Těšení se změnilo ve zklamání. A ono to dostalo druhou řadu?
Ještě se mi nestalo, že bych souhlasila s hodnocením v novinkách pod lupou a světe div se dnes naprosto souhlasím, velké zklamání
Strašně jsem se na seriál těšila pilot jsem viděla, ale teda zatím žádná sláva. No a je tu už 4 díl a stále čekám, no pomalu to vzdávám. Měla jsem jinou představu .o(
Já tomu šanci dám protože jsem poučen u Vikingů. Tam taky první série byla komorní, ale strašně to trpí na obsazení. Hlavní postava při sexu, bitce či kecání nezměnila obličej pořád ten zachmuřený výraz. Což dost sráží náladu při sledování. A král Francie nesympatický neskutečně takovej floutek arogantní fuj.
Bohužel, na tom seriálu je asi nejzajímavější zákulisí - ten barrandovský požár, alespoň pro nás diváky v ČR :(
Viděla jsem kus prvního dílu a pořád se nemůžu donutit, dokoukat ho.
:D :D ja som asi jediná, ktorej sa to páči. Jasné, nič svetoborné, ale páči sa mi to. Asi je to nedostatkom historických seriálov počas vianočnej pauzy
Bohužel z tohoto seriálu strašně čiší snaha být soudobý, tedy politicky, nábožensky a rasově korektní, což se na historii křižáckých tažení opravdu aplikovat nedá. V té době to prostě tak bylo a konec. Snaha zaobalit to všechno tak, že náboženská nesnášenlivost je problémem spíš jednotlivce, ale jinak by byli všichni jedna šťastná rodina je nemožná. Král je vyobrazen spíš jako klaďas se špatným rádcem a jestli jednou smete templáře, tak to bude určitě proto, že je mu manželka nevěrná. No fuj. Myslím, že k tomuto tématu mám hodně načteno, abych viděla reálný podklad. Seriál působí hodně hloupě a to vůbec nezmiňuji postavy a herecké výkony.
Plánovala som si to pozrieť, ale ako tak čítam tie hodnotenia a komentáre tak asi uprednostním niečo iné :D
Strašně mě v poslední recenzi rozesmála ta reakce na Grál :D
U Vikingů má 90% hodnocení,ale postava toho Věštce mu tam asi vůbec nevadí :D
Přitom je tam taky jak pěst na oko.
Oba seriály jsou přitom založený na víceméně legendách kolem jedný určitý sorty,takže je to v obou vykreslený i s těma pohádkovějšíma částma :)
JakeDeffe napsal(a):
Strašně mě v poslední recenzi rozesmála ta reakce na Grál :D
U Vikingů má 90% hodnocení,ale postava toho Věštce mu tam asi vůbec nevadí :D
Přitom je tam taky jak pěst na oko.
Oba seriály jsou přitom založený na víceméně legendách kolem jedný určitý sorty,takže je to v obou vykreslený i s těma pohádkovějšíma částma :)
Dobře, zkus to porovnat. Postava Věštce ve Vikinzích je založena na víceméně reálné společenské pozici. Viz třeba tady. To, že se ve Vikinzích nestane ani jedna nadpřirozená věc a vidění Věštce se dají vysvětlit v podstatě jakkoliv od vychytralosti, přes drogy po psychickou nemoc, ani nemusím připomínat, že? :) nehledě na to, že jeho předpovědi jsou tak vágní, že by se daly přirovnat třeba k horoskopům.
Naproti tomu tady máš Svatý grál, věc, která se poprvé objevuje až v literatuře v roce 1190 u Chretiena de Troyes (a to ještě není specifikováno, že to je kalich). Je to fiktivní věc, kterou si vymyslel středověký autor do své romance na základě velšských básní a kterou si od sebe pak začali přebírat další středověcí autoři.
Doufám, že ten rozdíl vidíš.
Moje výtka směřovala k tomu, že používat Svatý grál jako nástroj pro přilákání diváků a jako věc, kterou si máš automaticky spojit s templáři, je velice levné a upřímně, celkem zbytečné.
Ano, seriál je zklamání. Od dětství jsem (bohužel) velkým fanouškem Templářů a mám o nich hromadu knih. Proto je to složitější.
Šel o tom udělat tak skvělý seriál. Templáři jsou první bankovní institucí na světě, věnovali se aktivnímu archeologickému výzkumu pod Šalamounovým chrámem celé roky a nikdo neví, co se našlo. Během té doby se z chudého spolku stal opravdu mocný řád, který točil dějinami. Jejich pád světem tak otřásl, že se ho lidé bojí dodnes i když neví proč - pátek 13.
