vnímam ako celok. Takže nemôžem ani adekvátne odpovedať, súhlasiť, či nesúhlasiť s tvojim rozobratím prvého dielu. Musel by som si ho asi znova pozrieť aby som to vedel posúdiť. Pretože keď to človek pozrie naraz, tak to nevníma po dieloch ale ako celok so silnejšími, či slabšími pasážami a celkovým súvislým dejom.

lukascoolarik
22. 8. 2017 / 13:25:22 (před 7 roky)
off
Alias napsal(a):

Ja som si napríklad pozrel celých obrancov počas Soboty. A fakt to vnímam ako celok. Takže nemôžem ani adekvátne odpovedať, súhlasiť, či nesúhlasiť s tvojim rozobratím prvého dielu. Musel by som si ho asi znova pozrieť aby som to vedel posúdiť. Pretože keď to človek pozrie naraz, tak to nevníma po dieloch ale ako celok so silnejšími, či slabšími pasážami a celkovým súvislým dejom.

A proto tahle diskuze nikam nepovede. :-D Já viděl první dva díly, každý hodnotím zvlášť. Názory v článku se vztahují jen na první díl. Ty máš za sebou celý seriál a hodnotíš ho jako celek. To je naprosto v pořádku, ale i jednotlivé epizody lze hodnotit samostatně; stejně jako pilot má představit premisu, hlavní postavy a aspoň základní kostru děje, tak finále má zase za úkol uzavřít většinu dějových linek a případně i nalákat na další řadu. Nízké hodnocení pak značí nesoulad mezi očekáváními a realizací, což je zcela subjektivní, protože někdo od Defenders čekal více a po prvním díle dostal méně a někdo jiný zase naopak.

Alias
22. 8. 2017 / 13:35:51 (před 7 roky)
off
lukascoolarik napsal(a):

.

Hej, toto nikam nepovedie :) Úplne ti uniká čo som chcel svojim príspevkom povedať. Obrancovia tu boli len vedľajšia informácia.

Editováno: 1x | Naposledy: 22. 8. 2017 / 13:36:06
lukascoolarik
22. 8. 2017 / 13:59:53 (před 7 roky)
off
Alias napsal(a):

Hej, toto nikam nepovedie :) Úplne ti uniká čo som chcel svojim príspevkom povedať. Obrancovia tu boli len vedľajšia informácia.

Se zbytkem víceméně souhlasím a nemám k tomu co říct, takže jsem to nekomentoval. :-D A ať už s konceptem NPL souhlasíš nebo ne, hodnocení se týká výhradně pilotů, proto jsem se vyjádřil i k rozdílu mezi hodnocením celého seriálu/celé sezóny a čistě pilotního dílu, byť jsem místy trochu odbočoval do obecnější roviny.

Je samozřejmé, že s každou další epizodou je seriál jasnější a jasnější. Některé toho prozradí v úvodu víc, některé zase míň. A je jasné, že lidé ve většině případů vědí, o čem seriál je, i přesto je ale třeba na začátku seriálu určité věci adresovat a vyvinout.

Seraphine313
Redaktor | Cool level: 88 | Fox Mulder
25. 8. 2017 / 21:48:25 (před 7 roky)
off

Ok, právě jsem někde u 6. dílu a čím dál tím víc se mi potvrzuje, že první epizoda jako taková byla opravdu naprosto zbytečná a slouží jen jako připomenutí toho, kde Defenders byli těsně po svých seriálech.

And when my time is up, have I done enough?