Grál zase není tak přehnaná věc. Vzpomeňte třeba na Petra Bartoloměje (a "nález" kopí, které propíchlo Krista) během obléhání Antiochie...
History zklamalo
CrazyGeek napsal(a):
Grál zase není tak přehnaná věc. Vzpomeňte třeba na Petra Bartoloměje (a "nález" kopí, které propíchlo Krista) během obléhání Antiochie...
To bylo skvěle popsané v knize Křižáci od Zofie Kossakové. Vůbec Antiochie je skvělý příklad toho, jakou sílu má fanatismus. Dneska jsem dokoukala konečně první díl Knightfall a kdyby se drželi historie, mohlo to být stokrát lepší. Promarněná příležitost o skvělém tématu.
U mě také převažuje zklamání. Výprava je v pohodě, i ty klišoidní postavy a nevýrazné herecké výkony bych ještě překousl, ale ten scénář je prostě slabý. Jak už tady psali ostatní, templářská historie je zajímavá, ale právě proto jako námět i docela používaná, takže to chtělo někoho, kdo buď vymyslí něco originálního (dost těžký úkol), nebo alespoň nějak zajímavě a funkčně využije a spojí ty cízí náměty. Nestalo se bohužel ani jedno a scénář je tak naivní, že nechápu, jak ho mohl někdo schválit.
Původně jsem taky plánovala sledovat, díky za hodnocení v článku i tady v komentářích - ušetřili jste mi čas, dám raději šanci něčemu jinému :-)
Seraphine313 napsal(a):
Dobře, zkus to porovnat. Postava Věštce ve Vikinzích je založena na víceméně reálné společenské pozici. Viz třeba tady. To, že se ve Vikinzích nestane ani jedna nadpřirozená věc a vidění Věštce se dají vysvětlit v podstatě jakkoliv od vychytralosti, přes drogy po psychickou nemoc, ani nemusím připomínat, že? :) nehledě na to, že jeho předpovědi jsou tak vágní, že by se daly přirovnat třeba k horoskopům.
Naproti tomu tady máš Svatý grál, věc, která se poprvé objevuje až v literatuře v roce 1190 u Chretiena de Troyes (a to ještě není specifikováno, že to je kalich). Je to fiktivní věc, kterou si vymyslel středověký autor do své romance na základě velšských básní a kterou si od sebe pak začali přebírat další středověcí autoři.
Doufám, že ten rozdíl vidíš.
Moje výtka směřovala k tomu, že používat Svatý grál jako nástroj pro přilákání diváků a jako věc, kterou si máš automaticky spojit s templáři, je velice levné a upřímně, celkem zbytečné.
Nemluvil jsem celkově o věštcích,ale o konkrétním vyobrazení v seriálu.Co si budem nalhávat,je to tam přitažený za vlasy.Nemluvil jsem o jeho "věštbách",který si může člověk vyložit jakkoliv,včetně jeho vlastní manipulace s postavama.Psychická nemoc ani náhodou.Ani jedna nadpřirozená věc,no nevím nevím.Ty zjevení Odina třeba. :)
U Chretiena je slovo graal používaný jako označení pro širokou mísu,což se dá poměrně snadno dohledat,takže více méně můžem říct,že už to specifikovaný na nádobu poměrně je,ne? :)
Další lež/omyl je,že se grál objevil až ve středověku.Nejstarší zmínka je v básni v šestém století u Keltů.Že se to začalo přebírat je možný,ale pořád z toho vychází to,že se to objevovalo jako téma už dřív,než to ve středověku začal někdo přebírat.Mimochodem,když něco přeberu,tak si to už nevymslím,protože to vymyslel ten,od koho jsem to přebral,ne? :D
Seriál potřebuje nějak nalákat lidi,protože nic ve stylu "ukážeme vám,jak rytíř brousí královnu a občas se někde pomlátí banda antisemitů" by moc lidí nenatáhlo.Můj názor.
Navíc už je to dnes víceméně sžitý dohromady,Templáři a grál :) jedno bez druhýho snad ani nikoho nenapadne.
Seriálu se nezastávám,nelíbí se mi to taky.Už jen čekám,kdy začnou nabírat Araby do řádu,aby jim pomohli.Aspoň jednou to určitě přijde.